Jana Novotná ve wimbledonském finálovém utkání s Martinou Hingisovou. (5....

Jana Novotná ve wimbledonském finálovém utkání s Martinou Hingisovou. (5. července 1997) | foto: AP

Pamětní prsten Síně slávy. Novotná byla oceněna in memoriam

  • 0
Další pocta pro loni zesnulou wimbledonskou vítězku Janu Novotnou. Před finále pražského turnaje WTA obdrželi rodiče bývalé světové dvojky Libuše a František Novotní z rukou legendy Martiny Navrátilové pamětní prsten, který dostává každý tenista uvedený do Síně slávy mezinárodní federace ITF.

Novotná, která zemřela v listopadu v 49 letech na rakovinu, byla do Síně slávy uvedena v roce 2005. Dalším oceněním je předání prstenu.

„Předává se při zvláštní příležitosti s nejbližšími přáteli. Mě ho předala Chris Evertová a je mi velkou ctí ho předat rodičům a za účasti českého publika. Vážená paní Libuše a pane Františku, nepovedlo se to dát Janě, ale teďka to dávám vám,“ řekla Navrátilová. Hlas se jí při tom třásl a oči měla plné slz.

„Jsme tu, abychom si pamatovali výbornou legendu Janu Novotnou, která navždy zůstane v naší paměti,“ řekla česky prezidentka WTA Micky Lawlerová.

Fanoušci uctili památku wimbledonské šampionky z roku 1998, vítězky Fed Cupu i Turnaje mistryň minutou ticha a dlouhým potleskem. Na velkoplošné obrazovce se promítaly fotografie Novotné dokumentující její tenisové výhry i prohry.

„Je škoda, že se toho hráč nedožije. Pocta se dělá, bohužel, když už tady není. Aspoň, že se to podařilo takhle,“ řekla Suková v České televizi a dodala: „Je třeba mladé generaci připomínat bývalé hráče. Když máte hvězdy ze své země, můžete věřit, že i vám se to povede. Vzory jsou, měly jsme a máme,“ řekla.

Už v pátek večer se v Praze uskutečnila každoroční večeře legend, při níž se sešli bývalí i současní hráči a rodiče Novotné obdrželi pamětní obraz.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga