Kvitová bude v Brisbane bojovat o titul, Štěpánek a Berdych jsou v semifinále

  7:43aktualizováno  21:46
Petra Kvitová si na turnaji v Brisbane zahraje o titul. Dvacetiletá česká tenistka vyřadila v semifinále pátou nasazenou Rusku Anastasii Pavljučenkovou 6:4, 4:6 a 6:2. Ve finále se utká s Němkou Andreou Petkovicovou. V Brisbane se daří i Radkovi Štěpánkovi, který si v semifinále zahraje proti Söderlingovi ze Švédska. V indickém Čennaí si postup mezi poslední čtyři zajistil Tomáš Berdych.
Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: AP

Kvitová si zahraje třetí finále v kariéře. Před dvěma lety triumfovala na začátku sezony v Hobartu, téhož roku prohrála ve finále v Linci.

"Z vítězství mám radost, Anastasia hrála velmi dobře," pochválila Kvitová soupeřku v pozápasovém interview.

Česká tenistka na cestě do finále vyřadila už třetí Rusku. Proti páté nasazené Pavljučenkové měla pomalý start a brzy prohrávala 1:4. Poté ale pěti hrami v řadě úvodní set otočila a za 44 minut ho získala 6:4.

kvitová vs. petkovicová

Bilance 2-2

2009: Linec, Fed Cup - vyhrála Kvitová
2010: Řím, Hertogenbosch vyhrála Petkovicová

Žebříček WTA: Kvitová 34., Petkovicová 32.

"Začátek jsem měla pomalejší. Pak už to bylo lepší a lepší," řekla rodačka z Bílovce, která si za nepříznivého stavu 1:4 zavolala na dvorec kouče Davida Kotyzu.

"Vůbec ti to neletí. Raketa je tvrdá, ty to rveš, hraješ na riziko a dlouhý. Vem si měkčí raketu," radil kouč na kurtu.

Na začátku druhé sady si obě tenistky prohrály své servisy, Kvitová ale o jeden více, což Pavljučenková využila a stejným poměrem srovnala semifinálový stav.

Do rozhodujícího setu ale Kvitová vlétla jako uragán, rozhodující brejk získala ve čtvrté hře. Za stavu 5:2 si při podání soupeřky vypracovala tři brejkboly, hned ten první Pavljučenková zahrála do autu.

Kvitová si v průběhu turnaje vůbec poprvé zahrála na centrálním dvorci v Brisbane. "Je to tu krásné," usmívala se. Dodala, že před dvěma lety zde už hrála, s tehdejší světovou pětkou Anou Ivanovičovou ale padla ve dvou setech. "Dnes to bylo mnohem lepší," dodala.

Soupeřkou Kvitové bude Andrea Petkovicová. Třiadvacetiletá Němka v semifinále vyřadila čtvrtou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie 6:4, 6:2.

Také Petkovicová přitom v první sadě otáčela manko 1:4. "Byla jsem velmi unavená, zatímco Marion měla rychlé nohy," prohlásila vítězka po zápase. "Pak už jsem hrála velmi dobře," dodala 32. tenistka žebříčku, jíž čeká třetí finále v kariéře.

Štěpánek je v semifinále, čeká ho Söderling

Radek Štěpánek potvrdil, že se mu v Brisbane daří. Před dvěma lety tu vyhrál, loni hrál finále a letos už se probil do semifinále.

štěpánek v brisbane

2011 - semifinalista (zatím)2010 - finalista
2009 - vítěz

Český tenista si poradil s Němcem Mayerem 6:2, 6:3, teď ho však čeká nasazená jednička Robin Söderling ze Švédska.

Dvaatřicetiletý Štěpánek v roce 2009 porazil Fernanda Verdaska, loni nestačil na Andyho Roddicka.

"Úspěchy z minulých let mi tady dodávají sebevědomí. Všechno mi tady vyhovuje jak na kurtu, tak mimo něj," řekl český tenista webu ATP.

"V posledních dvou letech jsem prodělal velmi tvrdou přípravu, hodně jsem pracoval a jsem rád, že se to odráží i na hře," dodal.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří v Brisbane turnajová dvojka a obhájce titulu Roddick a Jihoafričan Kevin Anderson.

Radek Štěpánek

Radek Štěpánek

Florian Mayer

Florian Mayer

Dlouhý ve finále deblu

Vydařený vstup do nové sezony prožívá také deblista Lukáš Dlouhý, který spolu s Australanem Paulem Hanleym porazil nejvýše nasazenou bělorusko-kanadskou dvojici Max Mirnyj, Daniel Nestor 6:4, 6:2 a zahraje si o devátý titul ve čtyřhře v kariéře.

Turnaj mužů a žen v Brisbane

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (ČR)
- Mayer (7-Něm.) 6:3, 6:3
Söderling (1-Švéd.) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2

Semifinálové dvojice:
Söderling - Štěpánek
Roddick (USA) - Anderson (JAR)

Ženy
Dvouhra - semifinále:
Petkovicová (Něm.) - Bartoliová (4-Fr.) 6:4, 6:2
Kvitová (ČR) - Pavljučenkovová (5-Rus.) 6:4, 4:6, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý
, Hanley (3-ČR/Austr.) - Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) 6:4, 6:2

O finále v indickém Čennaí bude hrát i Berdych

Úspěšný den českých tenistů završil Tomáš Berdych v indickém Čennaí.

Šestý hráč žebříčku a první nasazený si ve čtvrtfinále poradil se Slovincem Blažem Kavčičem (112. mužem ATP), jehož porazil dvakrát 6:3. Hráče mimo stovku žebříčku porazil podvacáté v řadě.

"Na začátku jsem byl překvapen jak hrál, protože jsme se nikdy před tím nepotkali. Takže jsem nevěděl, co od zápasu očekávat," řekl Berdych.

Berdychova cesta

turnajem v Čennaí:
1.k.
Gil (Port. - 101. v ATP) 6:0, 6:1
2.k. Dodig (Chorv. - 88.) 6:2, 6:4
ČF Kavčič (Slov. - 112.) 6:3, 6:3

Českému tenistovi stačilo k zisku úvodní sady vzít soupeři jediný servis.

Druhý set se ale nesl ve znamení prohraných podání. Berdych ho ztratil dvakrát, Kavčič hned čtyřikrát.

"Poslední gamy zápasu nebyly, jak bych si představoval, ale to je tenis. To je na něm krásné. Musíte bojovat do posledního míče. To jsem udělal a prošel jsem do semifinále," řekl český tenista.

Dvě výhry ho dělí od titulu, který naposledy získal v Mnichově 2009. "Budu se snažit, abyste mě mohli vidět vyhrát ještě dvakrát," slíbil Berdych indickým fanouškům, kteří si ho oblíbili.

Semifinálovým soupeřem českého tenisty bude Švýcar Stanislas Wawrinka, který zvítězil nad Nizozemcem Robinem Haasem 3:6, 6:3, 6:3.

"Oba jsou silní soupeři, ale mým cílem je dojít ještě o zápas dál," řekl český tenista, který prochází turnajem bez ztráty setu. "Když to tak půjde dál, tak se zlobit nebudu."

turnaj mužů v čennaí

Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (1-ČR)
- Kavčič (Slovin.) 6:3, 6:3
Malisse (7-Belg.) - Phau (Něm.) 6:0, 6:2
Tipsarevič (6-Srb.) - Nišikori (Jap.) 6:4, 6:4
Wawrinka (3-Švýc.) - Haase (8-Niz.) 3:6, 6:3, 6:3

Semifinálové dvojice:
Berdych
- Wawrinka, Tipsarevič - Malisse

Federer v boji o finále v Dauhá uspěl, Nadal ne

Rafael Nadal utrpěl v Dauhá porážku 3:6 a 2:6 od Rusa Nikolaje Davyděnka a finále s Rogerem Federerem si nezahraje. Ruský tenista má naopak šanci obhájit loňský titul, s Federerem má ale hrozivou vzájemnou bilanci 2:14.

To na Nadala Davyděnko umí, už jej porazil pošesté z deseti soubojů. Španělovi dokonce mohl nadělit "kanára", za stavu 3:6 a 0:5 však Nadal předvedl několik svých výjimečných úderů a debakl zmírnil.

Nadal už se na turnaji trápil především v 2. kole se Slovákem Lukášem Lackem, s kterým prohrál druhý set 0:6. Sám si potom stěžoval na to, že v předchozích dnech měl horečku.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

I přes značné vyčerpání ale pokračoval v úspěšném tažení jak v soutěži dvouhry, tak čtyřhry. Únava na něj zřejmě dolehla až dnes, a to ho ještě čeká deblové finále.

Pozici favorita splnil naopak Švýcar Federer, jenž zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3 a 7:6. V Dauhá může zopakovat tituly z let 2005 a 2006.

Turnaj mužů v dauhá

Dvouhra - semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Tsonga (3-Fr.) 6:3, 7:6 (7:2)
Davyděnko (4-Rus.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2

Čtyřhra - finále:
Nadal, M. López (3-Šp.) - Bracciali, Seppi (It.) 6:3, 7:6 (7:4)

Arnová dál šokuje v Aucklandu

Maďarská tenistka Greta Arnová dál překvapuje na turnaji v Aucklandu. Jednatřicetiletá veteránka, která si ve čtvrtfinále poradila s nasazenou jedničkou Šarapovovou, o kolo později vyřadila Němku Julii Görgesovou a bude hrát o titul.

Její soupeřkou ve finále bude druhá nasazená Yanina Wickmayerová z Belgie, která v Aucklandu obhajuje titul. Ta ve druhém semifinále zdolala Číňanku Šuaj Pcheng 7:5 v rozhodujícím setu.

Wickmayerová bude hrát o čtvrtý turnajový titul na okruhu WTA (dosud má finálovou bilanci 3-2), Arnová bude o titul bojovat podruhé (v roce 2007 triumfovala v Estorilu).

"Bude to těžká soupeřka," řekla Arnová o Belgičance, s níž jediný vzájemný duel prohrála. "Skvěle se pohybuje a výborně podává. Bude to těžký zápas," dodala Maďarka.

Turnaj žen v Aucklandu

Dvouhra - semifinále:
Arnová (Maď.) - Görgesová (4-Něm.) 7:6 (7:3), 6:3
Wickmayerová (2-Belg.) - Šuaj Pcheng (Čína) 3:6, 7:6 (7:3), 7:5

Ivanovičová je zraněná, Srbsko přijde o finále Hopman Cupu

V sobotu měla spolu s Novakem Djokovičem nastoupit ve finále Hopman Cupu smíšených dvojic v australském Perthu. Kvůli zranění břicha ale Ana Ivanovičová možná nestihne ani Australian Open.

Srbská tenistka se zranila ve čtvrtečním duelu s Belgičankou Justine Heninovou. "Vyděsilo mě to, ale doufám, že pro Melbourne budu fit," prohlásila Ivanovičová.

Ana Ivanovičová

Ana Ivanovičová

"Když jsem dnes ráno trénovala, tak jsem při podání cítila ostrou bolest. Nemohla jsem se skoro hýbat. Ale není to tak hrozné, protože jsme to začali léčit včas."

Pravidla turnaje nedovolují, aby zraněného hráče ve finále zastoupil náhradník. Proto do boje o titul postupuje druhá dvojice v pořadí skupiny A, a tou jsou Belgičané Justine Heninová a Ruben Bemelmans.

Soupeřem Belgičanů budou tenisté USA, kterým po prohře Itálie s Francií zajistila postup výhra Bethanie Mattekové-Sandsové 6:4, 6:2 nad Laurou Robsonovou z Británie.

hopman cup smíšených dvojic v perthu

Skupina B:

Francie - Itálie 3:0
Mladenovicová - Schiavoneová 4:4 skreč
Mahut - Starace 6:3, 7:6 (7:2)
Mladenovicová, Mahut - Schiavoneová, Starace bez boje

USA - Velká Británie 2:1
Matteková-Sandsová - Robsonová 6:4, 6:2
Isner - A. Murray 4:6, 2:6
Matteková-Sandsová, Isner - Robsonová, A. Murray bez boje.

Konečná tabulka:
1. USA 3-0 (7:2) 2. Francie 2-1 (5:4) 3. Itálie 1-2 (3:6) 2 4. Británie 0-3 (3:6)

Finále: Belgie - USA

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem

25. dubna 2024  16:39

Madrid (Od naší zpravodajky) Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že...

První možná náhrada za Kaderku. O post šéfa tenisu usiluje Kotrba

25. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  16:16

Předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha Jakub Kotrba je prvním kandidátem na post...

Basketbalistky zabojují o MS v Mexiku, vyzvou Koreu, Mali a Venezuelu

25. dubna 2024  16:16

České basketbalistky se v předkvalifikaci mistrovství světa v roce 2026 utkají na turnaji v Mexiku...

Liberec si podržel Flynna. Zůstávají i obránci Ivan s Aubrechtem

25. dubna 2024  15:52

Útočník Oscar Flynn a obránci Michal Ivan s Davidem Aubrechtem budou v hokejové extralize nadále...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...