Hopmanův pohár vyhráli Slováci, Štěpánek je v Brisbane v semifinále

  7:11aktualizováno  20:56
Český tenista Radek Štěpánek si zahraje v semifinále turnaje v australském Brisbane. Ve čtvrtfinále přehrál Švéda Robina Söderlinga ve třech setech 2:6, 6:4, 6:3. Semifinále si naopak nezahraje Lukáš Dlouhý, který v indickém Čennaí nestačil ve třech setech na Španěla Granollerse. Hopmanův pohár smíšených družstev vyhrálo družstvo Slovenska.
Dominik Hrbatý a Dominika Cibulková s Hopman Cupem

Dominik Hrbatý a Dominika Cibulková pózují s Hopman Cupem. | foto: Reuters

BRISBANE

Dalším soupeřem Štěpánka  Francouz Richard Gasquet, který vyřadil krajana  Jo-Wilfrieda Tsongu.

Třicetiletý český tenista měl před dnešním zápasem se Švédem pasivní bilanci jedné výhry a čtyř porážek a podle scénáře posledních vzájemných duelů se odehrál i první set, kdy Štěpánek dvakrát přišel o svůj servis.

Přestože se mu nadále nedařilo především první podání, utkání dokázal otočit, když v dalších dvou sadách pětkrát využil příležitosti k brejku.

Český daviscupový reprezentant zvládl i obtížný okamžik v úvodu rozhodující sady, kdy znovu ztratil servis. "Po celý zápas mi první podání moc nefungovalo. Na body jsem se hodně nadřel, hrát zezadu bylo velmi obtížné, protože je velmi silný a rychlý z obou stran," řekl Štěpánek po postupu.

Úspěch mu přinesla tradiční snaha o pestrou hru a časté změny rytmu, což nutilo Söderlinga k chybám. "Myslím, že jsem dneska hrál velmi chytře," pochvaloval si.

Štěpánek si s Gasquetem zahrál zatím pouze jednou, před čtyřmi lety jej na londýnské trávě porazil ve třech setech. Vzájemný zápas si mohou oba zopakovat také za dva měsíce v prvním kole Davisova poháru.

Na společném turnaji mužů a žen se do finále probojovala Běloruska Victoria Azarenková a Francouzka Marion Bartoliová.

 Ta měla úlohu usnadněnou tím, že jí za stavu 4:0 v prvním setu vzdala krajanka Amélie Mauresmová. Bývalá světová jednička si nechala ošetřovat levou nohu i záda, ale v zápase už nepokračovala.

Muži (dotace 484.750 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (8-ČR) - Söderling (4-Švéd.) 2:6, 6:4, 6:3
Gasquet (7-Fr.) - Tsonga (2-Fr.) 1:6, 6:4, 6:2

Ženy (220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:

Azarenková (2-Běl.) - Erraniová (It.) 6:3, 6:1
Bartoliová (3-Fr.) - Mauresmová (5-Fr.) 4:0, skreč.

AUCKLAND

Dvouhra - semifinále:
Dementěvová (1-Rus.) - Rezaiová (Fr.) 6:2, 6:2
Vesninová (Rus.) - Keothavongová (Brit.) 6:7 (3:7), 6:1, 7:5

ČENNAÍ

Lukáš Dlouhý si semifinále dvouhry v indickém Čennaí nezahraje. Český tenista, který do čtvrtfinále prošel bez boje přes zraněného Rusa Davyděnka, dnes ve třech setech prohrál s osmým nasazeným Marcelem Granollersem.

Se soupeřem, který je v žebříčku o 135 míst výše, prohrál český reprezentant startující na divokou kartu těsně úvodní sadu. Ve druhé ale Španělovi dokázal třikrát vzít podání a zápas srovnal.

Rozhodující sadu pak Dlouhý ztratil 4:6. Španělovým soupeřem v semifinále bude třetí nasazený Chorvat Čilič, který ve třech setech zdolal Srba Tipsareviče.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Němec Rainer Schüttler a překvapivě domácí Somdev Devvarman. Třiadvacetiletý Ind, jemuž v žebříčku patří 202. místo, postoupil mezi nejlepší čtyři na okruhu ATP poprvé v kariéře díky vítězství 7:6 a 6:4 nad čtvrtým nasazeným Ivem Karlovičem z Chorvatska.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Granollers (8-Šp.) - Dlouhý (ČR) 7:5, 2:6, 6:4,
Schüttler (5-Něm.) - Phau (Něm.) 6:2, 7:5,
Čilič (Chorv.) - Tipsarevič (Srb.) 6:4, 0:6, 6:4
Devvarman (Indie) - Karlovič (4-Chorv.) 7:6 (7:4), 6:4.

Semifinálové dvojice: Granollers - Čilič, Devvarman - Schüttler.

DAUHÁ

Britský tenista Andy Murray si po týdnu podruhé v novém roce vyšlápl na bývalou světovou jedničku Rogera Federera. Jednadvacetiletý Skot svého švýcarského soupeře zdolal ve třech setech v semifinále turnaje v Dauhá, kde obhajuje loňský titul.

Murray porazil Federera minulý týden na exhibici v Abú Zabí a fakt, že se mu proti aktuálně druhému hráči světa daří, potvrdil i teď na prvním turnaji sezony ATP.

Třináctinásobný grandslamový vítěz Federer sice získal po hodinové bitvě první sadu v tie-breaku, další sety však patřily Murraymu. Rodák z Dunblane se začal více tlačit do Švýcarova slabšího bekhendu a těžil z nevynucených chyb, kterých Federer udělal dvakrát více než on (19:37).

"První set byl hodně těsný. Prohrál jsem a najednou jsem byl pod tlakem. Celkově jsem ale se svým výkonem velmi spokojen, vždyť jsem porazil nejlepšího hráče historie," uvedl Murray, jenž získal další sady za hodinu 6:2, 6:2 a za poslední rok si proti o šest let staršímu soupeři připsal na oficiálních turnajích čtvrté vítězství. S Federerem prohrál v minulé sezoně pouze jednou, a to ve finále US Open.

"Je zklamání prohrát po tom prvním setu, když se věci začínaly vyvíjet lépe pro mě. Nebyl jsem schopen ho dorazit. Doufám, že až přijdou důležité zápasy, tak ho porazím," pravil Federer, jenž koncem měsíce na Australian Open bude útočit na 14. grandslamový titul, jímž by vyrovnal rekord Peta Samprase.

Obhájce loňského titulu z Dauhá se v sobotním finále utká s Američanem Andym Roddickem, jenž porazil 7:6, 3:6 a 6:3 Francouze Gaela Monfilse. Ten ve čtvrtfinále zastavil světovou jedničku Rafaela Nadala.

Dvouhra - semifinále:
Murray (3-Brit.) - Federer (2-Švýc.) 6:7 (6:8), 6:2, 6:2
Roddick (4-USA) - Monfils (5-Fr.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4

Čtyřhra - finále:
López, Nadal (Šp.) - Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) 4:6, 6:4, 10:8

PERTH - HOPMAN CUP

Slovenští tenisté Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý triumfovali na Hopmanově poháru smíšených družstev. Ve finále tradiční soutěže v Perthu rozhodli o výhře nad Ruskem už po dvouhrách.

V nich Cibulková nejprve porazila 6:7, 6:1 a 6:4 Dinaru Safinovou a Hrbatý pak po setech 6:7, 7:5 a 7:6 přehrál jejího bratra Marata. Slováci Hopmanův pohár vyhráli potřetí v historii, před tím uspěli v letech 1998 a 2005. Závěrečná smíšená čtyřhra se už nehrála.

"Prožila jsem dnes asi nejkrásnější pocity, jaké se v tenisu dají. Proto hraju tenis, je to něco úžasného, neskutečného," citovala slovenská média Cibulkovou, jež v Perthu neprohrála jedinou dvouhru. S třetí hráčkou světa sehrála v prvním setu vyrovnanou partii, v tie-breaku však tahala za kratší konec.

Ztracený set ji ale nerozhodil, Safinová naopak začala více kazit a ve zbytku zápasu uhrála pouze pět gamů. Během tří setů nasbírala více než 50 nevynucených chyb a často připomínala rozezlenými gesty svého bratra.

Hrbatý v duelu se Safinem rovněž ztratil první set ve zkrácené hře, ale také utkání otočil. Proti bývalé světové jedničce získal další dva sety a po úspěchu před čtyřmi lety, kdy triumfoval po boku Daniely Hantuchové, se znovu radoval v Perthu z celkového vítězství.

V posledních sezonách se přitom Hrbatý na turnajích hodně trápil a momentálně je až na 250. místě světového žebříčku, i když už byl v roce 2004 dvanáctý.

Slovenské duo získalo za vítězství společnou prémii 240.000 australských dolarů (zhruba 3,3 milionu korun) a speciální míčky posázené diamanty. Trofej je však putovní a zůstává v Perthu.

"Domino mi už před turnajem říkal, že kdybychom to náhodou vyhráli, tak si máme dát udělat repliku vítězné trofeje, tak jak to udělal předtím on. Teď se těším na to, kdy mi zmenšený pohár přijde domů," dodala Cibulková.

Finále:
Slovensko - Rusko 2:0

Cibulková - Safinová 6:7, 6:1, 6:4
Hrbatý - Safin 6:7 (5:7), 7:5, 7:6 (7:3)

HONGKONG

Americká tenistka Venus Williamsová porazila na exhibičním turnaji v Hongkongu Rusku Annu Čakvetadzeovou a připsala si druhé singlové vítězství. V druhém duelu finále mezi týmem Severní a Jižní Ameriky a Ruska vyrovnala na 1:1 Věra Zvonarevová, jež navzdory obdrženému "kanáru" zdolala Argentinku Giselu Dulkovou.

Vítězka sedmi grandslamových turnajů Williamsová už v Hongkongu porazila světovou jedničku Jelenu Jankovičovou a ani v pátek neztratila set. I když nezačala ideálně a prohrávala v první sadě 2:4, nad Čakvetadzeovou zvítězila 7:6, 6:3.

V druhém finálovém duelu nevyšel světové sedmičce Zvonarevové druhý set, který ztratila 0:6. Další sady však získala 6:4 a 6:3 a duel na tři vítězství, který se bude dohrávat v sobotu, vyrovnala.

Finále:
Ameriky - Rusko 1:1
V. Williamsová (USA) - Čakvetadzeová 7:6 (7:1), 6:3
Dulková (Arg.) - Zvonarevová 4:6, 6:0, 3:6

O 3. místo:
Asie - Evropa 2:0
Čeng Ťie, Mirzaová (Čína/Indie) - Jankovičová, Larcherová de Britová (Srb./Portug.) 6:1, 6:1
Mirzaová - Szavayová (Maď.) 6:3, 6:4

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  11:51

Aktualizujeme Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Jako malé děti. Hvězdy Chelsea se hádaly o penaltu a trenér zuřil: Ostuda!

16. dubna 2024  11:11

Místo aby si užíval klidný průběh zápasu a skvělý výkon Chelsea, která v tu chvíli vedla nad...

Pardubický kapitán Sedlák: Bude to skvělý hokej. I Třinec ještě najde síly

16. dubna 2024  10:58

Když královéhradecký Mountfield pardubické hokejové Dynamo přetlačil ve třetím čtvrtfinále 2:1 po...

Týrání jako součást tréninků. Jen litr kefíru na tři dny, vzpomíná gymnastka

16. dubna 2024  10:58

Každodenně poslouchala narážky na svou postavu, hladověla, čelila psychickému nátlaku a i přes...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...