Karolína Michová | foto: AP

Statečné srdce z Olomouce! Hrdinka Muchová na sebe ale byla naštvaná

  • 19
Vlastně nevěděla, jestli na sebe může být pyšná, ačkoliv si nepamatuje, že by někdy otočila partii ze tří mečbolů. Tenistka Karolína Muchová při videohovoru s českými reportéry působila spíš naštvaně. Zlobila se na sebe, že ve druhém setu pustila Soranu Cirsteaovou zpátky do mače. Vydřený postup do osmifinále US Open po výsledku 6:3, 2:6, 7:6 ji ale samozřejmě potěšil.

Podobné triumfy bývají nejsladší. Posílí sebedůvěru. Naznačí, že se hráčka nesloží, třebaže se jí zrovna příliš nedaří. Muchová ovšem o sobě tvrdí, že je perfekcionistka, pročež se po bitvě s Rumunkou nechválila.

„Radši bych na zápas zapomněla, protože jsem rozhodně nehrála nejlíp. Jsem ráda, že jsem se s tím vším poprala a konec jsem otočila ve svůj prospěch. Ale bylo to na krajíčku.“

Muchová postoupila do osmifinále US Open. Cirsteaovou udolala ve třech setech

Ve třetí sadě ztrácela 3:5. V rozhodujícím tie breaku se záhy ocitla v docela hluboké jámě. 0:4. Když se z ní vyhrabala na 3:4, bodovala ve dvou napínavých výměnách rivalka. 3:6.

Nevzdala se. Nepanikařila. Předvedla kumšt i duševní odolnost. Riskantní bekhend po lajně trefila tak, že zůstal v kurtu snad jen o centimetr. První mečbol ještě neproměnila. Druhý už ano.

Která situace pro vás byla nejzapeklitější? Kdy vám bylo nejhůř?
Asi ve druhém setu, kdy jsem ze zápasu úplně vypadla. Hrála jsem svůj podprůměr a soupeřce dovolila, aby se sebrala. Nebyla jsem schopná udržet balon ve výměně. Pak jsem se nějak pokoušela dostat do třetího setu. Po pravdě si ani nevybavuju, co se mi při mečbolech honilo v hlavě. Ale šla jsem do výměn a chtěla si je uhrát sama.

Karolína Muchová se na US Open soustředí na úder v utkání proti Venus...

Vážně nevypadáte, že byste se vznášela v euforii…
Je těžké hodnotit utkání v emocích. Fakt jsem nehrála svůj nejlepší tenis, spíš jsem se prala sama se sebou. Nejsem unesená nebo šťastná. Ale těší mě, že jsem zvládla důležité balony a vybojovala vítězství. Nevyužila jsem spoustu šancí. Jsem prostě jenom člověk, ne robot.

Vybojované triumfy jsou daleko cennější, než když se vám vše daří, ne?
Říká se to, tak se toho budu držet. Taky ale musím pochválit soupeřku, která zahrála výborně. Trefovala v důležitých momentech lajny. Nevidím to všechno až tak úplně černě.

Povrch na dvorci číslo 7 se zdál hodně rychlý. Vyhovoval vám?
Každý kurt je jiný a tenhle byl fakt extrémní, míče po něm hodně sjížděly - ještě víc než na čtyřce v minulém kole. Těžko jsem s tím srovnávala, protože ona hrála rychle a bylo těžké něco tvořit.

US Open 2020

Speciální příloha

Jaký máte osobní rekord v počtu odvrácených mečbolů?
Je sranda, že jsme se o tomhle tématu bavili s Davidem (trenérem Kotyzou) pár dní zpátky. Ptal se mě, jestli jsem někdy otočila zápas z mečbolu. Nedokázala jsem si skoro žádný vybavit. Snad jeden nebo dva jsem někdy odvrátila. Tři jsou ale asi nejvíc. Hlavně šly hned po sobě, což se počítá víc.

Jste proslulá flegmatička. Pomáhá vám bohorovná nátura v těsných koncovkách, v tie breacích?
Po pravdě jsem už dneska měla na sebe nervy, byla jsem naštvaná. Ale jo, asi ta moje povaha pomáhá. I když jsem byla dole, pořád jsem šla do každého balonu. Nevypálila jsem to někam poslepu, ale sama jsem si všechno uhrála.

Fyzička bývala vaší slabinou. Zbylo vám po třech partiích na US Open dost energie?
Ještě se mi nestalo, abych na grandslamu ve čtvrtém kole měla tolik sil. Teda já se tak daleko předtím dostala jenom jednou. (smích) Ale dřív jsem už po prvním zápase vnímala únavu, teď se cítím docela fajn.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga