Hrbatý udolal vítěze French Open

  12:48
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Ve smíšené čtyřhře na Australian Open postoupili z prvního kola Vízner s domácí Prattovou i Damm s Belgičankou Callensovou. Ve 3. kole dvouhry sehrál nejvyrovnanější zápas Dominik Hrbatý s Argentincem Gaudiem, kterého slovenský tenista zdolal po čtyřech a půl hodinách až v pátém setu.
Dominik Hrbatý, Melbourne

Dominik Hrbatý, Melbourne | foto: Reuters

Sedmadvacetiletý Hrbatý má výborný začátek roku. S krajankou Danielou Hantuchovou na úvod sezony vyhráli v Perthu prestižní turnaj smíšených dvojic Hopman Cup a na Australian Open dnes prošel už do osmifinále. Jeho soupeřem ve 3. kole byl překvapivý vítěz loňského French Open, šestadvacetiletý Gaston Gaudio, jeden z pěti nasazených Argentinců, kteří zde v Melbourne prošli do třetího kola, což je pro ně historický úspěch.

Ještě většího však dosáhl právě Gaudio na Roland Garros 2004, kde jako nenasazený hráč zdolal ve finále favorizovanějšího krajana Coriu v první argentinském grandslamovém finále historie a stal se první argentinským grandslamovým vítězem od triumfu legendárního Vilase na Australian Open 1979.

S Hrbatým se Gaudio dnes utkal již popáté, příznivější bilanci měl Slovák, který vedl 3:1 na zápasy, když poslední výhru zaznamenal právě na loňském Australian Open, kde Argentince vyřadil ve druhém kole hladce ve třech setech. Dnešní bitva ve Vodafone Aréně však byla mnohem dramatičtější. Hrbatý vyhrál tie-break prvního setu a ve zkrácené hře druhé sady vedl už 6:2, přesto set ztratil. I třetí set v řadě musel rozhodnout tie-break, v němž měl tentokrát jasně navrch Gaudio, Hrbatý však dokázal vyhrát zbývající dva sety 6:1 a 6:3 a mohl se mohutně radovat z postupu.

"Jsem zklamaný, ale ne příliš. Vydal jsem ze sebe všechno," řekl Gaudio. "Čekal jsem, že se dostanu dál," přiznal tenista, že doufal ve vylepšení svého maxima, kterým je v Melbourne právě třetí kolo. "I za stavu 1:2 na sety jsem věřil, že mohu vyhrát. Hlavní bylo neztratit koncentraci. Když jsem viděl, Gaudio má problémy s pohybem, vycítil jsem šanci," prohlásil Hrbatý, který po soupeřově nevynucené chybě proměnil hned první mečbol.

Méně už se dařilo jeho slovenskému krajanovi Karolu Beckovi, který prohrál s maličkým Belgičanem Oliverem Rochusem 1:3 na sety, mezi posledních šestnáct naopak postoupili oba zdejší finalisté z roku 2002. Dvojnásobný poražený finalista z Melbourne, Rus Marat Safin, sice s Chorvatem Ančičem ztratil set, přesto zatím potvrzuje slova odborníků, že je tady v Melbourne jedním z mála hráčů, kteří by mohli ohrozit zatím suverénního Švýcara Federera. Postoupil i vítěz Australian Open z roku 2002 a tehdejší semifinálový přemožitel Jiřího Nováka Thomas Johansson ze Švédska, který až v pátém setu porazil Američana Kima.

Už šestý zápas vyhrál na letošním Australian Open kyperský tenista Marcos Baghdatis. Devatenáctiletý talent, jenž do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, dnes ve třetím kole vyřadil třináctého nasazeného Tommyho Robreda ze Španělska hladce ve třech setech a postoupil jako první Kypřan v historii do osmifinále grandslamového turnaje.

Bývalý první hráč juniorského žebříčku tak vylepšil vlastní národní rekord. Při své premiéře na loňském US Open prošel do druhého kola, kde podlehl pozdějšímu vítězi turnaje Rogeru Federerovi. Vedle Andreho Agassiho byl ale loni v New Yorku jediný, kdo Švýcarovi dokázal sebrat set. Nabyté zkušenosti se Baghdatisovi mohou hodit. S Federerem se utká znovu o víkendu o postup do čtvrtfinále Australian Open.

V osmifinále je v Melbourne i osmý nasazený Agassi, jenž po dvou vyrovnaných setech zlomil krajana Taylora Denta a vyhrál 7:5, 7:6 a 6:1. Dramatický takřka čtyřhodinový maraton vybojoval Joachim Johansson. Švédský tenista udolal Feliciana Lopeze ze Španělska, když pátý set vyhrál až 13:11, a stejně jako jeho jmenovec Thomas postoupil.

Na Williamsovou Indka už nestačila
Známy jsou už i první čtyři osmifinalsitky dvouhry žen. Bez problémů postoupila Francouzka Amelie Mauresmaová, zdejší finalistka z roku 1999, která loni na všech čtyřech grandslamových turnajích prošla třikrát do čtvrtfinále a ve Wimbledonu ještě o kolo dál. Ivanovičovou ze Srbska a Černé Hory zdolala 6:2 a 7:5.

Sedmá nasazená Serena Williamsová ukončila nečekaně úspěšné působení Sanii Mirzaové, první tenistky z Indie, která kdy na grandslamovém turnaji postoupila do třetího kola. Osmnáctiletá Mirzaová, jež v hlavní soutěži startovala na divokou kartu, doplatila na velkou nervozitu.

"Poslední dva dny jsem se cítila, jako bych měla v žaludku motýly. Minulou noc jsem
vůbec nemohla spát," přiznala. Trochu se osmělila teprve ve druhé sadě, i tak si za svůj výkon vysloužila od soupeřky slova chvály. Zápasy mužů dnes ovlivňovala zranění.

Ze hry už je přemožitelka Denisy Chládkové, Američanka Frazierová, kterou ve dvou setech vyřadila jedna z mnoha zdejších ruských tenistek Liněcká. V osmifinále je i její krajanka Douševinová, ta vyřadila Němku Groenfeldovou, a nejsnazší postup dnes zaznamenala Italka Farinaová-Eliaová, která povolila Britce Blatachaové jen jediný game.

Nastupující generace ruských tenistek na Australian Open opět potvrdila svou sílu. Po odehrání poloviny pavouka má účast v osmifinále jistou už pět nich. V sobotu může úspěch ruské kolonie v Melbourne rozšířit ještě čtveřice dalších hráček.

Nejjednoznačnější výhru dnes oslavila sedmnáctiletá wimbledonská vítězka Maria Šarapovová. Čtvrtá nasazená tenistka deklasovala čínskou grandslamovou debutantku Li Na 6:0, 6:2 za 50 minut. Ve čtvrtém kole jsou i Světlana Kuzněcovová, Vera Duševinová, Naděžda Petrovová a Jevgenija Liněcká.

Ve výborných výkonech pokračuje v Melbourne česká hráčka Michaela Paštiková. Po výhře v prvním kole dvouhry a statečném boji se světovou jedničkou Davenportovou z USA, postoupila dnes s partnerkou Gabrielou Navrátilvou už do 3. kola ženské čtyřhry.

Australian Open - 3. kolo dvouhry mužů: Federer (1-Švýc.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 5:2 skreč, Safin (4-Rus.) - Ančič (Chor.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4, Hrbatý (20-SR) - Gaudio
(10-Arg.) 7:6 (7:5), 6:7 (8:10), 6:7 (3:7), 6:1, 6:3, T. Johansson (30-Švéd.) - Kim (USA) 3:6, 6:2, 6:7 (4:7), 6:2, 6:2, O. Rochus (Bel.) - Beck (SR) 6:7 (6:8), 6:1, 6:4, 6:2, Agassi (8-USA) - Dent (29-USA) 7:5, 7:6 (7:3), 6:1, J. Johansson (11-Švéd.) - F. Lopez (24-Šp.) 6:3, 3:6, 5:7, 7:6 (7:2), 13:11, Baghdatis (Kypr) - Robredo (13-Šp.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:1.

3. kolo dvouhry žen: Douševinová (Rus.) - Groenfeldová (Něm.) 7:5, 6:4, Farina-Eliaová (Itá.) - Baltachaová (Brit.) 6:1, 6:0, Liněcká (Rus.) - Frazierová (USA) 6:3, 6:4, Mauresmaová (Fra.) - Ivanovičová (SČH) 6:2, 7:5, Kuzněcovová (5-Rus.) - Diazová-Olivaová (Arg.) 6:3, 7:6 (7:5), S. Williamsová (7-USA) - Mirzaová (Ind.) 6:1, 6:4,
Petrovová (11-Rus.) - Malejevová (22-Bul.) 6:4, 6:4, Šarapovová (4-Rus.) - Li Na (Čína) 6:0, 6:2.

2. kolo čtyřhry žen: G. Navrátilová, Paštiková (obě ČR) - Hopkinsová, Washingtonová (obě USA) 2:6, 6:4, 6:3, Hantuchová, M. Navrátilová (SR/USA) -
Musgraveová, Wheelerová (Austr.) 6:2, 6:0.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Vízner, Prattová (ČR/Austr.) - Healey, Dominikovicová (Austr.) 6:1, 6:4, Damm, Callensová (ČR/Bel.) - Hanley, Morariuová (Austr./USA) 6:3, 7:6 (7:5).

Autoři:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Obránce Kučeřík míří z Komety do Finska, bude hrát za Ässät Pori

25. dubna 2024  14:35

Hokejový obránce Radek Kučeřík se stal novou posilou finského klubu Ässät Pori. Po působení v...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Macháč je na tenisovém turnaji v Madridu ve druhém kole. Čeká ho Shelton

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  13:38

Český tenista Tomáš Macháč v prvním kole turnaje v Madridu porazil 6:4, 1:6 a 6:2 Emila...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...