Česká tenistka Kateřina Siniaková slaví úspěšně zakončenou výměnu. | foto: Reuters

Hektické týdny grandslamové vítězky. Stále to vstřebávám, říká Siniaková

  • 2
Přiznává, že dvouhra zůstává nadále jasnou prioritou. A to i přesto, že v deblu dosáhla tenistka Kateřina Siniaková dosud na životní úspěch: před dvěma a půl týdny společně s Barborou Krejčíkovou ovládly Roland Garros. Radost z triumfu si ale 22letá kudrnatá blondýnka stále pořádně neužila.

Neprožila bujaré oslavy. Po triumfu stihla v Paříži rychlou večeři s realizačním týmem, druhý den už se musela znovu balit do letadla a začít si zvykat na Britských ostrovech na travnatou část sezony

„Byl to hrozný fofr. Myslím, že mi pomalinku dochází, co jsem dokázala,“ vyprávěla Siniaková v areálu pražské Sparty novinářům v úterý.

Poprvé od triumfu se ocitla na chvíli doma. Po turnaji v Birminghamu, kde ve čtyřhře došla do semifinále, si konečně užívá lehkého volna. Ale žádné lelkování, už příští týden startuje slavný Wimbledon.

VÍTĚZNÉ PARŤAČKY. Barbora Krejčíková (vzadu) a Kateřina Siniaková po triumfu ve...
POLIBKY NA TROFEJ. Barbora Krejčíková (vpravo) a Kateřina Siniaková s pohárem...

„Tlak po vítězství na Roland Garros necítím,“ říká Siniaková. „Můžeme hrát znovu dobře, ale každý zápas je jiný. Pokud se to znovu povede, bude to skvělý bonus,“ poodhaluje ambice. I v All England Clubu nastoupí Siniaková vedle Krejčíkové.

Během hektických dnů Siniaková četla i nespočet vzkazů a gratulací od fanoušků. „Bylo jich opravdu hodně, ani jsem nestihla na všechny odpovědět,“ přiznala. „Snad ještě zažiju něco podobného,“ pousmála se.

Siniaková o (ne)oblíbených površích

S Barborou Krejčíkovou dominovaly Roland Garros. Přesto antuku ani po vítězství ve čtyřhře grandslamu nezařadí Kateřina Siniaková do kolonky oblíbené povrchy. Podobně mluví i o blížícím se Wimbledonu, jenž se odehraje na velmi specifické trávě.

„Věřím, že můžu být dobrá i na trávě. Dokážu se přizpůsobit, ale stále to není nejoblíbenější povrch, tím je jednoznačně beton,“ tvrdí Siniaková. „Pohyb na trávě mi nevadí. Když je ale špatné počasí, klouže to a je to hodně nepříjemné. To si určitě nepřeju.“

V Londýně Siniaková zatím nepřešla ve dvouhře třetí a ve čtyřhře druhé kolo.

„Labutí“ trofej Simonne Mathieuové bedlivě střežila, při přeletech ji dokonce brala na palubu letadla. A za premiérové grandslamové vítězství se i řádně odměnila. „Koupila jsem si nějaké oblečení, ale nic velkého,“ přiznala.

V aktuálním vydání deblového žebříčku WTA patří Siniakové šestá příčka. Ještě nikdy nebyla v kariéře tak vysoko. Navíc v elitní desítce čtyřhry figurují ještě Andrea Sestini Hlaváčková (5.), Barbora Strýcová (7.) a právě Krejčíková (9.)

„Třeba zaplníme všechny pozice,“ přeje si Siniaková. „Je super, že taková malá země má takové zastoupení.“

Cíle Siniakové zůstávají jasné: soustředit se zejména na dvouhru, ale i po deblové metě se přeci jenom poohlíží - ráda by se dostala na říjnový Turnaj mistryň v Singapuru, kam se kvalifikovala už loni po boku Lucie Hradecké. Jenže její zkušenější partnerka si poranila koleno, a na vrcholu sezony tak chyběly.

„S Bárou (Krejčíkovou) je to náš cíl. Ale může se toho stát plno do té doby,“ zůstává opatrná Siniaková.

Siniaková a Krejčíková se radují z deblového titulu na Roland Garros:


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga