Ashleigh Bartyová

Ashleigh Bartyová | foto: AP

Finále Fed Cupu je tu, Austrálii má táhnout světová jednička Bartyová

  • 0
Na světovou tenisovou jedničku a vítězku Turnaje mistryň Ashleigh Bartyovou bude spoléhat Austrálie při útoku na první titul ve Fed Cupu po dlouhých 45 letech. Ve finále, posledním před změnou systému soutěže, budou stát v Perthu proti domácímu výběru hráčky Francie.

Australanky touží po osmém triumfu v soutěži a prvním od roku 1974. Od té doby prohrály ve finále osmkrát, naposledy před 26 lety.

„Tohle je náš týden, dlouho na něj čekáme. Jsem ráda, že jsem zdravá a připravená, protože to jsem si od začátku roku přála, abych tenhle zápas mohla hrát,“ řekla Bartová, letošní vítězka grandslamového Roland Garros.

Bartyová je tahounkou týmu, ve Fed Cupu už vyhrála ve dvouhře a čtyřhře čtrnáctkrát po sobě. Patnácté vítězné utkání může přidat v sobotu proti Caroline Garciaové.

„Jsme kamarádky, ona se taky ve Fed Cupu umí vyhecovat ke skvělému výkonu, takže to bude tenis vysoké úrovně,“ řekla Australanka.

V úvodní sobotní dvouhře proti sobě nastoupí Ajla Tomljanovicová a jednička Francie Kristina Mladenovicová. „Jsme stejně staré, často spolu na turnajích trénujeme, takže před sebou nemáme tajemství. Bude to boj,“ shodly se obě. V neděli jsou na programu zbylé dvě dvouhry a případná závěrečná čtyřhra.

Program finále

hraje se od 4:00

Sobota:
Tomljanovicová - Mladenovicová
Bartyová - Garciaová

Neděle:
Bartyová - Mladenovicová
Tomljanovicová - Garciaová
Bartyová, Stosurová - Garciaová, Mladenovicová

I Francie už čeká na fedcupový titul dlouho. Druhý vavřín v soutěži získala v roce 2003. Ve finále před třemi lety prohrály Francouzky s Češkami.

„Když hrajete finále Fed Cupu na půdě soupeřek, které mají ve svém středu světovou jedničku, tak nemůžete říct, že jste ve výhodě. Na druhou stranu ale určitě nejsme bez šance,“ řekl kapitán Julien Benneteau.

Austrálie se s Francií střetla ve Fed Cupu šestkrát a vyhrála pět duelů. Poslední vzájemný zápas se ale hrál už v roce 2000 a tehdy zvítězily Francouzky.

Finále v Perthu je poslední v současném formátu soutěže. Od příštího roku se uskuteční od 14. do 19. dubna na antuce v Budapešti finálový turnaj, kterého se zúčastní dvanáct týmů. Každý zápas tam bude mít dvě dvouhry a čtyřhru.

Jistotu startu mají letošní finalistky Australanky a Francouzky, pořádající Maďarky a Češky, které dostaly od ITF divokou kartu. Zbývajících osm celků vzejde z kvalifikace, která se uskuteční po Australian Open 7. a 8. února.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga