Oslněná Plíšková. U protinožců zápolí se svéráznými podmínkami

  • 6
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Třebaže tenistka Karolína Plíšková obvykle příliš nevystavuje své pocity na odiv, spokojeně se usmála a mávala aplaudujícím divákům na největším stadionu v Melbourne Parku. Zrovna vyhrála svůj šedesátý zápas na grandslamech, do Australian Open 2020 vstoupila takřka bez zaváhání. Takřka...

Když ve sluncem zalité Laver Areně kráčela na základní lajnu za stavu 6:1, 4:3, zdálo se, že Kristinu Mladenovicovou z Francie během pár minut snadno dorazí.

ZPRAVODAJSTVÍ

ze druhého dne Australian Open

Hru ovšem začala dvojchybou, několikrát ustaraně vzhlédla k nebi. Nedařilo se jí podání, sokyni nechala využít jediný ze sedmi brejkbolů, které si vypracovala. A rázem bylo vyrovnáno.

Jedna z nejžhavějších favoritek turnaje kritické okamžiky překonala a svou osmou australskou misi zahájila zdárně.

První sada utíkala docela svižně, druhá byla o dost napínavější - 7:5. Proč?
I když jsem byla docela nervózní, dobře jsem začala. Ona se pak po setu zlepšila. Určitě jsem mohla lépe zvládnout servis za stavu 4:3. Netrefovala jsem první podání. Nebylo to jednoduché, prošla jsem obtížnou zkouškou. Jsem ráda, že ji mám za sebou.

Dávala jste si zvlášť záležet na taktice, nebo jste se soustředila na svou hru a neohlížela se na druhou stranu kurtu?
Vždycky si musíte dávat pozor na soupeřku. Vím, že Kiki umí předvést skvělou výměnu. Většinou ale záleží hlavně na mě. Pokud hraju rychle a moje údery jsou dost dlouhé, ta druhá toho moc nevymyslí. A jak jsem dneska měla trochu nervy, soustředila jsem se hlavně na svoje údery, na svůj servis.

Karolína Plíšková se opírá do forhendu v prvním kole Australian Open.
Karolína Plíšková vyčkává na příjmu v prvním kole Australian Open.

Co vám zápas napověděl?
Necítila jsem se úplně nejlíp, ale potěšilo mě, jak jsem zvládla některé těžké situace. Doufám, že to v dalších kolech bude jenom lepší.

Jaké jste zatím nasbírala poznatky o letošních podmínkách na kurtech?
Jsou hodně podobné jako v minulosti. Před turnajem jsem tu týden trénovala a vyzkoušela si všechny velké arény. Nic mě nemůže překvapit. Dvakrát jsem si zahrála na centru, který znám z předchozích let. Zatím jsou docela veliké výkyvy v počasí. Jeden den je patnáct stupňů a vítr, druhý den je třicet a nefouká. Ve středu má přijít vichr, což se hodí, protože hraju až ve čtvrtek. Uvidíme, co bude dál. Snad jsem připravená na všechno.

Rychlost povrchu vám vyhovuje?
Docela jo. Možná bych ho brala o trošku pomalejší. Zvlášť když je horko a míče letí hodně rychle. Ale v posledních sezonách se mi tady dařilo, v kombinaci s míči mé hře zdejší kurty sedí.

V jednu chvíli jste se docela potýkala s nadhozem, že?
Jo jo. Můžu si ho trochu posunout, takže si proti sluníčku někdy vyzkouším, kam si míček hodit. Časem jsem zjistila, že kolem 12.30 mi tady svítí přímo do nadhozu. Nikde s ním nemám takové problémy jako tady. Slunce je tak ostré, že mám pocit, že dalších pět vteřin nic nevidím. Vadilo mi zrovna v závěru druhého setu. Snažila jsem se mu nějak vyhnout, i když to teda moc nešlo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga