TRENÉR. Úspěšná česká tenisová dvojice, trenér David Kotyza se svojí svěřenkou

TRENÉR. Úspěšná česká tenisová dvojice, trenér David Kotyza se svojí svěřenkou Petrou Kvitovou. | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Teď může hlava donést nohy leckam, říká před semifinále trenér Kotyza

  • 5
Istanbul (Od naší zpravodajky) - Bojovným gestem a pokřikem slavil postup Petry Kvitové do semifinále Turnaje mistryň. Pak trenér David Kotyza svou svěřenkyni Petru Kvitovou za výhru nad Němkou Angelique Kerberovou 6:7 (3), 6:2, 6:3 pochválil: "Byl to její nejlepší výkon na turnaji."

V sobotu usedne Kotyza společně s psychologem Michalem Šafářem do hráčské lože u zeleno-fialového kurtu opět, sledovat bude česko-čínské semifinále. Šestá hráčka světa vyzve v souboji o postup do finále Li Na.

Vraťmě se k zápasu s Kerberovou, jak moc jste byl nervózní?
Noooo... Petra ze sebe musela vymáčknout vše. Po prvním setu to nebyla jednoduchá situace. Hned prohrávala 0:1 a 15:40 a kdyby se jí ten game nepovedl, tak... Ale takhle se prostě bojuje o semifinále. Angie udělala vše, co mohla, ale Petra vydržela být agresivní, šla si pro body, nepřemýšlela nad tím, že udělala nějakou chybu. Byl to její nejlepší výkon na turnaji, byla tam spousta těžkých výměn. Kerberová vybíhala spoustu míčů, u kterých by s jinými holkami byl konec. Proti Li Na to nebude asi moc odlišné.

Kde se lámal zápas s Kerberovou?
U ní se to láme každou chvíli někde jinde... Závěr se vlastně nelámal nikde, bylo to otevřené až do konce. Její výkon je zapotřebí ocenit, Petra si to musela uhrát. Celkem blbě prohrála první set, vedla 4:1, pak 4:3 a 40:15 a nedotáhla to. V tie-breaku udělala lehkou chybu, pak dvojchybu, prohrála set. Ale zvedla se. Malinkej dárek dostala za stavu 4:2, kdy dala Kerberová dvojchyby. Peťa to využila a doservírovala. Angie to trochu složilo.

Co tak dlouhý náročný zápas udělá s Petrou Kvitovou před semifinále?
Mentálně to je perfektní, postup do semifinále je úspěch. Spíš bude otázka, jak se bude cítit fyzicky, ten zápas ji stál hodně sil. Ale teď může hlava donést nohy leckam. Semifinále je otevřené. Tým od Li Na si nás trochu si nás trochu dobíral, že chtějí, aby postoupila. Rádi by jí vrátili prohru z Pekingu. Slíbili jsme, že uděláme všechno proto, abychom jim šanci dali...

Co si vybavíte ze čtvrtfinále v Pekingu?
Petra zahrála výborně, na Li Na byl ukrutnej tlak patnácti tisíc lidí, to jí nepomohlo. Tady to bude drobet jiný. Ale fyzioterapeut od Li Na říkal, že je perfektně připravená. Prý škoda, že sezona končí. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga