SERVIS. Kristýna Plíšková na turnaji v Dubaji

SERVIS. Kristýna Plíšková na turnaji v Dubaji | foto: AP

Williamsovy už nejsou jediné sestry v tenisové špičce. Válí i Plíškovy

  • 83
Chyběl jeden jediný fiftýn. V nedělním večerním dramatu na centrkurtu v Indian Wells vedla Kristýna Plíšková nad Slovenkou Cibulkovou 6:2 a 5:3. Ve třetím setu pak neproměnila mečbol. Kdyby ho Češka ve 3. kole prestižního kalifornského turnaje využila, poprvé by pronikla do elitní padesátky na žebříčku WTA. Světové pětce podlehla po strhující bitvě 6:2, 6:7, 6:7.

Ovšem stejně je to zřejmě jen otázka času, než se do ní vyšplhá. A půjde ještě výš. Na podzim 2016 se dostala do laufu, konečně shodila okovy, které ji tak tížily.

Její sestra Karolína v Indian Wells slyšela na tiskovce: Kristýně se teď víc daří, že? „Jo. Konečně!“ opáčila vesele třetí žena světa po svém triumfu nad Rumunkou Beguovou.

Levačka Kristýna dlouho platila za lepší a nadějnější z dvojčat, jimž bude příští týden pětadvacet. Jenže v posledních letech tápala a s nevolí pozorovala, kterak se jí Karolína vzdaluje a září i ve Fed Cupu.

Když se jí reportér NY Times optal, jak nesla její vzestup, zatímco se sama týrala těsnými porážkami, odvětila pouze: „Další otázku!“

Na slečnách Plíškových je sympatické, že obvykle povědí, co si myslí. Nebo aspoň nevykládají vybájené zkazky, které celebrity do médií tak často vypouštějí.

Kristýnu hnětlo, že za Karolínou tak zaostává. Třebaže si do sebe dříve s potěchou rýply či se pohádaly, byly dvě vysoké blondýny jako jedna duše. Navzájem se sledovaly i při trénincích. Scházely se, kdykoliv mohly. I přes sociální sítě si posílaly společné fotky a sourozenecká vyznání. Tvrdily, že sní o titulu z grandslamové čtyřhry.

Poté však Karolínu vítali na slavných podnicích jako hvězdu, kdežto Kristýna potupně objížděla druhořadé pouťáky. Odlišné výsledky s nimi smýkaly do různých koutů světa, zasáhly do jejich vztahu. Po loňském US Open, kde se Karolína prostřílela do finále, naštěstí Kristýna angažovala zkušeného kouče Fassatiho, s jehož pomocí vybrušuje nejen údery a pohyb, nýbrž upevňuje i duševní odolnost.

Následně vyhrála menší turnaje v Číně a Uzbekistánu, letos zdolala italskou veteránku Vinciovou, Sevastovovou z Lotyšska či ruskou hvězdičku Kasatkinovou - 6:0, 6:3 právě na turnaji v Indian Wells, označovaném za pátý grandslam. „Nepřekvapilo mě, jak snadno jsem ji porazila,“ řekla novinářům. „Vím, jak dobře tenis umím, a tohle zdaleka nebyl můj nejlepší výkon.“

Do konce roku by se chtěla prodrat do Top 20. Jen prý potřebuje podstoupit co nejvíc bitev se sokyněmi z úplné špičky. Kalifornská řež s Cibulkovou leccos naznačila. Načerpala slušnou dávku sebevědomí, nasázela 18 es a celkem 64 vítězných úderů (při 50 nevynucených chybách). „Do stavu 6:2, 5:3 servírovala jako zvíře!“ ocenila Slovenka.

Přesto měla být Plíšková v klíčových chvílích odvážnější a chladnokrevnější. Jako její sestra, jež ve své úvodní partii v Indian Wells zdolala olympijskou šampionku Puigovou, byť ve třetí sadě ztrácela 0:3.

Jak si Kristýna věří, ukázala v zámoří odpovědí na přímou otázku: Myslíte si, že jste stejně dobrá jako Karolína? „Ano. Možná lepší.“

Karolína Plíšková podává se ve čtvrtfinále Australian Open.

Už se znovu potkávají na stejných štacích. Kristýnin vzestup je opět sblížil. Venus a Serena Williamsovy už nejsou jedinými sestrami v akci na okruhu WTA. Plíškovy zatím neměly příležitost se střetnout. Ta představa vlastně obě děsí. Každá si hýčká svou kariéru. Prahnou po úspěchu. Ale nejsou připravené se kvůli němu pobít na kurtu.

Dle původního losu se rýsoval jejich zápas ve 3. kole v Indian Wells. Po odstoupení Sereny W. se pavouk změnil a dvojčata se v něm vzdálila. Jen Karolína postoupila do osmifinále, v němž ji vyzve Švýcarka Bacsinzská. Zase se minuly. Jenže těžko se mohou vyhýbat věčně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga