Kukal viděl jiného Nováka

Paříž - Hořké zklamání přišlo ve 3. kole French Open k Jiřímu Novákovi. Čtrnáctý nasazený hráč turnaje prohrál s neznámým Francouzem Mathieuem. Těžce prožíval vyřazení i hráčův kouč Jan Kukal. Ten u svého svěřence postrádal některé stránky, jež bývají pro Nováka naopak silnými zbraněmi. "Težko se mi o tom mluvi. Bylo zřejmé, že má Jirka nějaký problém. Nebyla to jeho hra," přemítal smutný trenér, jehož mrzelo, že se Jiří Novák zastavil tak blízko vstupu do elitní světové desítky.ČTĚTE O SOBOTNÍCH ZÁPASECH

Zápas Novákovi naprosto nevyšel. Nic nebylo tak, jak by být mělo. Mathieu neměl se čtrnáctým nasazeným mnoho práce, nevýrazný Novák jako by neměl benzín pro svůj jindy výkonný strojový tenis od základní čáry. "Sám tomu moc nerozumím. Jirka do toho dneska nedal srdce a bojovnost jako jindy. Přitom příprava i trénink, to všechno bylo úplně normální," nemohl Jan Kukal uvěřit tomu, co se stalo na kurtu. Za 104 minut se radoval dvacetiletý Francouz.

Zápas nebyl o tom, že by snad Jiří Novák více chyboval, ani soupeř jej výrazně nepřehrával. Kde tedy hledat problém? "Dneska na mě působil strašně introvertně, byl uzavřený, jeho hra působila letargicky," hledal trenér slova, jakými by Novákův projev nejlépe vystihl. "Jirka nechodil včas do míčů,  nehrál je v kulminačním bodě, zdál se mi být pomalý." Tento trend se bohužel nepodařilo českému hráči za celý zápas zvrátit. Když už se ve druhé sadě zdálo, že by se mohl zvednout, přišel zase útlum.

"Je to velká škoda. Vždyť ten druhý set měl vyhraný, bylo to 4:3 a 40:0," litoval Kukal možná klíčového okamžiku. Místo dovedení slibně rozehraného setu do vítězného konce následovaly ztráty podání a definitivní pád. "Mathieu hrál velice šikovně, ale měl už za sebou dva těžké zápasy s Ferreirou a Santorem. Jediný set by pravděpodobně stačil, aby ho pak Jirka fyzicky zničil."

Kukala nejvíce mrzela skutečnost, že hráč přišel o šanci poprvé v kariéře proniknout do první světové desítky žebříčku ATP Enry počítaného za posledních 52 týdnů. "Je obrovská škoda, že se to nepovedlo. Dostat se do desítky je záležitost na celý život. Já sám jsem z toho hrozně smutný a zklamaný, ale nedá se nic dělat. Takové věci se stávají," smutně konstatoval Jan Kukal. Jiří Novák přesto dokázal, že je v současnmé době zřejmě jediným z českých tenistů, kteří dokáží konstatně postupovat na velkých turnajích.

Tenista Jiří Novák podává při utkání s Francouzem Paul-Henrim Mathieuem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga