Kristýna Plíšková během turnaje Prague Open.

Kristýna Plíšková během turnaje Prague Open. | foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Kristýna Plíšková o bezpečnostních opatřeních: Moc nechápu nošení roušek

  • 19
V pondělí v zápase s Lindou Fruhvirtovou odehrály jen pět gamů, když kvůli dešti pořadatelé rozhodli: Zápas bude pokračovat v úterý. „Bylo to hodně nepříjemné, táhlo se to celý den,“ říkala Kristýna Plíšková. Odložený duel prvního kola Prague Open nakonec zvládla, teprve patnáctiletou tenistku porazila 6:2 a 7:5.

Proti mladičké soupeřce byla v nevděčné roli. Byla jasnou favoritkou. Nic jiného než výhra se od ní nečekalo. „Na kurt jsem šla s tím, že nemůžu nic získat,“ uvědomovala si. „Byl by skandál, kdybych prohrála.“

Úlohu favoritky ale ustála a s českou nadějí si poradila. „Jeden zápas nic moc neukazuje, ale celkově si myslím, že to bylo takové solidnější, nebyly tam moc výkyvy. Právě to je to, na čem pracujeme,“ vysvětlovala.

Může tak vyhlížet osmifinálový duel, ve kterém se postaví Chorvatce Petře Martičové, turnajové dvojce, která přemohla Rusku Varvaru Gračevovou. „Je to antukářka, bude to určitě těžké,“ přemítá Plíšková. „Viděla jsem, že měla během posledního zápasu nějaké bolístky, tak uvidíme.“

Zpravodajství

Z druhého dne Prague Open

V roce 2017 se na pražském turnaji probojovala až do finále, v němž nestačila na Němku Monu Barthelovou. Jestli by chtěla o titul zabojovat i letos? Jistě!

„Nekoukám úplně dopředu, ale myslím si, že není úplně nemožné si tady finále zopakovat,“ tvrdí.

Prague Open jen pro ni už druhým ostrým turnajem po restartu sezony WTA. Před týdnem se Plíšková představila v Palermu, kde vypadla ve druhém kole s domácí Sarou Erraniovou.

Právě na Sicílii poznala, o čem také letošní „koronavirová“ sezona bude. O bezpečnostních opatřeních a neustálém testování na možnou nákazu.

„V Palermu to bylo takové splašené, nikdo moc nevěděl, co dělat. Moc tam věci nefungovaly, i když samozřejmě dělali všechno, co mohli,“ popisovala. „A také nás tam poprvé důkladněji testovali.“

Za sebou má už pět testů, další ji čeká pravděpodobně ve čtvrtek. „Ty mi vadí nejvíc, protože jsou celkem časté,“ líčila.

Zatímco v Itálii v omezené míře utkáním přihlíželi i diváci a na hotelu, kde bydlely hráčky, byli i normální lidé, v Česku je podle ní režim o dost přísnější. „Mně to ale moc nevadí, jsem hlavně ráda, že se hraje,“ dodala.

S jediným, s čím se pořád těžko smiřuje, je neustálé nošení roušek. „Moc to nechápu. Jsme přece v tenisové bublině, všichni lidé, mezi kterými se pohybujeme, by měli být testovaní a měli být negativní,“ prohlásila. „Navíc rouška v takovém vedru není nic příjemného.“

I s tímto budou muset tenisté letos bojovat.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga