Plíšková je poprvé v semifinále Wimbledonu, Muchová vypadla

  • 202
Karolína Plíšková se poprvé v kariéře probila do semifinále tenisového Wimbledonu, na londýnské trávě porazila Viktoriji Golubicovou ze Švýcarska dvakrát 6:2. Naopak druhá z českých hráček Karolína Muchová ve čtvrtfinále narazila. Němce Angelique Kerberové podlehla 2:6, 3:6 a s turnajem se loučí.

Karolína Plíšková i nadále pokračuje letošním Wimbledonem bez ztráty setu. Ve čtvrtfinále byla po většinu času lepší, hlavně na přelomu první a druhé sady zcela dominovala.

Kar. Plíšková vs. Golubicová

Online reportáž

Už od prvních minut měla česká jednička při vlastním podání dění na kurtu pod kontrolou. Aktivní útočnou hrou navíc dostávala Švýcarku do problémů i při returnu.

Napoprvé Golubicová servis udržela, napodruhé ještě zvládla odvrátit brejkbol české tenistky. Pak už ale kapitulovala. Za stavu 3:2 Plíšková soupeřce poprvé v utkání odskočila, po chvíli přidala i druhý brejk a rychle dovedla úvodní sadu do výsledku 6:2.

Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Wimbledonu

Češka se dostala do ráže. Výtečně servírovala, měla dobrou mezihru. Včas reagovala na pokusy Golubicové o zkrácení a vyhrávala i dlouhé výměny. Druhé dějství načala čistou hrou při vlastním podání a hned nato dalším brejkem. V této fázi utkání získala sedm gamů v řadě.

Naopak Švýcarka na druhé straně kurtu se zdála na kolenou, z jejího výrazu ve tváři byla patrná jistá bezradnost. Co by jen dnes mohlo na Plíškovou platit? Odpověď na tuto otázku Golubicová nenašla.

Skluz a pád, chyby nohou. Žádná potíž pro Plíškovou: Připadám si jako ve snu

Stačila se jen nadechnout ke krátkému odporu, v sedmé hře měla na dosah zdramatizování. Za stavu 4:2 při servisu Plíškové se obě hráčky dlouho přetahovaly o další bod a Češka musela odvracet tři brejkboly - jediné, které soupeřce za celý zápas dovolila.

Švýcarka ovšem jednu z mála šancí v zápase nevyužila, což definitivně rozhodlo. Hned vzápětí se totiž Plíšková pustila do honby za posledním bodem. Tři mečboly české hráčky ještě Golubicová ustála, napočtvrté ale poslala balonek do autu. Hotovo. Konec.

Češka završila zápas stylově brejkem, vyhrála 6:2, 6:2 a poprvé v kariéře postoupila ve Wimbledonu mezi nejlepší čtyři. O postup do finále se ve čtvrtek utká s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

„Jsem super šťastná. Skóre vypadá jasně, ale konec byl zrádný. Nebyl to jednoduchý zápas,“ usmívala se Plíšková v pozápasovém rozhovoru na kurtu. „Zlepšuji se každým zápasem, dnes všechno fungovalo dobře. Zítra mám volno, tak budu připravená,“ doplnila.

Muchová nevyzrála na někdejší šampionku

Karolína Muchová v Londýně končí - stejně jako předloni při své první účastni na turnaji - ve čtvrtfinále. Stopku jí vystavila Angelique Kerberová z Německa.

Muchová vs. Kerberová

Online reportáž

Už vstup do utkání se české tenistce, jež hrála s obvázaným levým stehenním svalem, nevydařil. Proti bývalé světové jedničce ztratila hned svůj první servis a po chvíli prohrávala 0:3.

Šanci na srovnání měla, za stavu 2:4 si vypracovala dva brejkboly, ale na zkušenou soupeřku se nedotáhla. Kerberová obtížnou situaci ustála, odmítla dramatický závěr a první sadu bez potíží doservírovala.

Karolína Muchová se natahuje po balonku ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Angelique Kerberová se snaží odehrát balonek ve čtvrtfinále Wimbledonu proti...

Muchová se vůbec proti zkušené soupeřce dostávala do příležitostí obtížně, nedařilo se jí Kerberovou zatlačit na delší dobu. A když už se přece jen české hráčce nějaká ta šance naskytla, většinou z toho nic nebylo.

Až bude držet zdraví... Můžu uspět na všech grandslamech, věří Muchová

V úvodu druhého dějství při podání Němky vedla mladá Češka 40:0 a měla tři brejkboly. Ani to jí ale k zisku gamu nepomohlo. A když o chvíli později první brejk konečně zaznamenala a šla do vedení 2:1, hned vzápětí o těžce nabytou výhodu přišla.

Kerberová hrála jistě, nenechala se rozhodit chvílemi, kdy se Muchové dařilo. Druhý set i celý zápas rozhodla wimbledonská šampionka z roku 2018 obratem z 1:2 na 5:2, na který už česká hráčka nedokázala zareagovat.

Muchová tak v Londýně podruhé za sebou končí ve čtvrtfinále, s turnajem se loučí po prohře 2:6 a 3:6. Naopak Kerberová bude usilovat o postup do finále, v příštím utkání vyzve Australanku Ashleigh Bartyovou.

Medveděv padl v dohrávce

Druhý tenista světa Rus Daniil Medveděv vypadl v osmifinále mužské dvouhry. V Londýně nezvládl dohrávku zápasu a podlehl Hubertu Hurkaczovi z Polska 6:2, 6:7, 6:3, 3:6 a 3:6.

Medveděv s Hurkaczem rozehráli své utkání už v pondělí, za stavu 4:3 pro Poláka ve čtvrtém setu však rozhodčí kvůli dešti zápas přerušil. Osmnáctý hráč světa se s pauzou srovnal lépe a favoritovi dnes dovolil jen tři gamy.

24letý Hurkacz vyhrál čtvrtý i pátý set shodně 6:3 a poprvé v kariéře postoupil na grandslamu do čtvrtfinále. V duelu o postup mezi nejlepší čtyři vyzve osminásobného wimbledonského šampiona Rogera Federera ze Švýcarska.

Daniil Medveděv během osmifinále Wimbledonu
Polák Hubert Hurkacz během osmifinále Wimbledonu

„Druhý den jsem zápas dohrával poprvé. Proto jsem se na to připravoval s trenérem i fyzioterapeutem, abych hrál lépe než včera,“ řekl v rozhovoru na kurtu polský tenista.

25letý Medveděv si sice postupem do osmifinále stanovil nové osobní wimbledonské maximum, nepotvrdil však letošní grandslamovou formu. Na Australian Open došel až do finále, na Roland Garros byl ve čtvrtfinále.

Deblové jedničky zvládly přerušovaný duel

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily do čtvrtfinále ženské čtyřhry. Vítězky červnového French Open zvládly dohrávku pondělního utkání se slovensko-nizozemským duem Viktória Kužmová, Arantxa Rusová a vyhrály 7:6 a 6:3.

Wimbledon

příloha iDNES.cz

České tenistky, které jsou v Londýně nejvýše nasazeným párem, odehrály svůj první zápas na turnaji. V úvodním kole totiž měly volný los a ze druhého postoupily bez boje.

V pondělí bylo jejich utkání přerušeno za stavu 3:2 a 40:15 ve druhé sadě a kvůli dešti došlo k pozastavení i během úterní dohrávky. Po hodině a půl čekání se však podmínky přece jen zlepšily, zápas mohl pokračovat a Češky dovršily postup.

Krejčíková se Siniakovou tak stále mohou pomýšlet na zopakování tři roky starého úspěchu, kdy čtyřhru ve Wimbledonu ovládly.

Grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 35 milionů liber

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Hurkacz (14-Pol.) - Medveděv (2-Rus.) 2:6, 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 6:3

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (8-ČR) - Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:2
Kerberová (25-Něm.) - Muchová (19-ČR) 6:2, 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Džabúrová (21-Tun.) 6:4, 6:3
Bartyová (1-Austr.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:1, 6:3

Čtyřhra - 3. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kužmová, Rusová (15-SR/Niz.) 7:6 (7:3), 6:3

Grandslamový turnaj Wimbledon

Středeční program

Centrální dvorec (14:30 SELČ): Djokovič (1-Srb.) - Fucsovics (Maď.), Federer (6-Švýc.) - Hurkacz (14-Pol.)

Kurt č. 1 (14:00): Chačanov (25-Rus.) - Shapovalov (10-Kan.), Berrettini (7-It.) - Auger-Aliassime (16-Kan.)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga