Dvě velké belgické rivalky: Kim Clijstersová (vlevo) a Justine Heninová

Dvě velké belgické rivalky: Kim Clijstersová (vlevo) a Justine Heninová | foto: ČTK

Když Kim, tak já taky. Rivalita Clijstersové a Heninové je zpátky

  • 12
Obě byly světovou tenisovou jedničkou. Do obou jejich životních příběhů zásadně zasáhly stejně tak smrt jako láska. Kim Clijstersová a Justine Heninová, to jsou dvě osudem propojené Belgičanky, které před časem nečekaně ukončily kariéru. A které ji jedna po druhé zase obnovují.

"Nemají se rády, ale jedna bez druhé by nebyla," říká trenér Jan Kukal. Něco na tom bude. Vždyť Heninová se k tenisu vrátila jen týden poté, co její věčná protivnice těsně po comebacku k profi tenisu senzačně vyhrála US Open.

Belgické královny

Justine Heninová

Justine Heninová
- 27 let
- Belgie
- Valonka
- rozvedená

Úspěchy: 41 vyhraných titulů, 4x triumf na Roland Garros, 2x na US open, 1x na Australian Open.

Na žebříčku nejlépe: 1. místo.


Kim Clijstersová

Kim Clijstersová
- 26 let
- Belgie
- Vlámka
- vdaná

Úspěchy:
35 vyhraných titulů, 2x triumf na US Open (naposledy letos).

Na žebříčku nejlépe:
1. místo.

Náhoda? Těžko. "Justine už je pravděpodobně nějaký čas v tréninku, ale triumf Kim jí musel dodat další chuť do hry," míní Kukal. "Roli hraje jejich rivalita. Když v malé zemi vyrostou dva takhle velcí hráči, musí mít nutně pocit, že pro ně není dost místa."

Král Albert II. si svého času pochvaloval, jak tyhle dvě spojují vlámskou a valonskou část Belgie. Jenže tenistky brzy rozdělila jejich výjimečnost a soupeření o místo tenisové královny. Clijstersová se zlobila, že si Heninová příliš často vybírá pauzy na ošetření.

Ostrá slova létala z obou stran, otec Clijstersové nepřímo nařkl Heninovou z užívání dopingu. "Nehorázná lež," zlobila se Heninová.

Přitom si každá prožila své. Když bylo Heninové dvanáct, zemřela jí matka na rakovinu. Později se rozhádala s celou rodinou včetně otce, vdala se. Manželství dlouho nevydrželo, do toho přišla ošklivá autohavárie jejího bratra. Po ní se rozhodla rozvést a vrátit se k rodině.

Clijstersová? I její matka trpěla rakovinou, vyléčila se. Kvůli lásce a mateřství Kim tenisu zanechala, mimo jiné i kvůli letošní smrti svého otce Lea se k němu zase vrátila.

Stačil pak jediný grandslam, aby všechny přesvědčila, že je pořád sakramentsky dobrá. Svede něco podobného nyní i její rivalka? "Určitě může," soudí Kukal. "Šampion se nedá udělat. Šampionem se už musíte narodit. A jím přesně Heninová je."

Zatímco usměvavá Clijstersová je silový typ s výborným bekhendem obouruč, zadumaná a na pohled křehčí Heninová se pyšnila nejlepším bekhendem jednoruč na světě.

Při hře byste si je nespletli. Jenže rozdílnosti přebije cosi společného: mimořádné tréninkové nasazení. "Takové, že i chlapi by měli co dělat. Taky proto říkám, že Clijstersová i Heninová mohou být brzy zpátky v první pětce," tvrdí Kukal.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga