Jiří Veselý nabírá síly do dalšího průběhu zápasu Davis Cupu s Francouzem...

Jiří Veselý nabírá síly do dalšího průběhu zápasu Davis Cupu s Francouzem Adrianem Mannarinem | foto: Reuters

Smutný i hrdý Navrátil: Na Francii jsme měli, ale kluci jsou příslibem

  • 16
Míchaly se v něm protichůdné emoce. Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil cítil po těsné porážce 1:2 s Francií zklamání, zároveň však spokojenost z výkonu svých svěřenců. „Těžko někdo čekal, že budeme tak vyrovnaným soupeřem,“ podotkl.

Vedení Čechům zařídil Macháč, který si v premiéře v Davis Cupu vyšlápl na Gasqueta 7:6 a 6:2. Pak ovšem Veselý prohrál s Mannarinem 7:6, 4:6 a 2:6 a v rozhodujícím deblu 6:3, 4:6, 3:6 neuspěli Macháč a Lehečka proti elitnímu páru Herbert, Mahut.

„Ani jsem nečekal, že kluci budou hrát tak deblově,“ chválil Navrátil.

Proti favoritům vyhráli první set a ve druhém měli dva brejkboly.
Škoda, že Tomáš při jednom dostal druhý servis a zkazil, i když do té doby returnoval výborně. A pak šli Francouzi nahoru. Třetí sada vypadala vyrovnaně, ale soupeři byli lepší na servisu i na returnu a byli deblovější.

Srdnatý boj, přesto porážka. Češi v Davis Cupu padli s Francií 1:2

Jak vás potěšila vítězná premiéra Tomáše Macháče v první dvouhře?
Tomáš podal vynikající výkon. Utkání zvládl, hrál velice dobře takticky. Gasquet na mě působil unaveně, ale Tomášovi hra seděla.

Kde se zlomil druhý singl mezi Jiřím Veselým a Adrianem Mannarinem?
Jirka vyhrál první set, ale ve druhém bohužel zahrál jeden katastrofální game (třetí). Zkazil v něm tři forhendy a jeden bekhend, čímž Mannarina zvedl. Gamy v závěru druhé sady byly vyrovnané, ale Mannarino začínal mít navrch. A ve třetí sadě už byl lepší.

Jak teď vidíte postupové kalkulace?
Musíme v dalším utkání držet palce Británii, aby jakkoli vyhrála. Když vyhraje Francie, tak budeme hrát s Británii o druhé místo, ale to bude složitější, protože Británie má silnější tým než Francie. Kdyby Britové vyhráli 2:1, tak se to zamotá. Ale i Británie se dá porazit. Vidíme, že na konci sezony se rozdíly smazávají. Na neděli se určitě připravíme a do utkání půjdeme se vztyčenou hlavou.

Český tenista Tomáš Macháč v duelu s Richardem Gasquetem.

Uvažujete nad tím, že pozměníte sestavu?
Přemýšlet o tom budu. Těžko můžu vytáhnout Tomáše, když odehrál velice dobré utkání. Musíme myslet na budoucnost, takže se může stát, že bude změna i na prvním fleku. Ale nechci předjímat, mám na to dva dny čas. Ale změna klidně může přijít.

Zmínil jste vyhlídky do budoucna, nabyl vás v tomhle směru duel s Francií optimismem?
Přínosem do budoucna jsou určitě nejen Tomáš Macháč a Jirka Lehečka, ale je tady i Zdenda Kolář. V příští sezoně se doufám posune i Jonáš Forejtek, pak je tam Dalibor Svrčina a další mladí. Takže tým je mladý a budoucnost určitě má. Kluci tady získávají neskutečné zkušenosti. Možná na vlastní oči uvidí i Djokoviče, jak hraje a co všechno dělá. Jsou v týmu a vidí, jak týden probíhá. Proto jsem spokojený, i když jsme na Francii měli.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga