Tenistka Kristýna Plíšková ve finále extraligy.

Tenistka Kristýna Plíšková ve finále extraligy. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tenisté I. ČLTK ukončili kralování Prostějova, slaví po 28 letech

  • 8
Tenisté I. ČLTK Praha získali po 28 letech titul v extralize smíšených družstev. Výběr ze Štvanice ve finále zdolal favorizovaný Prostějov a ukončil jeho kralování.

Finále mělo od začátku vyrovnaný průběh a po dvouhrách byl nerozhodný stav 3:3. Za ČLTK bodovali Markéta Vondroušová, Robin Staněk a Američan Michael Mmoh, který překvapivě otočil duel s Kazachem Michailem Kukuškinem. Prostějov bodoval díky Lucii Šafářové, Jiřímu Veselému a Adamu Pavláskovi.

Talentovanou Vondroušovou trápilo tříslo, přesto si poradila s Kristýnou Plíškovou. „Rozhodlo pár míčů a výhra je pro nás velkým úspěchem,“ řekla 68. hráčka žebříčku WTA Vondroušová v přenosu televize Nova Sport.

Prostějovská Šafářová odehrála poslední zápas v extralize a ve druhé sadě nadělila Tereze Martincové „kanára“. Bývalá finalistka Roland Garros se s kariérou rozloučí na Australian Open, ale zatím nemá jistý start ve dvouhře. „Mám požádáno o divokou kartu, tak uvidíme. Určitě budu hrát čtyřhru,“ řekla Šafářová.

Důležitou výhru pro ČLTK získaly ve čtyřhře Lucie Hradecká s Michaelou Krajicekovou nad Šafářovou a Kristýnou Plíškovou 11:9 v super tie breaku. „S Míšou jsme to zvládly výborně, nepustily jsme je do velkých výměn,“ řekla Hradecká. „Budeme se modlit, že chlapi vyhrajou jednoho debla,“ dodala Krajiceková.

Fotogalerie

Ze dvou závěrečných čtyřher potřebovali ČLTK k titulu jednu výhru, o kterou se postarali Staněk s Janem Šátralem. Romana Jebavého s Pavláskem porazili 6:4 a 6:2. „Jsme strašně rádi, že jsme to zvládli,“ radoval se Staněk.

Na lavičku usedl ke Staňkovi a Šátralovi zkušený Jiří Hřebec. Hráči si legendárního hráče a štvanického kouče vyžádali.

„Oba s ním trénujeme. Uvolňoval napětí a měl pár cenných rad, což nám pomohlo. Byli jsme velcí outsideři, ale nabudili jsme se a zvládli to,“ řekl Šátral po vítězném tanečku týmu s pokřikem „Mistři!“

I. ČLTK vyhrál extraligu poprvé v historii samostatné České republiky a celkově potřetí. V minulosti se radoval v letech 1975 a 1990. Prostějov uspěl desetkrát v řadě od roku 2007 (v roce 2009 se kvůli finále Davisova poháru nehrálo).

I. ČLTK Praha - Prostějov 5:4

Finále tenisové extraligy smíšených družstev v Říčanech

Martincová - Šafářová 5:7, 0:6
Staněk - Gombos (SR) 7:6 (7:5) 6:4
Vondroušová - Kristýna Plíšková 7:6 (7:0), 7:5
Šátral - Pavlásek 2:6, 5:7
Martin (SR) - Veselý 4:6, 2:6
Mmoh (USA) - Kukuškin (Kaz.) 2:6, 6:3, 6:4
Hradecká, Krajiceková - Šafářová, Kristýna Plíšková 6:2, 3:6, 11:9
Šátral, Staněk - Jebavý, Pavlásek 6:4, 6:2
Mmoh, Martin - Veselý, Kukuškin 4:6 skreč páru Mmoh, Martin

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga