Jana Novotná

Jana Novotná | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda

Novotná začíná trenérskou kariéru. Povede Francouzku Bartoliovou

  • 2
Jako hráčka dobyla Wimbledon, jako majitelka řídila turnaje v Lucemburku a v Hertogenboschi a nyní vstupuje Jana Novotná do nové role - trenérky. Nejlepší francouzská tenistka Marion Bartoliová na turnaji v Indian Wells potvrdila, že se v dalších měsících bude připravovat pod vedením dua Jana Novotná, Iwona Kuczynská.

Jedenáctá tenistka světového žebříčku Bartoliová udělala před několika týdny zásadní změnu - po letech se trenérsky rozešla s otcem Walterem, který ji vedl od šesti let. 

Vrátila se do francouzského fedcupového týmu a jeho kapitánce Amelii Mauresmové přednesla: Nechtěla bys mě trénovat? "Míček je na straně Amelie," řekla v únoru Bartliová.

Jenže pak si na turnaji v Dauhá zatrénovala s Janou Novotnou, jejich společná fotografie se objevila na síti Twitter. Ale žádná z aktérek ji nekomentovala.

Bartoliová a Novotná už spolu trénovaly na turnaji v Dauhá.

Na lukrativním podniku v Indian Wells však bývalá světová dvojka Jana Novotná opět vedla tréninky bývalé finalistky Wimbledonu.

"Rozhodnutí jsme udělaly na turnaji v Dubaji," citovala Bartoliovou agentura AFP. První čtyři společné tréninky s dvojicí Novotná, Kuczynská jí dodaly optimismus. "Jana zná tenis velice dobře. Ví, jaké je to psychicky být na kurtu," řekla bývalá finalistka Wimbledonu. 

Pro čtyřiačtyřicetiletou Novotnou, která na londýnské trávě triumfovala v roce 1998,  jde o první profesionální trenérské angažmá. V minulosti sice dostala několik nabídek, ale... "Vždycky přišly v takové době, kdy jsem byla v přechodném období," řekla v rozhovoru pro iDNES.cz v roce 2011. Zdá se, že Bartoliová vystihla ten správný moment...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga