FINALISTKY. Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká ve finále wimbledonské čtyřhry.

FINALISTKY. Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká ve finále wimbledonské čtyřhry. | foto: AP

Hlaváčková s Hradeckou na trofej nedosáhly, nestačily na Williamsovy

  • 32
Druhý grandslamový titul zatím nezískaly. České tenistky Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká prohrály finále čtyřhry ve Wimbledonu s americkou sesterskou dvojicí Venus a Serenou Williamsovými 5:7, 4:6. Pro český pár, který za necelý měsíc čeká na londýnské trávě olympijské vystoupení, je však finále na londýnské trávě velkým úspěchem.

Dvojice Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká získala loni první grandslamový titul na Roland Garros a na letošním Wimbledonu se podruhé v kariéře představila ve finále na turnajích "velké čtyřky".

Na duel o cennou trofej si jeho aktérky počkaly až do pozdního sobotního včera - finále ženské čtyřhry totiž uzavíralo program na centrálním kurtu po třísetovém finále ženské dvouhry s triumfem Sereny Williamsové a dramatickém pětisetovém souboji o triumf v mužské čtyřhře, který získali držitelé volných karet Jonathan Marray, Frederik Nielsen.

A Češky favorizovaným Američankám vzdorovaly statečně.

První set byl vyrovnaný až do stavu stavu 5:5, pak ale při podání Andrey Hlaváčkové několikrát úřadovala čerstvá pětinásobná šampionka dvouhry Serena Williamsová a americká dvojice získala rozhodující brejk i první set v poměru 7:5.

Ve druhém dějství pod zataženou střechou centrálního kurtu zase v důležitém momentu zradilo Lucii Hradeckou podání. V pátém gamu se dopustila dvojchyby, a když při brejkbolu opět předvedla jeden ze svých tvrdých úderů mladší ze sesterské dvojice, Serena, získaly dvojnásobné olympijské vítězky ve čtyřhře rozhodující náskok.

Venus a Serena Williamsovy porazily dvojici Hradecká, Hlaváčková 7:5, 6:4 a popáté se radovaly z triumfu ve Wimbledonu - po letech 2000, 2002, 2008, 2009. Na konto si Američanky připsaly třináctý grandslamový titul ve čtyřhře, první od Roland Garros 2010.

Serena Williamsová letos ve Wimbledonu vyhrála potřetí v kariéře dvouhru i čtyřhru najednou, předtím to dokázala v letech 2002 a 2009.

Wimbledon

Ženy:
Čtyřhra - finále:
S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 7:5, 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga