Takhle teď každý rok defilovala světová elita tenistek v Singapuru. Od roku 2019 do roku 2028 se budou na Turnaji mistryň setkávat v Šen-čenu. | foto: Reuters

KOMENTÁŘ: Tenistky na prodej. Oddaly se čínským soudruhům

  • 59
Ještě před čtyřiceti lety se v deltě Perlové řeky nacházel nuzný shluk rybářských vesnic a městeček. Jméno jednoho z nich je odvozeno od místního označení pro kanály mezi rýžovými poli a potoky, jimiž byla krajina protkaná. Teď se Šen-čenu, česky Hlubokým Příkopům, díky masivní výrobě a vývoji elektronických součástek říká čínské Silicon Valley.

Komunisty budovaný kapitalismus v Křemíkovém údolí bují a roste zázračnou rychlostí. Sídlí v něm (bez přilehlých oblastí) 12 milionů obyvatel. Mrakodrapů s výškou nad 300 metrů zde trčí k nebi víc než v New Yorku. A další kvapně přibývají.

Právě sem se přestěhuje Turnaj mistryň, každoroční klání osmi nejlepších tenistek a osmi nejlepších párů ve čtyřhře v dané sezoně. Profesionální asociace WTA udělila Šen-čenu pořadatelství rovnou na deset let (2019-2028). Odmítla Prahu, Manchester, Petrohrad i Singapur.

Třeba české metropoli by Finále WTA jistě slušelo. O2 arena v září při Laver Cupu potvrdila, že zvládne i vskutku velkolepé akce. Promotérská společnost Česká sportovní v ní obecenstvu zdárně předvedla též finále Davis Cupu nebo mače NHL.

Vítězství Šen-čenu

Nabízela starobylé pražské kulisy, bezpečnost i přirozený fanouškovský zájem. Nepostoupila ovšem ani do finále, v němž se trumfovaly Petrohrad, Singapur a pro kdekoho stále ještě neznámý Šen-čen.

Ženská WTA při přidělování „Masters“ zjevně uvažuje trochu jinak než mužská ATP, jejíž galashow hostí už od roku 2009 Londýn. Smlouva platí do listopadu 2020.

Tradice pro dámy a jejich manažery znamená pramálo. Vždyť ve stejném období svůj výstavní podnik protáhli katarským Dauhá, tureckým Istanbulem, Singapurem a nyní je svěří Hlubokým Příkopům.

Co na tom, že na exotických štacích připomínají ženy s raketami - samozřejmě s nadsázkou - výsadek Marťanů v Zambezi. Publikum hře příliš nerozumí, tribuny mnohdy zejí prázdnotou, atmosféra působí mdle. Časy televizních přenosů jsou nepříznivé pro Evropu a takřka vražedné pro Severní Ameriku. „Těžko tak turnaji uděláme reklamu po celém světě,“ řekla legendární Martina Navrátilová.

Turnaj mistryň 2016

WTA sice v bohatém Singapuru utržila balík, plány jí však nečekaně zhatila čínská superstar Li Na. Nedlouho před prvním srazem mistryň v městském státu u rovníku, jehož populaci ze tří čtvrtin tvoří její krajané, ohlásila konec kariéry. Nadšení místních pak politováníhodným způsobem opadlo.

Evropské a americké tenistky Asii zrovna nezbožňují. Na šňůru na Dálný východ vyrážejí vždy na podzim, kdy už jsou dosti vyčerpané. Některým nesedí jídlo. Jiným vadí zvlášť hustý a štiplavý čínský smog. Jistě si dovedou představit atraktivnější štace. „Na Čínu všechny nadáváme,“ pravila Barbora Strýcová. „Jenže je tam nejvíc peněz. Areály a hotely jsou nádherné. To se nedá s ničím srovnat.“

Z materiálního hlediska se není oč přít. Realitní gigant Gemdale Corporation slíbil, že v Šen-čenu postaví novou arénu pro dvanáct tisíc návštěvníků a zdvojnásobí odměny pro hráčky na čtrnáct milionů dolarů. Čína se patrně zanedlouho stane největším investorem na světě. Pořídila si podíly ve fotbalových klubech Inter Milán, Olympique Lyon nebo v pražské Slavii. K prvním zápasům na jejím území loni propůjčila dva týmy NHL. Za čtyři roky Peking uspořádá zimní olympiádu.

Soudruhy komandovaný stát se chystá prorazit taky v tenisu. Zdá se, že čím dál víc sportovních stezek vede na Východ. Síle čínského draka lze jen těžko odolat. Nejen tenistky jeho naléhání podlehly.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga