Radost českého týmu po postupu do finále Fed Cupu.

Radost českého týmu po postupu do finále Fed Cupu. | foto: Reuters

POHLED: Fed Cup vábí i na úspěchy. A jedna holka ho nevyhraje

  • 6
Stuttgart (Od našeho zpravodaje) - Okolnosti v neděli nutily Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, aby fandily jedna druhé. V semifinále tenisového Fed Cupu v Německu si Kvitová přála, ať Plíšková porazí Görgesovou, aby už sama za stavu 3:0 nemusela zápolit s Kerberovou. Nepovedlo se, a tak Plíšková držela pěsti Kvitové, ať zařídí třetí bod.

V opačném případě by o výsledku rozhodovala ošidná čtyřhra, v níž by patrně nastoupila Plíšková s Barborou Strýcovou.

Dvě slečny se ale nepodporují jen v krajní nouzi. Ač v jiných tenisových týmech mezi hvězdami létají jiskry, PK a KP se snášejí dobře.

Ne, nejsou kamarádky. Druhá první zazlívala, že jí přetáhla trenéra Jiřího Vaňka. Plane mezi nimi rivalita. Jsou však dost moudré na to, aby věděly, že se potřebují. Obě baví Fed Cup. A jak říká kapitán Petr Pála, jedna ho sama nevybojuje.

Reprezentaci vnímají jako zpestření, nikoliv jako prudu. Užívají si péče party pomocníků. Těší je přívětivá odezva fanoušků. Pokaždé je vyburcuje rámusící dav diváků, který je provází v cizině.

Vábí je mače před domácím publikem. Přitahují je úspěchy, jež se dál a dál nabalují. Marian Jelínek, mentální kouč Plíškové, upozorňuje, že právě sladké triumfy nejlépe utužují sportovní kolektivy.

PK ve Fed Cupu posbírala 30 vítězství. Česko vyhrálo všech devět utkání s KP v sestavě. Obě si nyní do nabitého kalendáře zařazují Fed Cup ochotněji, než kdyby válčily o setrvání ve Světové skupině.

Postup do finále Fed Cupu

přehledně

Manažer Miroslav Černošek je motivuje též finančně. V březnu jim k běžným odměnám slíbil podíl na zisku z finále v O2 areně. Po lidské stránce s nimi skvěle pracuje Pála. Vídá je na grandslamech a dalších akcích, baví se s nimi a diplomaticky domlouvá. Předchází hašteření.

Ty dvě se též navzájem tlačí a posouvají. Ve Stuttgartu jim prospěla vydařená páteční tréninková partie, v níž nalezly pohodu a rytmus.

Kvitové, Plíškové, ale i Strýcové připadá reprezentace ve Fed Cupu smysluplná z mnoha pohledů. Kvůli němu mírní naštvání z dřívějších křivd. Ani další svár kvůli „krádeži“ kouče (Tomáše Krupy) mezi Plíškovou a Strýcovou družstvo nerozklížil. A tak se o víkendu v Německu slavilo. Chválily se koláčky od maminky Strýcové. A vyhlíželo se další finále.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga