Švýcarský tenista Roger Federer se raduje v semifinále Davis Cupu proti Itálii.

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje v semifinále Davis Cupu proti Itálii. | foto: Reuters

Federer přes bolesti zad nastoupí ve finále Davisova poháru

  • 10
Hlavní otázka před finále Davisova poháru je zodpovězena. Roger Federer i přes problémy se zády nastoupí. Švýcarští tenisté tak na antukovém kurtu postaveném na fotbalovém stadionu v Lille půjdou do boje proti domácí Francii i se svou největší hvězdou.

Federer se ve druhém utkání dne střetne s domácím Gaëlem Monfilsem. Souboj o „salátovou mísu“ rozehrají od 14:00 vítěz Australian Open Stan Wawrinka a Jo-Wilfried Tsonga.

Sedmnáctinásobnému grandslamovému vítězi Federerovi v úctyhodné sbírce úspěchů triumf v Davis Cupu chybí. V letošní sezoně hrál výtečně, útočněji než v předchozích letech a má první a možná i poslední šanci soutěž vyhrát.

Jeho touhu ale ohrožoval zdravotní stav. Po výhře v semifinále Turnaje mistrů nad Wawrinkou totiž v neděli kvůli bolestem zad vzdal bez boje zápas o titul proti Novaku Djokovičovi a ve Francii poprvé trénoval až ve středu večer.

O svém startu se Federer definitivně rozhodl až po dnešním tréninku. „Ráno to bylo opravdu dobré. Měl jsem velkou radost z toho, jak jsem se cítil,“ uvedl slavný Švýcar, jenž nechtěl spekulovat, zda je v pořádku na 100 procent. „Odpověď vám dá pouze zápas. Mně ke spokojenosti stačí, že budu moci zítra hrát,“ dodal.

Program finále

Francie - Švýcarsko

tek (14:00): Tsonga - Wawrinka, Monfils - Federer.
Sobota (15:30): Benneteau, Gasquet - Chiudinelli, Lammer.
Neděle (13:00): Tsonga - Federer, Monfils - Wawrinka.

 Federerova nominace do zápasu Francouze ani v nejmenším nezaskočila. „Není to pro nás překvapení, připravovali jsme se na Rogera a Stana,“ řekl kapitán domácího výběru Arnaud Clément. „Musíme se soustředit na sebe, na náš výkon a nezabývat se soupeřem. Potřebujeme perfektní výkon, hrát skvělý tenis a nic jiného neřešit,“ řekl Tsonga.

Švýcaři byli ve finále Davisova poháru jen jednou v roce 1992 s Rossetem a Hlasekem, tehdy prohráli s americkými hvězdami Agassim, Courierem, Samprasem a McEnroem. Francie získala trofej devětkrát, naposledy před 13 lety. Z dvanácti předešlých vzájemných zápasů se Švýcarskem deset vyhrála.

Vítězný tým převezme do své moci „salátovou mísu“ po českých tenistech, kteří slavnou trofej vyhráli loni a předloni. Letos svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila prohráli v semifinále s Francií a mají jistotu, že bez ohledu na výsledek finále zůstanou první v daviscupovém žebříčku mezinárodní federace ITF.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga