Loni se Kateřina Siniaková na Australian Open probojovala do finále juniorské soutěže. Letos bude hrát v hlavní soutěži mezi dospělými.

Loni se Kateřina Siniaková na Australian Open probojovala do finále juniorské soutěže. Letos bude hrát v hlavní soutěži mezi dospělými. | foto: Reuters

Další krok k trůnu? Siniaková se v Melbourne prodrala kvalifikací

  • 35
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Sice se při tom troufalém výroku směje, tenistka Kateřina Siniaková nicméně stále opakuje, že se jednou chce stát světovou jedničkou. V sobotu se sedmnáctiletá Češka splnění svého snu zase o kousek přiblížila. Na Australian Open zvládla i třetí zápas kvalifikace a poprvé na grandslamu mezi dospělými postoupila do hlavní soutěže.

Blonďatá bojovnice seděla na bílé židličce, nad hlavou měla modrý slunečník, sálala z ní radost. O několik vteřin dřív proměnila mečbol a přemohla talentovanou Američanku Victorií Duvalovou 6:2, 6:3. To ještě netušila, že má dost slušnou šanci vyhrát také v úterním 1. kole. Pořadatelé ji totiž následně dosadili k další kvalifikantce Zarině Dijasové z Kazachstánu, která léta žila v Praze a trénovala na Štvanici. Na žebříčku WTA Tour je Dijasová pouze o devět míst výš.

"Splnila jsem tu svůj první cíl, ale chci ukázat víc," řekla v rozhovoru pro iDNES, když ze sebe vyšlapávala únavu na rotopedu. "Dám do toho všechno."

Jak velký krok v kariéře znamená první účast na grandslamu?
Velký krok ne. Ale jsem ráda, že jsem kvalifikací prošla. Přípravný turnaj se mi totiž vůbec nepovedl. Díky zdejším výhrám mi roste sebevědomí. Tady už všichni hrají dobře, o to víc jsem ráda, že sem patřím.

Co rozhodlo poslední utkání s Duvalovou? Vaše tradiční zarputilost?
Jsem ráda, že jsem díky bojovnosti druhý set otočila ze stavu 1:3. Už jsem měla dva tříseťáky za sebou, do dalšího se mi vůbec nechtělo.

Byl to velký nápor na nervy?
Před zápasem jsem byla nervozní docela dost. Do hlavní soutěže chyběla jediná výhra. Naštěstí jsem hned od začátku vedla, takže se mi hrálo líp.

Loni jste tu coby juniorka mluvila o tom, že byste se ráda pomalu vpravila do ženského žebříčku. Teď jste už na 172. místě. Jak jste s takovým skokem spokojená?
Na začátku roku jsem nevěřila, že by to mohlo jít tak rychle. Ale pak jsem v Miami prošla kvalifikací a začala si dávat vyšší cíle. Nejvíc musím zlepšovat mentální stránku. To je teď moje největší slabina.

Platí, že se jednou chcete stát světovou jedničkou?
Platí. Určitě!

A kam míříte v této sezoně?
Ráda bych nejdřív do stovky a pak do konce roku do osmdesátky, abych na grandslamech hrála hlavní soutěž bez kvalifikace.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga