Karolína Plíšková končí, Šafářová s Hlaváčkovou si to rozdají o deblový titul

  3:36aktualizováno  12:43
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Vítězná australská jízda Karolíny Plíškové skončila. Po čtyřech výhrách na tenisovém Australian Open byla nad její síly čtyřiatřicetiletá chorvatská veteránka Mirjana Lučičová-Baroniová.
Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Australian Open

Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Australian Open | foto: AP

Pokud v mužské části šokovaly na letošním Australian Open brzká vyřazení Djokoviče a Murrayho, senzací ženského pavouka je rozhodně chorvatská veteránka. Mirjana Lučičová-Baroniová hrála na Australian Open poprvé už téměř před dvaceti lety a při své premiéře zde v roce 1998 rovněž uhrála dosud nejlepší výsledek - druhé kolo.

A jelikož za její pohádkou nenapsala tečku ani favorizovaná Karolína Plíšková, zahraje si její přemožitelka senzační semifinále.

Již téměř pětatřicetiletá Chorvatka, která v Melbourne hrála i několik zápasů ženské čtyřhry, nastoupila ke čtvrtfinále se zatejpovaným stehnem i lýtkem na levé noze, ale v pohybu ji to nijak viditelně nelimitovalo. Od začátku dokazovala, že je silná na servisu a klíčem k úspěchu se pak jevil hlavně return - pokud šel zápas do mezihry, pak Lučičová zpočátku dost chybovala.

Plíšková si začátek pohlídala, získala první brejk a vedla 3:1, jenže soupeřka postupně stále častěji vytahovala svou nejúčinnější zbraň, díky narůstajícímu počtu vítězných forhendů zatlačila Češku do defenzivy a Karolína tak první set nakonec ztratila 4:6. Na začátku druhého setu přišla česká hráčka o svůj servis podruhé v řadě a ztrácela 0:2, pak ale sama sebrala podání soupeřky a po ošetření puchýře na noze otočila záhy i skóre na 3:2.

Lučičová si ale vzala brejk hned zpět a za stavu 3:3 tak Plíškové pomohlo ke zlomové chvíli při servisu Chorvatky i trochu štěstí.

Při shodě zaservírovala Mirjana eso, ale hlavní rozhodčí viděl jemný dotyk sítě, podání se opakovalo a byl z toho český brejk. Při něm sice Plíšková z defenzivy zahrála jen krátký lob, ale Lučičová jasný volej nezvládla, poslala ho jen do sítě a byl z toho klíčový náskok 4:3. Karolína jej potvrdila servisem a následně čistou hrou při podání soupeřky pečetila výhru 6:3 a vyrovnání setů.

Tuhý a nervózní boj si v první půlce rozhodujícího třetího setu vybral u obou hráček daň a střídaly se pravidelně v prolamování svých servisů, když ale Karolína Plíšková otočila z 2:3 na 4:3, zdálo se, že získává převahu. Lučičová si však v tu chvíli vyžádala zdravotní přestávku, po krátkém ošetření přímo na dvorci pak dokonce na několik minut zmizela v útrobách stadionu, ale vrátila se pro české naděje v nejhorším možném rozpoložení.

Ženy - dvouhra

Tři esa a čistá hra při svém podání znamenala srovnání na 4:4, další čtyři a celkem už osm vítězných míčků v řadě znamenalo veledůležitý brejk na 5:4 a když pak Chorvatka po hodině a 47 minutách proměnila druhý mečbol, další senzace byla dokonána. Zatímco Karolína Plíšková se smutně loučila s turnajem, Lučičová-Baroniová ani nepřemáhala emoce a dojetí a slavila svůj životní úspěch v slzách.

„Věděla jsem, že to na mě bude Mirjana pálit, párkrát už jsme spolu hrály. Ale dnes pálila opravdu hodně dobře a hlavně returnové gamy, takže jsem byla pořád pod tlakem. Zejména, když jsem nedala první servis, navíc na to, že docela riskovala, tak při returnech málo kazila.

Byl to těžký zápas, mám pocit, že jsem to dnes neměla úplně ve svých rukách. Je to hráčka, s níž bych si asi měla poradit, ale myslím, že je tady ve velké formě.“ zhodnotila Karolína Plíšková po zápase výkon své přemožitelky.

Z Austrálie však bude i tak odjíždět s dobrým pocitem. „Lepší začátek sezóny jsem ještě nikdy neměla, vyhraný turnaj v Brisbane, premiérové čtvrtfinále na Australian Open a zápasová bilance 9:1 je určitě skvělý start roku. Navíc začínáme nově s trenérem Davidem Kotyzou, takže si to na úvod všechno docela sedlo a až na dnešní výsledek to asi dopadlo nejlépe, jak pro začátek mohlo.“

Chorvatská senzace vyzve Serenu Williamsovou

V semifinále čeká Lučičovou-Baroniovou zřejmě nejtěžší možná zkouška v podobě Sereny Williamsové. Ta si bez větších problémů v posledním čtvrtfinále ženské dvouhry poradila s Britkou Kontaovou 6:2 a 6:3. Mezi posledními čtyřmi tak doplnila svou starší sestru Venus a poprvé v novodobé grandslamové historii jsou tak v semifinále jednoho z turnajů velké čtyřky dvě hráčky starší 35 let.

Serena Williamsová ve čtvrtfinále na Australian Open

Johanna Kontaová ve čtvrtfinále na Australian Open

Serena coby již šestinásobná vítězka Australian Open tak zůstává stále ve hře o svůj již 23. vítězný grandslam, čímž by se na druhém místě historických tabulek odpoutala od Steffi Grafové. A pokud by v Melbourne dokázala vyhrát, vrátila by se navíc na post světové jedničky místo Němky Kerberové.

Finále čtyřhry bude mít dvojí české zastoupení

Finále ženské čtyřhry si zahraje Lucie Šafářová. Se svou americkou spoluhráčkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou svedly v semifinále náročnou třísetovou bitvu s japonským párem Eri Hozumiová, Mija Katóová a nakonec se radovaly z vydřené výhry 6:2, 4:6, 6:4.

Tým přezdívaný „Bucie“ se dal dohromady právě na Australian Open před dvěma lety a svou premiérovou spolupráci hned zakončil prvním společným grandslamovým titulem. Loni Šafářová kvůli zdravotním problémům v Melbourne vůbec nehrála, při svém druhém zdejším společném startu jsou tak Bethanie s Lucií v Melbourne podruhé ve finále.

Loni hrála o titul Andrea Hlaváčková s krajankou Lucií Hradeckou, H+H nestačily na suverénní dvojici Mirzaová, Hingisová.

Také letos zabojuje blonďatá česká tenistka o vítěznou trofej, avšak její parťačkou je nově Pcheng Šuaj.

Hlaváčková se rozhodla věnovat výhradně deblovým soutěžím, nebyla to marná sázka; spolupráce s jednatřicetiletou Číňankou zatím vychází velmi dobře. Česko-čínský pár triumfoval na začátku sezony v Šen-čenu a nyní v grandslamovém semifinále vyřadil nasazené jedničky z Francie.

Hlaváčková s Pcheng Šuaj porazily za skoro dvě hodiny Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou 7:6, 6:2. Čínská hráčka se stejně jako Češka pyšní dvěma grandslamovými tituly ve čtyřhře, ale každá je získala s jinou partnerkou. Hlaváčková vyhrála s Hradeckou Roland Garros 2011 a US Open 2013. Číňanka se radovala s Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu ve Wimbledonu 2013 a na Roland Garros 2014.

„Není to o mně, nebo o ní. Hrajeme jedna pro druhou spolu, jsme tým,“ říkala v rozhovoru na kurtu rozesmátá Hlaváčková a plácla si s Pcheng Šuaj. „Je skvělé takhle začít rok. Moc chceme tenhle grandslam vyhrát, pro každou z nás by byl třetí. Bude to zábava, přijďte se podívat.“

V pátečním finále (od 6 hodin českého času) si to rozdají s týmem „Bucie“. Šafářová s Mattekovou-Sandsovou by jako turnajové dvojky měly být favoritkami, navíc společně získaly ještě o jeden grandslamový titul víc než soupeřky. Z loňské sezony mají obě olympijskou medaili a zúčastnily se Turnaje mistryň v Singapuru.

Bude to souboj sehranosti proti nadšení a bude mít českou příchuť. Už pošesté bude svítit u deblových šampionek Australian Open česká vlajka. V roce 1978 vyhrála Renáta Tomanová s Američankou Betsy Nagelsenovou, v roce 1990 zvítězily Jana Novotná s Helenou Sukovou a pak každá z nich se Španělkou Arantxou Sánchezovou Vicariovou: Suková v roce 1992 a Novotná o tři roky později.

Dimitrov začal sezonu skvěle

Muži - dvouhra

Třetím semifinalistou mužské dvouhry se stal bulharský tenista Grigor Dimitrov.

Ten stejně jako Karolína Plíšková vyhrál týden před Australian Open turnaj v Brisbane, ale na rozdíl od české hráčky vítěznou šňůru protáhl i ve středu Melbourne.

Svým čtvrtfinálovým soubojem s Belgičanem Goffinem prolétl za dvě a čtvrt hodiny hladce 6:3, 6:2, 6:4 a poprvé si na Australian Open zahraje v semifinále. Deseti vyhranými zápasy v řadě navíc vyrovnal svou rekordní sérii z roku 2014, kdy nejprve vyhrál turnaj v Queensu a poté dokráčel ve Wimbledonu až do svého premiérového grandslamové semifinále. Tehdy vystoupal až na osmé místo světového žebříčku. Ale loni v létě se propadl v pořadí až na konec čtvrté desítky.

„Mám za sebou období strašlivých výkyvů, ale jsem rád za to, čím jsem prošel, protože jinak bych neporozuměl sám sobě. Teď chápu věci mnohem líp,“ řekl po postupu.

Dimitrov, kterého aktuálně trénuje bývalý Berdychův kouč Dani Vallverdu, se stal prvním bulharským tenistou, jenž dokázal postoupit do dvou grandslamových semifinále.

Nadal vyřadil turnajovou trojku ve třech setech

Jeho soupeřem bude Španěl Nadal, který prožívá velkolepý návrat podobně jako Roger Federer. Mezi čtyři nejlepší prošel přes třísetové čtvrtfinále proti Milosi Raonicovi. Třetího nasazeného Kanaďana porazil 6:4, 7:6 (9:7), 6:4.

Šampion zaznamenal na Australain Open jubilejní padesátou výhru a zahraje si už 24. grandslamové semifinále kariéry. Naposledy však byl v této fázi jednoho z turnajů velké čtyřky na Roland Garros 2014.

„Nejsem tak arogantní člověk, abych o sobě nepochyboval,“ odvětil třicetiletý Nadal na dotaz, jestli si dokázal představit, že po zdravotních problémech se dokáže dostat zpět mezi asbolutní špičku. „Měl jsem skvělou kariéru, ale prožil jsem i těžké momenty. O to víc si to teď užívám.“

Ve středečním večeru Nadal fanouškům předvedl parádní vystoupení. Raonice přemohl možná až nečekaně snadno. První set trval pouze 43 minut, Španěl udělal pouhé dvě nevynucené chyby.

CO TI JE? Kanadský tenista Milos Raonic se ve čtvrtfinále Australian Open proti...
Španělský tenista Rafael Nadal čeká při ošetřování soupeře Raonice na lavičce.
Raonicovu pauzu na ošetření využil španělský tenista Rafael Nadal ve...

Ve druhé sadě, která trvala 81 minut, se nechal Raonic ošetřit, měl problémy nejspíš s tříslem. A v koncovce nastaly rozhodující chvíle. Kanaďan nejprve nevyužil dva setboly při Nadalově podání a pak promarnil náskok také v tie-breaku.

Zatímco Raonic pohrdl celkem šesti setboly, Nadal využil hned první příležitost. Kanadský tenista si naběhl k síti a jednoduchý forhend o pásku poslal do autu.

Třetí set ukončil majitel čtrnácti grandslamových trofejí čistou hrou na příjmu a mohl se naplno radovat, typicky poklekl na modrý kurt a schoval tvář v dlaních. Legenda opět ožila...

Díky jeho úspěchu tak šesti z osmi semifinalistům dvouher letošního Australian Open je třicet a více let. Tahle země je pro starý!

Australian Open 2017

Melbourne

MUŽI
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dimitrov (15-Bulh.) - Goffin (11-Belg.) 6:3, 6:2, 6:4
Nadal (9-Šp.) - Raonic (3-Kan.) 6:4, 7:6 (9:7), 6:4

ŽENY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Karolína Plíšková (5-ČR) 6:4, 3:6, 6:4
S. Williamsová (2-USA) - Kontaová (9-Brit.) 6:2, 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Matteková-Sandsová, Šafářová (2-USA/ČR) - Hozumiová (Jap.)/Katoová (Jap.) 6:2, 4:6, 6:4
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2

JUNIOŘI
Dvouhra - 3. kolo:
Ruusuvuori (Fin.) - Vrbenský (ČR) 6:3, 6:3

Čtvrteční program na Australian Open

Arena Roda Lavera:
1:00 B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.)
4:00 Vandewegheová (USA) - V. Williamsová (13-USA)
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - S. Williamsová (2-USA)
9:30 Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.)

Přímé přenosy z Australian Open vysílají Eurosport a O2TV.

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Umí číst hru i tvořit. Welsch Krejčímu drží palce a doufá, že na výkony naváže

19. dubna 2024

Nedávno se přímo do Spojených států vypravil, aby mohl Víta Krejčího vidět v akci naživo a...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...