Plíšková, Kvitová, Berdych. Kdo z nich prorazí na prvním grandslamu?

  16:56
Výsostný optimista se raduje: Vše při starém! Pouze jedna země vyslala na podzim do Singapuru dvě singlistky na Turnaj mistryň - Česká republika. A Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou potvrzují, že dál náleží do nejužší tenisové špičky.
Petra Kvitová a Tomáš Berdych v roce 2012 po triumfu na Hopman Cupu. I po sedmi letech se o nich v Austrálii mluví v souvislosti s případným úspěchem.

Petra Kvitová a Tomáš Berdych v roce 2012 po triumfu na Hopman Cupu. I po sedmi letech se o nich v Austrálii mluví v souvislosti s případným úspěchem. | foto: AP

Plíšková zahájí úvodní grandslam roku jako vítězka z Brisbane, Kvitová přidala titul v Sydney. S finálovou účastí přistál v Melbourne také Tomáš Berdych.

Tři letitá esa, tři jiné příběhy.

Tenisový rok startuje naplno od pondělí i s českými přísliby.

Plíšková: Dvě trenérky, jeden cíl

Po měsících veletočů vypadá nyní tým Karolíny Plíškové zcela stabilizovaně. Legenda Conchita Martínezová plus optimismem kypící Rennae Stubbsová jí nachystaly výtečnou přípravu v teple Kanárských ostrovů. Plíšková by měla být dobře rozehraná pěti vítěznými duely z Brisbane - i plná elánu.

Karolína Plíšková slaví triumf na turnaji v Brisbane.
TA PUSA JE MÁ. Karolína Plíšková líbá trofej pro vítězku turnaje v Brisbane.

Karolína Plíšková slaví triumf na turnaji v Brisbane.

„Conchita i já máme svoje ega, ale spolu děláme to nejlepší pro Karolínu,“ popisovala v Austrálii Stubbsová. „Conchi pracuje na rychlosti jejích nohou a rukou, což sama uměla skvěle. Já se starám o podání či přechod na síť. Kája si od obou může vzít to nejlepší. A taky slýchá různé názory, což ji těší - příliš jednotvárný hlas ji totiž unavuje.“

Los pro další krajany

Češky a Češi v Melbourne

Barbora Strýcová

Nelehký start roku pro českou veteránku. Vyhrála jeden duel ze tří a na úvod v Melbourne ji čeká Kazaška Putincevová, jíž podlehla loni v osmifinále Roland Garros.

Kateřina Siniaková

Hrdinka fedcupového finále má letos bilanci 2-2. Výhry urvala jen v kvalifikaci, jinak skončila v Brisbane i v Sydney v 1. kole. Také má těžký los: vyzve Belindu Bencicovou, někdejší světovou sedmičku.

Markéta Vondroušová

Ach, to zdraví... Nejtalentovanější mladou Češku pustilo bolavé tříslo naposledy do finále extraligy. Zápasovou premiérou v roce 2019 jí tak bude až 1. kolo Australian Open. Ruska Rodinová ale zní schůdně.

Kristýna Plíšková

Loni na grandslamech nevyhrála jediný duel, změnit to teď zkusí proti dvacetileté Rusce Blinkovové.

Karolína Muchová

Jediná úspěšná kvalifikantka. Na US Open senzačně zdolala Muguruzaovou. Že by si podobně troufla v 1. kole na Karolínu Plíškovou?

Jiří Veselý

Kromě Berdycha jediný muž v hlavní soutěži. Čeká ho Američan Harrison.

V Melbourne hrála Plíšková dvakrát po sobě čtvrtfinále, po US Open je to její výsledkově nejlepší grandslam. V 1. kole ji čeká ošidná srážka krajanek s mladou Karolínou Muchovou, pak by měly přijít dvě přijatelné soupeřky a v osmifinále Ruska Kasatkinová, případně španělská stálice Muguruzaová.

Kvitová: Nový rok, nový příběh?

Soupeřky aby jí momentálně raději uhýbaly z cesty. Petra Kvitová zářila v Sydney jako tamní opera, proti světové dvojce Kerberové a talentované Sasnovičové poztrácela dohromady jen osm gamů, pak zvládla i finálové drama s domácí Bartyovou.

Otázkou je, co to bude znamenat.

Loni ji v Austrálii umořilo nachlazení, v 1. kole podlehla Petkovičové 8:10 ve třetím setu. Následně získala pět turnajových titulů (Petrohrad, Dauhá, Praha, Madrid, Birmingham), ale na grandslamech měla bídnou sezonní bilanci 4-4. Nedokázala se na ně zkoncentrovat. Tíha očekávání ji drtila.

Takže nový rok, nový příběh?

„Hrála jsem výborně,“ pochválila se právem po semifinálové exhibici proti Sasnovičové. V souboji o titul ji sice Bartyová zpočátku válcovala, ale Kvitová zachovala klid, postupně se vrátila k excelentním výkonům z předchozích mačů a ubojovala i nervózní koncovky setů.

Sydney dělí od Melbourne hodina a půl letu, pro obě finalistky je připraven soukromý tryskáč. Klíčové ale bude, aby česká levoruká tenistka nepřistála „vyměněná“, což bývalo osudem sezony 2018.

„Odpočinek nebude moc velký, ale na druhou stranu jedu v turnajovém rytmu. Nějak bude. Momentálně to extra neřeším, mám radost z titulu,“ podotkla Kvitová v rozhovoru pro česká média.

Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.
Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.
Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Sydney.

Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.

Los nemá snadný: Slovenka Rybáriková na úvod, po ní bývalá světová devítka Petkovičová, ve 3. rundě třeba vítězka národní bitvy Strýcová vs. Siniaková, ve 4. kole případně běloruská drtička Sabalenková, která ji loni zdeptala na US Open. Ale kterou na oplátku Kvitová tento týden předčila v Sydney. Tak už to u ní bývá - výkony střídává s proměnlivostí jarního nebe.

Kterou tvář ukáže v Melbourne?

Berdych: Otevřete oči, přicházím

Připomínalo to losování o „krátkou sirku“, kterou si vytáhl Kyle Edmund. Jak napsala BBC: „Čeká ho hodně nesnází. Nedostatek zápasů. Údajné problémy s kolenem. Tíha obhajoby loňského semifinále. No a k tomu tuze ošidný soupeř.“

Bude jím Tomáš Berdych, dvojnásobný semifinalista z Melbourne Parku z let 2014 a 2015.

Světová čtrnáctka Edmund došel před rokem do stejné fáze, zaznamenal kariérní průlom. Při ohlášeném konci Andyho Murrayho se má právě on stát novou tváří britského tenisu, ale... „Už se těším,“ říká Berdych, posílený finálovou účastí z katarského Dauhá.

Dvakrát po sobě mu v Austrálii vystavil Roger Federer stopku nemilosrdnější než švýcarská silniční policie, letos by se mohli potkat nejdříve v semifinále.

Tomáš Berdych bojuje ve finále turnaje v Dauhá proti Robertu Bautistovi ze Španělska.

Ale to je zbytečně předčasná úvaha. Berdych má jako nenasazený svízelné už 1. kolo s následujícím výhledem: ve 2. kole nizozemský mazák Haase, pak argentinský drobek Schwartzman a v osmifinále, bude-li zdráv, sám mistr tenisového řemesla Rafael Nadal.

Uspěje on, Federer, či Novak Djokovič? Obnoví se vláda Sereny Williamsové? Jak Murraymu (ne)vyjde rozlučka? Svět bude hltat především tohle, dvě Češky a Čech ale doufají, že mohou děním také zamíchat.

Kvitová a Berdych hrají v Melbourne hned v pondělí

Pondělní program (začátky 1:00 SEČ), autor ČTK

Petra Kvitová a Tomáš Berdych se představí v pondělním programu grandslamového Australian Open. Oba budou hrát zápasy 1. kola v Melbourne Areně. Turnaj rozehrají také Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová, která nastoupí k prvnímu zápasu sezony.

Rod Laver Arena: Šarapovová (30-Rus.) - Dartová (Brit.), Duckworth (Austr.) - Nadal (2-Šp.), Hercogová (Slovin.) - Kerberová (2-Něm.), 9:00 Van Uytvancková (Belg.) - Wozniacká (3-Dán.), Istomin (Uzb.) - Federer (3-Švýc.).

Margaret Court Arena: Görgesová (14-Něm.) - Collinsová (USA), Stephensová (5-USA) - Townsendová (USA), 6:00 De Minaur (27-Austr.) - P. Sousa (Portug.), 9:00 Bartyová (15-Austr.) - Kumkhumová (Thaj.), Čilič (6-Chorv.) - Tomic (Austr.).

Melbourne Arena: Anderson (5-JAR) - Mannarino (Fr.), Sakkariová (Řec.) - Ostapenková (22-Lot.), Berdych (ČR) - Edmund (13-Brit.), Bautista (22-Šp.) - A. Murray (Brit.), 9:00 Kvitová (8-ČR) - Rybáriková (SR).

Kurt č. 5, 3. zápas: Strýcová (32-ČR) - Putincevová (Kaz.).

Kurt č. 13, 3. zápas: Siniaková (ČR) - Bencicová (Švýc.).

Kurt č. 20, 1. zápas: Vondroušová (ČR) - Rodinová (Rus.).

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Ustup, WNBA! Clarková má nečekanou nabídku na pět milionů dolarů

29. března 2024  5:58

Pohádkovou smlouvou na pět milionů dolarů (117 milionů korun) se snaží organizátoři basketbalové...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...