Jízda Kvitové pokračuje, v Melbourne je už ve čtvrtfinále. Benešová končí

  6:22aktualizováno  14:20
Melbourne (Od spolupracovníka iDNES.cz) - Petra Kvitová napodobila Tomáše Berdycha a také si zahraje čtvrtfinále Australian Open. Českou tenisovou jedničku nezastavila v Melbourne ani Flavia Pennettaová, kterou ve 4. kole vyřadila po setech 3:6, 6:3, 6:3. Její další soupeřkou bude druhá hráčka světa Vera Zvonarevová, která zastavila vítěznou jízdu Ivety Benešové 6:4, 6:1.
Radost Petry Kvitové z postupu do čtvrtfinále Australian Open

Radost Petry Kvitové z postupu do čtvrtfinále Australian Open | foto: AP

PAVOUKY DVOUHER: MUŽI X ŽENY

Australská jízda dvacetileté Petry Kvitové tak nekončí, česká tenistka svou vítěznou šňůru natáhla už na devět zápasů.

Osmifinálový duel proti Flavii Pennettaové v Hisense Areně nezačala Kvitová vůbec dobře. Její údery končily často v autu a vlastními nepřesnostmi usnadnila zkušené hráčce zisk úvodní sady.

rozhovor s kvitovou čtěte zde

Češka sice měla hned v úvodní hře celého zápasu dva brejkboly, využít je ale nedokázala a vzápětí naopak sama přišla o svůj servis. Vedení 2:0 pak Pennettaová potvrdila při svém servisu, a i když česká hráčka dokázala v koncovce odvrátit dva setboly, ten třetí už patřil Italce.

"Byla jsem dnes na začátku hrozně nervózní, nešly mi nohy a celkově jsem se cítila nějak ztuhlá. Možná na mě dolehla i role favoritky, dost se o tom mluvilo, a zatímco předchozí zápas se Stosurovou jsem si v klidu užila, dnes to bylo úplně jiné. Ale nevzdala jsem to a takové výhry těší dvojnásob," přiznala počáteční rozpaky Kvitová.

kvitová vs. zvonarevová

Bilance 1-1

2009: Indian Wells - Zvonarevová 6:3, 6:1

2010: Řím - Kvitová 6:4, 6:0

Bojovná Češka neslevila z úderové agresivity, a co bylo nejdůležitější, výrazně omezila počet nevynucených chyb.

Ve druhém setu i proto poprvé v zápase konečně prolomila servis Pennettaové, odskočila na 4:2 a bez problémů už dokázala výhrou 6:3 dovést osmifinále do rozhodujícího setu.

V něm přišla první velká šance za stavu 2:2, kdy Kvitová vedla při podání soupeřky už 40:0. Italka se však vzepjala a hrou na hranici rizika ještě nebezpečí ztráty servisu v důležitém okamžiku odvrátila.

To už se jí ale nepovedlo za stavu 3:3, kdy Kvitová soupeřku znovu zatlačila do defenzivy, a tentokráte se už klíčový brejk podařilo získat. Ten pak v následující hře pohlídala i díky výrazné pomoci Jestřábího oka, které bylo v akci ve třech výměnách za sebou.

Petra Kvitová

Petra Kvitová

Flavia Pennettaová

Flavia Pennettaová

Poprvé rozhodla elektronika ve prospěch Italky, zbylé dva případy daly za pravdu Kvitové, která pak dokázala získat definitivně vítězný míček už při následném podání Pennettaové, a pak už mohutně oslavovala premiérový postup do čtvrtfinále Australian Open.

V něm se utká s druhou nasazenou, Ruskou Zvonarevovou, která už vyřadila její dvě krajanky - nejprve Šafářovou a dnes i Ivetu Benešovou. "Bude to určitě těžký zápas, doufám, že ale budu méně nervózní než dnes," řekla Kvitová na adresu své příští soupeřky. 

"Veru jsem jednou porazila na antuce, což se moc často nestává, bude to teď určitě boj. Strašně moc toho dokáže na kurtu vyběhat a ještě z toho zahrát skvělé údery. Musím se pokusit ji pořad tlačit a nenechat moc hrát," plánuje Kvitová čtvrtfinálovou taktiku.

ČEŠI NA AUSTRALIAN OPEN

 SOUPEŘ VE 4. KOLE V/P -> ČTVRTFINÁLE
Berdych (6) Verdasco (9-Šp.) V Djokovič (3-Srb.)
Kvitová (25) Pennettaová (22-It.) V Zvonarevová (2-Rus.)
Benešová Zvonarevová (2-Rus.) P -

Benešová už přes třetí Rusku nepřešla

Ruský trojboj si během letošního Australian Open prožila Iveta Benešová. Kirilenkovou a Pavljučenkovou sice porazit dokázala, napotřetí se jí to ale už v osmifinálovém souboji se Zvonarevovou nepovedlo.

Proti nasazené dvojce zejména v prvním setu vůbec nebyla bez šancí a naděje na případné české čtvrtfinále s Kvitovou stále žila. Benešová sice ztratila hned svůj úvodní servis, ze stavu 0:2 se však  dokázala propracovat až k nadějnému vedení 4:2.

Jenže příští servis neudržela a vinou dvojchyby dovolila Rusce srovnat na 4:4. Benešové se přestalo dařit hlavně na servisu, za stavu 4:5 neuhrála při svém podání ani bod a statistika jen 33% úspěšnosti servisu a čtyř dvojchyb byla hlavním důvodem ztráty prvního setu v poměru 4:6.

Iveta Benešová (vpravo) gratuluje Veře Zvonarevové k postupu do čtvrtfinále Australian Open

Iveta Benešová (vpravo) gratuluje Veře Zvonarevové k postupu do čtvrtfinále Australian Open

"Mrzí mě to, cítila jsem se dnes ve výměnách dobře, ale bohužel mi úplně odešel servis. Při svém podání jsem se trápila, Zvonarevová mě díky tomu tlačila a pak už jsem to moc rvala přes sílu. Moje hra se kvůli tomu rozpadla a hrát s tak dobrou hráčkou bez pořádného servisu nejde," našla příčinu dnešního neúspěchu Benešová.

čtvrtfinále ženy

Wozniacká -  Schiavoneová
Petkovicová - Li Na

Radwaňská - Clijstersová
Kvitová - Zvonarevová

Favoritka už ve druhé sadě žádné překvapení nepřipustila a po výhře 6:1 vyřadila už druhou Češku v řadě.

Třetí český pokus k zastavení Zvonarevové bude mít ve čtvrtfinále Kvitová. "Šanci určitě má, Petra se na rozdíl ode mne může o servis opřít, a pokud se jí to povede i ve čtvrtfinále, bude to otevřené," myslí si Benešová.

I přes porážku v osmifinále však Benešová letos v Austrálii sehrála nejlepší grandslamový turnaj v kariéře.

"Momentálně jsem sice ještě zklamaná z dnešního zápasu, ale celkově budu s turnajem určitě spokojena. Věřím, že mě ten výsledek hodně nakopne do další sezony. Jen bohužel už vím, že nebudu v nominaci na Fed Cup proti Slovensku. Byla jsem připravena hrát, ale s rozhodnutím kapitána nic nenadělám."

Söderling senzačně končí na raketě Dolgopolova

S turnajem se překvapivě loučí Robin Söderling. Turnajová čtyřka nestačila na Alexandra Dolgopolova, jednadvacetiletý Ukrajinec šokoval výhrou v pěti setech.

Alexandr Dolgopolov

Alexandr Dolgopolov

Robin Söderling

Robin Söderling

čtvrtfinále muži

Nadal - Ferrer
Dolgopolov - Murray

Berdych - Djokovič
Wawrinka - Federer

Deblový spoluhráč Jana Hájka na letošním Australian Open je díky svému premiérovému grandslamovému čtvrtfinále teprve druhým ukrajinským tenistou v historii, který uhrál čtvrtfinále na jednom z turnajů velké čtyřky.

Před ním to dokázal už jen  Andrej Medveděv - čtvrtfinalista Australian Open 1995 a finalista z Roland Garros o čtyři roky později.

Čtvrtfinálovým soupeřem Dolgopolova bude Andy Murray. Loňský finalista potvrdil roli favorita a Rakušana Melzera vyřídil hladce 6:3, 6:1, 6:1.

Až Ferrer zastavil tažení kanadského kvalifikanta

Až David Ferrer zastavil překvapivou jízdu Milose Raonice úvodním grandslamem sezony.

Dvacetiletý kanadský kvalifikant v minulých dvou kolech získal skalpy nasazených Llodry a Južného.

Milos Raonic při servisu

Milos Raonic při servisu

Radost Davida Ferrera z postupu

Radost Davida Ferrera z postupu

I proti Ferrerovi začal lépe, první sadu získal 6:4. Celkově soupeři nasázel 15 es a potvrdil, že v této činnosti je v turnaji nejlepší. Ale ani to nestačilo.

Sedmý nasazený Španěl se ale nenechal zaskočit, zbývající tři už získal pro sebe 6:2, 6:3, 6:4. V boji o semifinále Ferrer vyzve krajana a světovou jedničku Rafaela Nadala, který vyřadil ve třech setech loňského semifinalistu Marina Čiliče ve třech setech.

Fanynky Rafaela Nadala

Fanynky Rafaela Nadala

Radwaňská odvrátila dva mečboly, vzápětí postoupila

Polka Agnieszka Radwaňská postoupila do čtvrtfinále i přesto, že v souboji s Číňankou Šuaj Pcheng odvracela za stavu 4:5 v rozhodujícím dějství dva mečboly.

Bylo to teprve podruhé v turnaji, kdy některá z tenistek postoupila i přesto, že byla jeden míček od vyřazení (Francesca Schiavoneová v duelu s Kuzněcovovou odvrátila dokonce šest mečbolů).

Agnieszka Radwaňská

Agnieszka Radwaňská

Kim Clijstersová

Kim Clijstersová

"Po zápase jsem byla hodně smutná. Bylo to těsné, možná jsem měla i trochu smůly," řekla zklamaná Číňanka. "Ale tenis je takový - jednou jste nahoře, jindy dole. Ale prožila jsem dobrý turnaj."

Radwaňská vynechala závěr loňské sezony pro zranění levé nohy a nebylo jasné, zda v Melbourne bude vůbec startovat. "Je to neuvěřitelné. Do poslední chvíle jsem nevěřila, že bych tu mohla hrát," radovala se Polka, která se v boji o semifinále utká s Kim Clijstersovou. Finalistka turnaje z roku 2004 přehrála v posledním osmifinále Rusku Makarovovou ve dvou setech.

australian Open

MUŽI

Dvouhra - 4. kolo:

Dolgopolov (Ukr.) - Söderling (4-Švéd.) 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2
A. Murray (5-Brit.) - Melzer (11-Rak.) 6:3, 6:1, 6:1
Ferrer (7-Šp.) - Raonic (Kan.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4
Nadal (1-Šp.) - Čilič (15-Chorv.) 6:2, 6:4, 6:3

ŽENY

Dvouhra - 4. kolo:

Kvitová (25-ČR) - Pennettaová (22-It.) 3:6, 6:3, 6:3
Zvonarevová (2-Rus.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1
A. Radwaňská (12-Pol. - Šuaj Pcheng (Čína) 7:5, 3:6, 7:5
Clijstersová (3-Bel.) - Makarovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:2

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Chia-Jung Chuang, Norman (Tchaj-wan/Belg.) - Záhlavová-Strýcová, Marach (8-ČR/Belg.) 6:4, 6:4.

Junioři - 1. kolo:
Saville (Austr.) - Pavlásek (ČR) 7:5, 6:2

Juniorky - 1. kolo:
Stojicová (Austr.) - Fabíková (ČR) 6:3, 6:3

Úterní program Australian Open (začátek 01:00 SEČ)

Rod Laver Arena:
Petkovicová (30-Něm.) - Li Na (9-Čína), Wawrinka (19-Švýc.) - Federer (2-Švýc.), Wozniacká (1-Dán.) - Schiavoneová (6-It.)
od 9:30 Berdych (6-ČR) - Djokovič (3-Srb.)

Autoři: , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...