Roger Federer

Roger Federer | foto: AP

Je zase svěží, jako když byl juniorem, tvrdí o Federerovi jeho kondiční trenér

  • 16
Roger Federer je ve výborné kondici a připraven znovu vyhrávat. Tvrdí to Švýcarův dlouholetý kondiční trenér Pierre Paganini. Podle něj se třetí hráč světového žebříčku dal po pro něj neúspěšném Wimbledonu fyzicky dohromady, pomohla mu také regenerace během dovolené.

"Momentálně je v perfektní formě. Trénujeme už téměř dva týdny. Dovolená mu velmi prospěla," řekl Pierre Paganini deníku Blick.

Federer si na bolesti zad a pravé nohy stěžoval po neúspěšném wimbledonském čtvrtfinále, v němž ve čtyřech setech prohrál s Tomášem Berdychem.

"V principu jsou tyhle bolesti normální. Za sezonu odehrajete 60-70 zápasů, do spousty zápasů nastupujete s nějakým zraněním nebo bolestmi zad. Znát je to hlavně na trávě."

Federer se necítil dobře a kvůli tomu hrál s menším sebevědomím.

"Na téhle úrovni mají vliv i malé věci. Skládačka z aspektů, které tvoří výkon, se potom ještě víc narušuje. Roger si je vědom toho, že může porazit většinu soupeřů i tehdy, když mu něco chybí. Ale zároveň si uvědomuje, že to pro něj může být nebezpečné."

V neděli devětadvacetiletý Federer po Wimbledonu úplně vypnul a vzal manželku Mirku a roční dvojčata na dovolenou na ostrov Korsika. Po návratu angažoval na blíže neurčenou dobu bývalého Samprasova kouče Paula Annaconeho.

Skeptici poukazují na to, že Švýcarova forma nebude v 29 letech už nikdy taková jako dřív. "Ano. Statistiky bývalých předních hráčů ukazují, že právě v tomto věku se snižuje výkonnost. U každého je to ale jiné," tvrdí Paganini.

Proto ho nadchlo, s jako energií a chutí Federer pracuje. "Je svěží, jako když byl juniorem. A fyzicky je na tom stejně jako před třemi či šesti lety. Naměřené hodnoty výbušnosti, rychlosti a vytrvalosti jsou naprosto v pořádku."

Federer se v následujících týdnech chystá ukázat, že ještě nepatří do starého železa.

Už za týden ho čeká turnaj série Masters v Torontu a Cincinnati. Trojboj završí grandslamovým US Open, kde loni prohrál ve finále s Del Potrem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga