Konec loňské šampionky. Krejčíková v Paříži vypadla, Kvitová pokračuje

  10:51aktualizováno  23:22
Barbora Krejčíková jako první z českých tenistek vypadla z letošního Roland Garros. Loňská šampionka v prvním kole nestačila na domácí Parryovou, mladé Francouzce podlehla ve třech setech 6:1, 2:6 a 3:6. S grandslamovým turnajem se následně rozloučila také mladá debutantka Linda Nosková, která ve strhující bitvě padla s Britkou Emmou Raducanuovou 7:6, 5:7 a 1:6. Naopak Petra Kvitová na pařížské antuce postoupila, skóre však musela otáčet. Maďarku Bondárovou porazila 7:6 a 6:1.

Krejčíková se na kurty vrátila po téměř třech měsících a zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se její první zápas na turnaji měl proměnit ve větší drama nebo dokonce strach o postup. Loňská šampionka si celkem v pohodě došla pro první čtyři hry a úvodní sadu získala za půl hodiny poměrem 6:1.

Parryová vs. Krejčíková

online reportáž

Také druhý set začal pro Krejčíkovou velmi dobře, Češka se dostala po dalším brejku do vedení o dvě hry.

Pak ale domácí Parryová obdivuhodně zabrala, šesti gamy v řadě skóre otočila a vynutila si rozhodující set. Navíc čím více 19letá Francouzka českou tenistku trápila, tím bouřlivější podpory se jí z ochozů centrálního dvorce dostávalo.

Úvod rozhodujícího setu se proměnil v dramatickou přetahovanou. Krejčíková ho sice zvládla lépe, stejně jako ve druhém dějství ale náskok dvou her ztratila. Francouzka srovnala a za stavu 3:3 třemi gamy v řadě včetně jednoho brejku strhla zápas na svou stranu.

V poslední hře utkání Češka ještě vedla při podání Parryové 30:0, ale víc už nedokázala. Při prvním mečbolu soupeřky poslala bekhend do sítě. Druhá hráčka světa tak po více než dvou hodinách padla výsledkem 6:1, 2:6 a 3:6.

Barbora Krejčíková se snaží odehrát balonek v zápase prvního kola Roland Garros.

Krejčíková v minulých týdnech léčila zraněný loket, a i když se před turnajem cítila dobře, ruku měla zatejpovanou. Herní výpadek se projevil na podání a v časování úderů, z toho pramenilo i 45 nevynucených chyb.

„Čekala jsem, že to bude těžké, což taky bylo. Myslím, že po tenisové stránce to nebylo tak špatné. Fyzicky už to bylo trochu horší, ale musela jsem někde začít. Samozřejmě je škoda, že to muselo být tady a neměla jsem žádné zápasy. Ale myslím, že to je dobrá cesta, jak se posunout dál,“ řekla Krejčíková na tiskovce po zápase.

V otevřené éře před Češkou nezvládly první kolo turnaje dvě obhájkyně. Ruska Anastasija Myskinová neuspěla v roce 2005 a Jelena Ostapenková z Lotyšska v roce 2018.

Kvitová čelila setbolu a otáčela skóre

První set se z pohledu Kvitové nevyvíjel dobře. Ve třetím gamu nevyužila šanci sebrat soupeřce servis, v šestém naopak vlastní podání ztratila a brzy prohrávala 2:5. Těžká situace ovšem zkušenou Češku nepoložila.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

„Nebylo to moc příjemný. Bylo vidět, že má antuku ráda. Dobře se hýbala, a když jsem nezahrála úhel, byla skoro všude. A její forhend byl docela nepříjemný. Opravdu to ze začátku nešlo na moji stranu, ani podáním jsem si nepomáhala,“ komentovala Kvitová nevydařený začátek.

Ve chvíli, kdy to nejvíce potřebovala, však Češka dokázala zabrat.

V dalším pokračování odvrátila setbol, ztrátu na soupeřku postupně umazávala a dotáhla sadu do tiebreaku. Ve zkrácené hře pak naplno využila pohody, do které se dostala, nedovolila Bondárové ani jeden bod a dovršila obrat.

Bondárová vs. Kvitová

online reportáž

Maďarská tenistka už se zpátky do utkání v podstatě nedostala, neboť Kvitová zahájila druhé dějství stejně suverénně. Při vlastním podání dvakrát zaznamenala čistou hru a navrch přidala úspěšný brejk.

Na přelomu první a druhé sady Češka vyhrála celkem sedmnáct míčů v řadě. O chvíli později navíc soupeřce vzala podání znovu a celkem rychle odskočila do vedení 5:1.

Kvitová bojuje s tlakem i zdravím: Nejsem nejmladší, ale věřím, že to zlomím

Teprve v posledním gamu Bondárová po delší době začala klást výraznější odpor, tato hra byla z celého zápasu nejdelší. Češka proměnila až pátý mečbol a do toho ještě třikrát musela odvracet brejkbol Maďarky.

Po necelé hodině a půl bylo definitivně rozhodnuto. Kvitová vyřadila Maďarku výsledkem 7:6, 6:1 a zaznamenala v Paříži jubilejní třicátý vyhraný zápas. Ve druhém kole se utká s Australankou Daria Savilleovou hrající na divokou kartu.

Nosková v debutu zatápěla vítězce US Open

Česko-britské utkání dvou mladých debutantek na Roland Garros nabídlo zajímavou a napínavou přetahovanou. Zatímco pro 17letou Noskovou šlo o vůbec první start na dospělém grandslamu, o dva roky starší Raducanuová z Velké Británie loni zaujala senzačním triumfem na US Open.

Nosková vs. Raducanuová

online reportáž

Dlouhé gamy a četné brejkové šance byly v zápase častým jevem. Nosková v úvodní sadě prohrávala 0:2 a později i 2:4, skóre však dokázala otočit, takže to byla Britka, kdo v závěru stahoval a poslal první set do tiebreaku.

Zkrácenou hru a především její druhou polovinu ale Češka ovládla a po výsledku 7:6 (7:4) se ujala vedení.

V podobně živém a bojovném duchu se nesla i druhá sada, jejíž závěr tentokrát lépe zvládla mladá Britka. Za stavu 5:6 odvrátila Nosková při vlastním podání tři setboly dvanácté hráčky světa, při čtvrtém už ale kapitulovala a dovolila Raducanuové srovnat.

Emma Raducanuová z Velké Británie slaví úspěšnou výměnu v zápase proti Lindě...
Linda Nosková se snaží odehrát balonek během zápasu prvního kola Ronald Garros.

Rozhodující třetí set byl nakonec tím nejrychlejším a nejjednoznačnějším. Nosková držela krok se soupeřkou jen v jeho úvodu, za stavu 1:2 ztratila podání a pustila Britku do rozhodujícího náskoku. Raducanuová svou šanci pevně uchopila a ve zbytku zápasu české tenistce nepovolila už ani jednu hru.

Nosková tak po strhující bitvě, která trvala téměř dvě a tři čtvrtě hodiny, prohrála 7:6, 5:7 a 1:6. Na první grandslamovou výhru mezi dospělými si musí mladá Češka ještě počkat, v pařížské premiéře však zanechala dobrý dojem, za který si vysloužila aplaus od fanoušků.

Ósakaová končí, Šwiateková hladce vyhrála

Bývalá světová jednička Naomi Ósakaová z Japonska dohrála na Roland Garros už v prvním kole. Dvojnásobná vítězka Australian Open i US Open nestačila na pařížské antuce na Amandu Anisimovou, které podlehla 5:7, 4:6. Ósakaová, toho času 38. hráčka světa, doplatila na nepovedený první servis a proti Američance padla i ve druhém vzájemném zápase.

Iga Šwiateková z Polska se raduje ze zisku první sady na letošním Roland Garros.
Ukrajinka Lesja Curenková se natahuje po balonku v zápase prvního kola Roland...

Dál jde naopak současná první hráčka světa Iga Šwiateková, která porazila Lesiu Curenkovou z Ukrajiny jasně 6:2 a 6:0 a vyhrála 29. zápas po sobě.

Dvacetiletá Polka pokračuje v suverénních výkonech, ostatně před Roland Garros ovládla na okruhu WTA pět turnajů za sebou. S Ukrajinkou si poradila za 56 minut a ve druhém setu nadělila 119. hráčce světa „kanára“.

Španěl Rafael Nadal hladce prošel do druhého kola, třináctinásobný šampion porazil Australana Jordana Thompsona 6:2, 6:2, 6:2 a nebyly na něm patrné žádné zdravotní potíže, které ho postihly při generálce v Římě proti Denisi Shapovalovi.

Španěl Rafael Nadal se natahuje po balonku v zápase prvního kola Roland Garros.

Proti Thompsonovi oslavil majitel rekordních 21 grandslamových titulů i rekordní 106. vítězství na grandslamovém turnaji. Dosud se o historické prvenství dělil se 105 výhrami s Rogerem Federerem.

„Mám velkou radost, že jsem postoupil ve třech setech,“ řekl v rozhovoru na kurtu pětatřicetiletý Nadal, jenž i letos patří na Roland Garros k největším favoritům.

Své účinkování na turnaji zahájil také loňský vítěz Novak Djokovič. První hráč světa vykročil za obhajobou titulu celkem pohodovou výhrou nad Jošihitem Nišiokou, japonského tenistu porazil 6:3, 6:1, 6:0.

Srbský tenista se sice v řadě gamů s neúnavně běhajícím soupeřem dlouho přetahoval, o úvodní hru zápasu bojoval při svém podání dokonce deset minut, nakonec ale první duel na grandslamovém turnaji po sedmi a půl měsíci vyhrál za necelé dvě hodiny.

Pondělní program v Paříži narušil déšť. Některé zápasy proto začaly se zpožděním, další byly přerušené a budou se dohrávat v úterý.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 43,6 milionů eur

Ženy

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (32-ČR)
- Bondárová (Maď.) 7:6 (7:0), 6:1
Parryová (Fr.) - Krejčíková (2-ČR) 1:6, 6:2, 6:3
Raducanuová (12-Brit.) - Nosková (ČR) 6:7 (4:7), 7:5, 6:1
Anisimovová (27-USA) - Ósakaová (Jap.) 7:5, 6:4
Čchin-wen Čeng (Čína) - Zanevská (Belg.) 6:3, 6:1
Savilleová (Austr.) - Grammatikopuluová (Řec.) 6:1, 6:2
Trevisanová (It.) - Dartová (Brit.) 6:0, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:0
Petkovicová (Něm.) - Dodinová (Fr.) 6:4, 6:2
Andreescuová (Kan.) - Bonaventureová (Belg.) 3:6, 7:5, 6:0
Azarenková (15-Běl.) - Bogdanová (Rum.) 6:7 (7:9), 7:6 (7:1), 6:2
Koviničová (Č. Hora) - Samsonovová (25-Rus.) 2:6, 6:2, 6:1
Riskeová (USA) - Jastremská (Ukr.) 6:3, 6:3
Tomljanovicová (Austr.) - Kontaveitová (5-Est.) 7:6 (7:5), 7:5
Jeanjeanová (Fr.) - Párrizasová (Šp.) 6:4, 6:3
Jacquemotová (Fr.) - Watsonová (Brit.) 6:3, 6:3
Kerberová (21-Něm.) - Frechová (Pol.) 2:6, 6:3, 7:5
Kuděrmětovová (29-Rus.) - Ču Lin (Čína) 6:4, 3:6, 6:3
Schmiedlová - Kučová (obě SR) 4:6, 7:6 (7:1), 6:2

Muži

Dvouhra - 1. kolo:
Krajinovič (Srb.) - Opelka (17-USA) 7:6 (7:5), 6:2, 6:3
Nadal (5-Šp.) - Thompson (Austr.) 6:2, 6:2, 6:2
Norrie (10-Brit.) - Guinard (Fr.) 7:5, 6:2, 6:0
Fritz (13-USA) - Rodríguez (Arg.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 4:6, 6:4
Báez (Arg.) - Lajovič (Srb.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Moutet (Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Čilič (20-Chorv.) - Balázs (Maď.) 6:0, 6:1, 6:2
Basilašvili (22-Gruz.) - Cressy (USA) 3:6, 2:6, 7:6 (10:8), 6:4, 6:4
Kecmanovič (28-Srb.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 7:5, 6:3
Evans (29-Brit.) - F. Cerúndolo (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4
Gojo (Chorv.) - Giannessi (It.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:4
Nakashima (USA) - Majchrzak (Pol.) 6:4, 2:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:2
McDonald (USA) - Agamenone (It.) 1:6, 6:2, 6:3, 7:6 (7:3)
Cachín (Arg.) - Gombos (SR) 6:1, 3:6, 6:2, 6:3
M. Ymer (Švéd.) - Duckworth (Austr.) 6:2, 6:4, 6:2
Fucsovics (Maď.) - Blancaneaux (Fr.) 6:2, 6:4, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:1, 6:0

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...