Kvitová je v Melbourne v semifinále. Výhru nad Erraniovou vydřela

  3:04aktualizováno  12:36
Melbourne (Od spolupracovníka iDNES.cz) - Jediný zápas dělí Petru Kvitovou od druhého grandslamového finále kariéry. Světová dvojka ovládla v Melbourne po menších problémech ve druhém setu čtvrtfinálový duel proti Saře Erraniové, Italku porazila 6:4, 6:4 a v semifinále Australian Open se ve čtvrtek v repríze loňského finále Wimbledonu utká s Marií Šarapovovou.
ODHODLÁNÍ. Petra Kvitová a její vítězné gesto ve čtvrtfinále Australian Open

ODHODLÁNÍ. Petra Kvitová a její vítězné gesto ve čtvrtfinále Australian Open proti Italce Saře Erraniové. | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Jednadvacetiletá česká tenistka na australských kurtech září. V úvodu sezony vyhrála Petra Kvitová s Tomášem Berdychem Hopmanův pohár, poté si zahrála v semifinále turnaje v Sydney a mezi čtyřmi nejlepšími nechybí ani na prvním grandslamovém turnaji sezony.

Pavouky Australian Open

Dvouhra: MUŽI x ŽENY

Postupem do melbournského semifinále bojuje česká tenistka zároveň o pozici světové jedničky.

Po Australian Open může na post nejlepší tenistky světa zasednout jedna z trojice Petra Kvitová, Viktoria Azarenková, Maria Šarapovová.

Poslední českou semifinalistkou Australian Open byla v roce 2007 Nicole Vaidišová. Z turnajového triumfu se na grandslamu u protinožců jako poslední Češka těšila Hana Mandlíková, v Melbourne získala tituly v letech 1980 a 1987. Napodobí ji jednadvacetiletá tenistka z Fulneku?

Program čtvrtečních zápasů

Rod Laver Arena:
1:00 B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Lindstedt, Tecau (7-Švéd./Rum.),
3:30 Clijstersová (11-Belg.) - Azarenková (3-Běl.), poté Kvitová (2-ČR) - Šarapovová (4-Rus.).

Ženské semifinále se hraje ve čtvrtek v Rod Laver Aréně, souboj Kvitové se Šarapovovou je naplánován jako druhý v pořadí. Zápas Kim Clijstersové s Viktorií Azarenkovou nezačne dřív než ve 3:30 ráno SEČ, takže Kvitová by mohla na kurt nastoupit okolo šesté hodiny.

Bitva o každý míček

Do zápasu o postup do semifinále nastoupila čtyřiadvacetiletá Italka bez jakékoli známky nervozity ze svého prvního grandslamového čtvrtfinále, dobře se pohybovala a srdnatě odolávala tlaku šampionky z loňského Wimbledonu a Turnaje mistryň.

Nakonec to však přece jenom byla svěřenkyně Davida Kotyzy, která po sérii tří prohraných podání na začátku zápasu se 48. tenistkou žebříčku získala jistotu na kurtu dříve. Po třech úvodních vyrovnaných gamech soupeřku brejkla a vedla 3:1.

SNAHA. Petra Kvitová ve čtvrtfinálovém duelu proti Italce Saře Erraniová.
PODÁNÍ. Sara Erraniová servíruje ve čtvrtfinále Australian Open proti Petře

Agresivními údery k základní čáře zejména z bekhendové strany dostala Kvitová svou o tři roky starší soupeřku pod tlak, v rychlých výměnách na ně tenistka z Bologne nestíhala ideálně reagovat.

Po druhém brejku v utkání zvýšila Kvitová vedení na 5:2, ale když podávala na vítězství v setu, vypracovala si Erraniová dva brejkboly a Kvitová jí "darovala" game dvojchybou.

Opět ve znamení čísla 21?

Jednadvacet let dělí od sebe případná česká finále na Australian Open. Jana Novotná jej hrála v roce 1991. "Je to symbolické, hezké. Když jsem loni hrála finále Wimbledonu, bylo to 21 let od vítězství Martiny Navrátilové," připomněla Kvitová v rozhovoru pro Eurosport.

Druhou šanci dotáhnout první dějství do vítězného konce však při svém následném podání suverénně využila, přičemž několikrát se na dvorci arény Roda Lavera ozvalo její hlasité "Pojď!".

Získané sebevědomí protavila česká tenistka v úvodu druhého dějství hned v první brejk, ale nepotvrdila jej. Když míček z její rakety skončil při pátém brejkbolu v autu, bylo srovnáno na 1:1. Erraniová v této fázi utkání působila mnohem jistěji, skvěle četla levoruký servis české tenistky, výborně returnovala a vypracovala si vedení 4:1.

Kvitová kupila nevynucené chyby, rozladěně několikrát hodila raketou o zem, ale přesto proti strojově hrající Italce bojovala, riskovala a sérií pěti her v řadě vývoj druhého setu zvrátila ve svůj prospěch a Italku Saru Erraniovou nakonec po necelých dvou hodinách porazila 6:4, 6:4.

"Věděla jsem, že to nebude jednoduchý zápas, byť někteří tvrdili opak. Ale bylo opravdu náročné koncentrovat se na každý míč," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Petra Kvitová. "Ona se hodně dobře pohybovala a za stavu 1:4 ve druhém setu jsem si jen říkala: Musíš hrát víc do kurtu a tlačit se do výměn. Povedlo se."

Repríza wimbledonského finále se Šarapovovou

V semifinále se Petra Kvitová podle očekávání utká v repríze loňského finále Wimbledonu s Marií Šarapovovou. Ta ve druhém ženském čtvrtfinále přehrála v ruském derby Jekatěrinu Makarovovou 6:2, 6:3 a překvapivá přemožitelka Sereny Williamsové se tak s turnajem loučí.

Makarovová, hráčka ze šesté desítky žebříčku WTA, bojovala a snažila se navázat na senzační výsledek z osmifinále, ale Šarapovová ji ničila drtivými údery. Ruské vítězce také fungoval servis. "Ano, udělala jsem pár chyb... Ale Maria byla skvělá. Nemohla jsem předvést svou nejlepší hru, protože mě pořád tlačila," řekla zklamaná Makarovová.

"Bylo důležité, že jsem jí nedala prostor," souhlasila Šarapovová. Čtyřiadvacetiletá Ruska se podle svých slov cítí dobře a každým dnem se zlepšuje. 

Vítěznou jízdu v mužské čtyřhře prodloužil Radek Štěpánek.

S legendárním indickým deblistou Leandrem Paesem jako nenasazená dvojice postoupili po výhře nad americko-brazilským párem Butorac a Soares už do semifinále.

Právě tam naopak skončila cesta Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké v ženském deblu. Grandslamové vítězky z loňské Paříže měly souboj s Italkami Erraniovou a Robertou Vinciovou nadějně rozehraný, ale nakonec ve třetím setu odpadly a za půl hodiny prohrály 1:6.

Přitom za stavu 5:5 ve druhé sadě podávala Hlaváčková. Ovšem o servis blonďatá Češka přišla, zatímco Erraniová situaci v následujícím gamu zvládla a vyrovnala.

V rozhodujícím setu sedmé nasazené hráčky kupily chyby a bojovné Italky postup dokonaly. Čtyřiadvacetiletá Erraniová si tak alespoň částečně zlepšila náladu po vyřazení od Kvitové a pomstila se na jejích krajankách. 

To Petra Kvitová měla ve středu v Melbourne hned dva důvody k radosti. Její přítel Adam Pavlásek vyhrál i třetí zápas dvouhry juniorů a postoupil do čtvrtfinále.

Murray proletěl hladce do semifinále, vyzve Djokoviče

Pohodovou cestu do semifinále prvního grandslamového turnaje sezony měl čtvrtý nasazený Andy Murray. Britský svěřenec trenéra Ivana Lendla přehrál za dvě hodiny a dvanáct minut Japonce Keie Nišikoriho hladce 6:3, 6:3, 6:1.

Nišikori byl prvním japonským hráčem mezi nejlepšími osmi na Australian Open od roku 1968, další historický rekord však nezlomí. Dvaadvacetiletého Japonce zlomil kudrnatý Skot. Murray hladce zvítězil, i když měl úspěšnost prvního servisu jen 44 procent.

KRÁL. Srbský tenista Novak Djokovič je nejlepším tenistou součanosti, dominanci

O postup do finále se v repríze loňského souboje o titul utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska. Djkovič potvrdil v posledním čtvrtfinálovém utkání roli favorita a bojovného Davida Ferrera ze Španělska zdolal ve třech setech. Druhou sadu vydřel až v tie-breaku, a navíc ho trápil sval na levé noze. Ve třetím dějství pohledného zápasu už na kurtu zase dominoval.

V mužském pavouku na turnaji "velké čtyřky" zůstala opět jen "velká čtyřka", tedy čtyři žebříčkově nejlepší hráči - Djokovič, Nadal, Federer a Murray.

Výsledky tenisového Australian Open

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále
A. Murray (4-Brit.) - Nišikori (24-Jap.) 6:3, 6:3, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (5-Šp.) 6:4, 7:6 (7:4), 6:1

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Štěpánek, Paes (ČR/Ind.) - Butorac, Soares (10-USA/Braz.) 6:4, 7:6 (7:4)
Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Gonzalez, Kas (12-Mex./Něm.) 6:1, 6:7 (4:7), 6:2

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Erraniová (It.) 6:4, 6:4
Šarapovová (4-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:2, 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Erraniová, Vinciová (11-It.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 5:7, 7:5, 6:1
Kuzněcovová, Zvonarevová (Rus.) - Mirzaová, Vesninová (6-Ind./Rus.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:4

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Vinciová, Bracciali (It.) - Hlaváčková, Kúreší (7-ČR/Pák.) 6:1, 7:5
Mirzaová, Bhúpathí (6-Ind.) - Huberová, Fleming (USA/Brit.) 7:6 (7:5), 6:2

Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Staněk (ČR)  - Pollanen (15-Fin.) 6:1, 6:2
Pavlásek (10-ČR) - Silva (5-Port.) 6:3, 6:2
Peliwo (Kan.) - Routa (ČR) 4:6, 6:3, 6:3

Juniorky
Dvouhra - 3. kolo:
Krejčíková (ČR) - Rosatellová (Itá.) 6:2, 6:3

Čtvrteční program:
Rod Laver Arena: 1:00 B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Lindstedt, Tecau (7-Švéd./Rum.), 3:30 Clijstersová (11-Belg.) - Azarenková (3-Běl.), poté Kvitová (2-ČR) - Šarapovová (4-Rus.), 9:30: Federer (3-Švýc.) - Nadal (2-Šp.).

Autor: , pro iDNES.cz

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

S Currym i Jamesem. Basketbalisté USA avizují olympijský tým plný hvězd

16. dubna 2024  10:04

Basketbalisté USA mají před olympijskými hrami jasno o většině týmu pro letošní pařížský turnaj, na...

Z VOLEJE: Na stavbě končím! Jak fotbalový talent rozjel po světě akademie

16. dubna 2024  9:59

Vlezlý vancouverský déšť padal Liboru Volfovi na lešení za krk. I tak vedle zakaboněných ruských...

Ústí prahne před sérií s Pardubicemi po odvetě a historické medaili

16. dubna 2024  9:54

Loni jim zatarasili cestu do ligového semifinále, teď ústečtí basketbalisté prahnou po odvetě. I...

Šéf NSA o dotacích pro tenis i Kaderkovi: Nepředpokládám, že by pokračoval

16. dubna 2024  9:40

Za rok 2021 požaduje vrácení 29,7 milionu korun, kontroluje i hospodaření za letopočty 2022 a 2023....

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...