Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: AP

Jsem rád, že to netrvalo tak dlouho, řekl Berdych po zisku úvodního bodu

  • 0
Spokojen s hladkým vítězstvím byl Tomáš Berdych. Český reprezentant nedal v úvodním utkání 1. kola Světové skupiny Davis Cupu šanci Olivieru Rochusovi a Čechům tak na antuce v belgickém Bree přihrál důležitý první bod. Za klíčový označil Berdych úvod druhé sady, kdy odvrátil pět brejkbolů. "Tam se mi to podařilo zlomit," řekl po výhře 6:3, 6:0 a 6:4.

Vyhrál úvodní sadu 6:3, ve druhé prolomil soupeři hned v prvním gamu podání, ale pak zadělal na velké drama. Při svém servisu prohrával Tomáš Berdych 0:40 a odvracel ještě další dvě výhody svého soupeře. Nakonec game po boji získal a set vyhrál 6:0.

"Tenhle game asi rozhodl. Bylo to hodně nahoru dolů, bylo tam spousta výhod a nevýhod," řekl Berdych v pozápasovém rozhovoru v České televizi. "Jsem rád, že se mi podařilo ho udržet od těla. Mohl jsem hrát, co jsem potřeboval."

Tomáši, jste spokojen, jak se vám podařilo v celém zápase udržet koncentraci?
Určitě. Tohle je vždycky v Davis Cupu nepříjemné. Zápas trvá dlouho, hraje se na tři vítězné sady, v halách je rušno. Ať člověk chce nebo ne, tak to vnímá a cokoliv ho může rozhodit. Jsem rád, že se mi dařilo a držel jsem se celý zápas. Snad až na ten poslední game.

V závěru jste proměnil šestý mečbol, oddechl jste si?
Ano. On spoustu míčů zahrál dobře. Je to velká spokojenost, když můžete přinést do šatny první bod a ještě po třech setech. Můžete odpočívat a dívat se na další utkání.

V hale bylo hodně rušno, diváci byli dost neukáznění. Mělo to přerušování na vás nějaký vliv?
Nemyslím, spíš bych řekl, že na něj. Snášel to trošku hůř, nechal se tím víc vytočit. Víc ho to rozhodilo. Ale mně se dařilo a hrál jsem v pohodě, tak jsem si toho vůbec nevšímal. Ale tohle k utkáním Davis Cupu patří, není to prostě jako v divadle.

Budete připraven do sobotní čtyřhry?
Za sebe můžu říci, že ano. Jsem v pořádku, vyhrál jsem, mám sebevědomí. Záleží také na tom, jak na tom bude Radek (Štěpánek), jak se bude cítit. Uvidíme po zápase.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga