Laver cup pro mě není exhibice, chci ho vyhrát, tvrdí Federer v Praze

Laver cup pro mě není exhibice, chci ho vyhrát, tvrdí Federer v Praze | foto: iDNES.cziDNES.cz

Jak se dostat k tenisovým hvězdám a další otázky kolem Laver Cupu

  • 5
Tak hojný výskyt tenisových celebrit české hlavní město nepamatuje. Na úvodní ročník Laver Cupu se do něj slétají současné superhvězdy i legendy košatých sportovních dějin. V pondělí odpoledne se na letišti v Ruzyni objevil chlapík v černé bundě a červené mikině s kapucí, potrhaných džínách a bílo-černých botách Nike.

„Čau lidi!“ přátelsky pozdravil hlouček reportérů s vlídným úsměvem idol a rekordman Roger Federer. Přikráčel k nim tak lehce, jako by ho nadnášela radost ze všech jeho devatenácti grandslamových trofejí.

Nebo nadšení z naprosto nového klání Evropa versus Svět, jež se s jeho zásadním přispěním v závěru tohoto týdne bude konat v Praze.

„Nečekejte exhibici, nemám to slovo rád,“ prohlásil patron podniku a znovu potvrdil, že dvanáct machrů své branže v O2 areně nehodlá ukazovat obecenstvu cirkusové kejkle, nýbrž ostré zápasy. Jaké další otázky Laver Cup provázejí? MF DNES nabízí odpovědi.

1. Kdy a kdo nastoupí?

Od pátku do neděle se odehraje dvanáct utkání, devět singlů a tři debly.

V týmu Evropy se sejdou Švýcar Federer, Španěl Rafael Nadal, Němec Saša Zverev, Chorvat Marin Čilič, Rakušan Dominic Thiem a Čech Tomáš Berdych.

Laver Cup: Program zápasů

Střetnou se s Nickem Kyrgiosem z Austrálie, Juanem Martinem Del Potrem z Argentiny, mladým Kanaďanem Denisem Shapovalovem a trojicí Američanů - Johnem Isnerem, Samem Querreym a Jackem Sockem.

O jejich nasazení rozhodnou kapitáni před každým dnem soupeření.

2. Jaký je formát turnaje?

V pátek se za každé vítězství uděluje jeden bod, v sobotu dva a v neděli tři, pročež se o konečném výsledku rozhodne až v závěrečný den. Kdo nastřádá 13 bodů, přivlastní si pohár.

3. Které další celebrity dorazí?

Šéfy výběrů jsou dávní rivalové Björn Borg a John McEnroe. O bitvách dlouhovlasého manekýna ze Švédska a zuřivého Američana byl nedávno natočen film. Kromě nich dorazí rovněž slovutný Australan Rod Laver, jemuž je soutěž poctou.

4. Kde budou hvězdy k vidění

Ve středu ve 13 hodin se všichni účastníci včetně kapitánů a Lavera představí fanouškům při slavnosti na Staroměstském náměstí. Při uvítací show bude vystavena rovněž trofej pro vítěze. Zájemci mohou přes prosklenou stěnu sledovat taky přípravu Federera a spol. v tréninkové hale ve fanzóně vedle 02 arény. Pořadatelé ještě zvažují variantu, že by byly tréninky přístupné veřejnosti bez lístků.

5. Jsou ještě vstupenky?

Ano! Několikrát byly rozebrány, leč v prodeji se objevily kusy z uvolněných blokací. Ještě v pondělí se na stránce lavercup.com daly zvolit různé druhy lístků ve velmi odlišných cenových relacích.

6. Kde se bude LC vysílat?

Přenosy z Prahy mají doputovat až k miliardě diváků. Pro domácí příznivce bude vysílat Česká televize, ve světě záběry z unikátní události, při níž se Federer s Nadalem sejdou v jednom dresu, budou šířit renomované stanice Sky Sports, Tennis Channel či ESPN.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga