Kvitová šokovala Safinovou i US Open. Osmifinále si zahraje také Štěpánek

  19:44aktualizováno  6. září 11:04
Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do osmifinále US Open, když porazila světovou jedničku Dinaru Safinovou z Ruska 6:4, 2:6, 7:6 (7:5). O osmičku nejlepších se Češka střetne s Belgičankou Janinou Wickmayerovou. Postoupil i Radek Štěpánek, Němce Philippa Kohlschreibera porazil 4:6, 6:2, 6:3, 6:3.
Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: AP

Světová jednička Roger Federer ztratil proti Australanu Lleytonu Hewittovi první sadu 4:6, v dalších třech však zvítězil 6:3, 7:5 a 6:4 a i on si v New Yorku zahraje osmfifinále

Kvitová senzačně postupuje. porazila Safinovou

Poslední česká tenistka ve dvouhře US Open Petra Kvitová porazila světovou jedničku Dinaru Safinovou 6:4, 2:6 a 7:6 (7:5).

Vyrovnala tak svůj dosud nejlepší výsledek kariéry, když stejně jako na French Open v roce 2008 postoupila do osmifinále grandslamu.

Pavouky dvouher: muži x ženy

Devatenáctiletá Kvitová je na světovém žebříčku o 71 příček níže než Safinová, na kurtu to však nebylo vidět. Češka svou soupeřku přehrávala a Ruska se po většinu zápasu jen bránila. Na vítězné míče Kvitová vyhrála 47:12 a pouze vinou velkého množství nevynucených chyb nerozhodla o svém vítězství dříve, ale až po dvou a půl hodinách.

Safinová v poslední době neměla nijak oslnivou formu, což ukázala i na US Open, kde musela předchozí dva zápasy vyhrát vždy až v rozhodující třetí sadě. Čtěte též Světová jednička Safinová se na US Open souží. Vyřadí ji Češka Kvitová?

I proti Kvitové začala Safinová špatně a svou hrou vůbec nepřipomínala světovou jedničku. Přesto měla k výhře blíže, když za stavu 6:5 ve třetím setu nevyužila tři mečboly.

Dinara Safinová

Dinara Safinová

Kvitová svou útočnou hrou nebezpečí vždy odvrátila a v tie-breaku naopak sama druhý mečbol proměnila. Stalo se tak až téměř v jednu hodinu v noci tamního času.

Poražená Safinová byla naštvaná na celý svět - organizátory nevyjímaje. Zápas se totiž na poslední chvíli přesouval z hlavního kurtu Arthura Ashe na menší dvorec, který nese jméno Louise Armstronga. "Jsem světová jednička, proč mě přesunuli? Vím, že to není výmluva, ale nebylo to férové rozhodnutí," zlobila se.

"Dostala jsem se zpátky do zápasu, když jsem v druhé sadě vyhrála šest her za sebou. To jsem hrála dobře a měla vše ve svých rukou, ale nezvládla jsem to. Mít tři mečboly a nevyužít je, to se nesmí stávat," obrátila zlobu na sebe.

Naopak Kvitová po zápase neskrývala svou radost: "Je to tu báječné. Miluju New York!," vykřičela do světa.Bylo to brutální. Ale turnaj ještě nekončí, hlásí Kvitová po životní výhře

V osmifinále tak Kvitová narazí na Belgičanku Janinu Wickmayerovou. Padesátá hráčka světa ve 3. kole vyřadila Italku Saru Erraniovou 6:3 a 6:4, když svou soupeřku podobně jako Češka přehrávala útočnou hrou.

Štěpánek na úvod nestačil, pak šel za vítězstvím

Třicetiletý Radek Štěpánek měl s o pět let mladším soupeřem potíže jen v úvodu zápasu, kdy první z jeho celkově dvou prohraných podání znamenalo ztrátu setu.

V dalším průběhu měl však český favorit duel pod kontrolou a mohl po dvou a půl hodinách slavit svůj premiérový postup ve Flushing Meadows přes třetí kolo.

Radek Štěpánek

Radek Štěpánek

O čtvrtfinále, které na grandslamových turnajích hrál pouze v roce 2006 ve Wimbledonu, bude Štěpánek bojovat se čtvrtým nasazeným Novakem Djokovičem. Srbského tenistu pořádně potrápil šestadvacetiletý kvalifikant Jesse Witten.

Američan se po svých dvou premiérových výhrách na grandslamovém turnaji odvážně pustil i do velkého favorita. V prvním setu zvítězil 7:6, další sady ale ztratil 3:6, 6:7 a 4:6. Ve třetím dějství přitom podával na zisk setu, Djokovič ale dokázal v krizovém momentu soupeře brejknout a zápas dotáhl k vítězství.

Roddick končí, podlehl "pistolníku" Isnerovi

Mužský turnaj má prvního velkého odpadlíka - domácího favorita Andyho Roddicka. Pátý nasazený hráč podlehl po velké, pětisetové bitvě svému krajanovi Johnu Isnerovi.

Více než dvoumetrový Američan měl v průběhu zápasu neustále mírně navrch, zvítězil 7:6 (7:3), 6:3, 3:6, 5:7 a 7:6 (7:5). V tříapůlhodinovém duelu nastřílel hned 38 es, zatímco jeho soupeř "jen" dvacet. Navíc byl aktivnější i při výměnách, a tak měl za celý zápas 90 vítězných úderů, zatímco favorizovaný Roddick jen 51.

Čtyřiadvacetiletý Isner dosáhl nejlepšího grandslamového výsledku v kariéře, jeho dosavadním maximem bylo třetí kole z před dvou let, kterého docílil právě na newyorském turnaji.

"Je to mé největší vítězství v kariéře. Byl to báječný zápas. V některých momentech mi atmosférou až vstávaly chloupky na krku," radoval se po
utkání překvapivý vítěz.

Andy Roddick (vlevo) gratuluje Johnu Isnerovi

Andy Roddick (vlevo) gratuluje Johnu Isnerovi

"Porazit Andyho je něco výjimečného, protože on je ten, ke kterému každý americký tenista vzhlíží. Dává nám laťku hrozně vysoko. On je pátý na světě a žádný jiný americký tenista se mu neblíží. Je velkou inspirací i pro mě," dodal Isner.

Večer pětisetových bitev pokračoval soubojem Fernando Verdasco - Tommy Haas. Z postupu se mohl radovat první jmenovaný. Španělská nasazená desítka totiž nad turnajovou dvacítkou z Německa zvítězila 3:6, 7:5, 7:6 (10:8), 1:6, 6:4.

Postupuje také další nasazený španělský hráč: Tommy Robredo. Turnajová čtrnáctka ukončila naděje dalšího z Američanů, Jamese Blakea. Robredo zvítězil hladce 7:6 (7:2), 6:4, 6:4.

Vypadl i třetí z nasazených Američanů - Sam Querrey. Turnajová dvaadvacítka nestačila ve čtyřech setech na Švéda Söderlinga.

Federera potrápil Hewitt, Švýcar ale zvítězil

Do osmifinále prošel také vítěz posledních pěti ročníků US Open Roger Federer, který v utkání se svým dlouholetým australským rivalem Lleytonem Hewittem stejně jako Štěpánek prohrál první set 4:6.

Roger Federer

Roger Federer

Pak však první muž žebříčku ze Švýcarska zvýšil obrátky, další tři sety získal 6:3, 7:5, 6:4 a Hewittovi uštědřil ve vzájemných duelech čtrnáctou porážku za sebou.

Mezi osmifinalisty se zapsal také Rus Nikolaj Davyděnko. Přemožitel Jana Hernycha a osmý nasazený muž na US Open si poradil se Švýcarem Markem Chiudinellim 6:4, 7:5, 7:5.

Oudinová září dál, zaskočila i Šarapovovou

Nová hvězda amerického tenisu Melanie Oudinová překonala po Jeleně Dementěvové i další favorizovanou Rusku - Marii Šarapovovou.

Obě tenistky svedly na kurtu v ženském tenise nevídanou, bez dvou minut tříhodinovou, bitvu, na jejímž konci byly očividně vyčerpané. Více sil měla sedmnáctiletá Američanka, zvítězila 3:6, 6:4, 7:5 - v závěrečné hře totiž dokázala udržet vlastní podání, což se hráčkám v předchozích šesti hrách nepodařilo.

Maria Šarapovová

Maria Šarapovová

"Měla jsem štěstí, soupeřka dělala často dvojchyby," řekla po zápase Oudinová (Šarapovová spáchala v zápase 21 dvojchyb). "Já jsem dokázala neustále vytvářet tlak při jejím podání," poznamenala radující se vítězka.

Více o Oudinové čtěte v článku Amerika má novou tenisovou senzaci: sedmnáctiletou Melanii Oudinovou 

V osmifinále narazí Oudinová na další Rusku, turnajovou třináctku Naďu Petrovovou, která překonala Číňanku Čeng Ťie 6:4 a 6:1.

Výpadky ruských favoritek se vyhnuly nasazené šestce Světlaně Kuzněcovové, která uspěla v duelu s Izraelkou Shahar Peerovou 7:5 a 6:1.

Friedl s Levinským i Dlouhý jsou ve 3. kole čtyřhry

Český pár Leoš Friedl, Jaroslav Levinský se probojoval už do třetího kola v turnaji čtyřher. Ve třech sadách porazil německo-nizozemské duo Michael Kohlmann, Rogier Wassen 7:6, 4:6, 6:1.

Stejného úspěchu dosáhl i další Čech Lukáš Dlouhý, společně s Leandrem Paesem z Indie potvrdili pozici čtvrtého nasazeného páru a postoupili přes Španěly Nicolase Almagra a Rubena Ramireze Hidalga 6:2, 6:3.

Druhé kolo se stalo konečnou pro česko-slovenský pár František Čermák, Michal Mertiňák, který nestačil na Italy Simoneho Bolelliho a Andreu Seppiho.    

Z turnaje v ženské čtyřhře jsou vyřazeny Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Češky podlehly ve druhém kole Samanthě Stosurové a Rennae Stubbsové. Australanky, třetí nasazený pár turnaje, zvítězily 6:3 a 7:5.

Us open - výsledky šestého dne

MUŽI

Dvouhra - 3. kolo:

Štěpánek (15-ČR) - Kohlschreiber (23-Něm.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:3
Federer (1-Švýc.) - Hewitt (31-Austr.) 4:6, 6:3, 7:5, 6:4
Djokovič (4-Srb.) - Witten (USA) 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (7:2), 6:4
Isner (USA) - Roddick (5-USA) 7:6 (7:3), 6:3, 3:6, 5:7, 7:6 (7:5)
Verdasco (10-Šp.) - Haas (20-Něm.) 3:6, 7:5, 7:6 (10:8), 1:6, 6:4
Söderling (12-Švéd.) - Querrey (22-USA) 6:2, 7:5, 6:7 (6:8), 6:1
Robredo (14-Šp.) - Blake (21-USA) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4
Davyděnko (8-Rus.) - Chiudinelli (Švýc.) 6:4, 7:5, 7:5

Čtyřhra - 2. kolo:
Friedl, Levinský
(ČR) - Kohlmann, Wassen (Něm./Niz.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:1
Dlouhý, Paes (4-ČR/Ind.) - Almagro, Hidalgo (Šp.) 6:2, 6:3
Bolelli, Seppi (It.) - Čermák, Mertiňák (10-ČR/SR) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:2.

ŽENY

Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (ČR) - Safinová (1-Rus.) 6:4, 2:6, 7:6 (7:5)
Kuzněcovová (6-Rus.) - Peerová (Izr.) 7:5, 6:1
Wozniacká (9-Dán.) - Cirsteaová (24-Rum.) 6:3, 6:2
Wickmayerová (Belg.) - Erraniová (It.) 6:3, 6:4
K. Bondarenková - Radionovová (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4.
Petrovová (13-Rus.) - Čeng Ťie (21-Čína) 6:4, 6:1
Oudinová (USA) - Šarapovová (29-Rus.) 3:6, 6:4, 7:5
Dulková (Arg.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - 2. kolo:
Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) - Hlaváčková, Hradecká (ČR) 6:3, 7:5.

MIX

2. kolo:

Stubbsová, Lindstedt (7-Austr./Švéd.) - Benešová, Dlouhý (ČR) 6:3, 6:4.

program nedělních zápasů

(začátky od 17:00 SELČ)

Dvorec Arthura Ashe: Hantuchová (22-SR) - S. Williamsová (2-USA), Almagro (32-Šp.) - Nadal (3-Šp.), Clijstersová (Belg.) - V. Williamsová (3-USA).

Dvorec Louise Armstronga: Ferrero (24-Šp.) - Simon (9-Fr.), Schiavoneová (26-It.) - Li Na (18-Čína), Del Potro (6-Arg.) - Köllerer (Rak.).

Grandstand: Glatchová, Gullicksonová (USA) - Kirilenková, Vesninová (10-Rus.), Berdych (17-ČR) - Gonzalez (11-Chile), Tsonga (7-Fr.) - Benneteau (Fr.).

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kämpf asistoval u dvou gólů, výhru a jubileum však slavil Kučerov

18. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  7:42

Aktualizujeme Předposlední hrací den letošní základní části hokejové NHL se z Čechů prosadil centr David Kämpf,...

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Šest gólů s Kacetlem nezamává. Za jednu výhru jsme rádi, říká Cienciala

18. dubna 2024  6:15

Na rozdíl od spoluhráče Tomáše Kundrátka, který byl před televizní kamerou i diktafony novinářů...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...