Od loňského roku podražily jahody o deset pencí na 1,95 libry, tedy přibližně na 90 korun. Za posledních deset let tu větší nárůst ceny nepamatují a z roku 1999 se naopak datuje sleva o deset pencí. Nikdo si však nestěžuje. Na dostizích v Ascotu či na výstavě květin v Chelsea zaplatíte dvakrát tolik.
Oblíbenou pochoutku, kterou letos pořadatelé připravili v poměru 34 tun jahod a 7000 litrů smetany, dostanete všude: v restauracích, jídelnách i ve stáncích u hlavní brány. Když ji koupíte tam, bude vám dokonce z pódia hrát živý orchestr. Než přijdete k pultu, dobře si rozmyslete, jak a hlavně o co požádáte. Urazit letitou tradici by se vám nemuselo vyplatit.
Mimo Británii se nesprávně vžil dojem, že tu jahody prodávají se šlehačkou. Chyba, se smetanou. Zkuste si představit, kdyby v české hospodě někdo chtěl ke guláši místo piva víno...
Wimbledonský průvodce slibuje v jedné misce „nejméně deset čerstvých jahod“. Ale
Co se sní a vypije za dva týdny Wimbledonu |
Dutschees (kořeněné klobásky) 60 000 kusů Fish and Chips (ryba a hranolky) 30 000 porcí anglické jahody 34 000 kg smetana 7000 litrů uzený losos 12 000 kg pizza 22 000 plátků sendvič 190 000 kusů zmrzlina 135 000 kusů koláčky a koblihy 150 000 kusů čaj a káva 335 000 šálků mléko 30 000 litrů šampaňské 14 000 lahví pivo 130 000 pint (pinta je 0,57 l) |
A kde se pěstují? „Vozí je k nám z celé Anglie,“ říká usměvavá slečna a zalévá porci sladkou smetanou. Navíc vám dá ubrousek, lžičku a cukru si můžete nasypat, kolik chcete.
Jahodami by se však návštěvník Wimbledonu těžko zasytil. V areálu se během dvou týdnů turnaje prodají i tuny uzeného lososa a dvou místních specialit: Dutschees (kořeněné klobásky) a Fisch and Chips (smažené filé s hranolky).
Ale jahody jsou jahody...