Radost Rogera Federera ze zisku rozhodujícího brejku v duelu s Gillesem Simonem

Radost Rogera Federera ze zisku rozhodujícího brejku v duelu s Gillesem Simonem | foto: AP

Federer musel v Melbourne bojovat pět setů, Verdasco odvracel mečboly

  • 21
Roger Federer se ve druhém kole Australian Open pořádně zapotil. Obhájce titulu sice vedl nad Gillesem Simonem 2:0 na sety, ale francouzský tenista dokázal náskok zlikvidovat. Nakonec přece jen padl. Úspěšnější byl v tomto směru Fernando Verdasco. Španělský tenista dotáhl dvousetové manko a přestože ve čtvrté sadě odvracel tři mečboly, nakonec postoupil.

PAVOUKY DVOUHER: MUŽI X ŽENY

Gilles Simon ukázal, že to na rekordmana v počtu grandslamových titulů umí. Před zápasem s ním měl aktivní bilanci 2-0 a přestože po hodině prohrával 2:6 a 3:6, dokázal se vrátit zpět do zápasu.

Za dalších 80 minut vyhrál následující dvě sady 6:4 a 6:4. Federer nezvykle mnoho chyboval, za celý zápas udělal 53 nevynucených chyb, o 13 víc než soupeř. A hned pětkrát ztratil servis.

Gilles Simon

Gilles Simon

Roger Federer

Roger Federer

Klíčem k postupu favorita byla šestá hra rozhodujícího dějství. Za stavu 2:3 vedl Simon při svém servisu 40:15, ale game ztratil a Federer tak získal jediný brejk.

pětisetové bitvy

Bilance:

Federer: 18-14
Simon: 5-3

Federer na posledních 26 grandslamech postoupil vždy alespoň do čtvrtfinále.

Předtím ho ve 3. kole Roland Garros 2004 vyřadil Kuerten. V dřívější fázi vypadl naposledy v roce 2003 na Roland Garros (1. kolo).

Švýcarská hvězda pak o dvě hry později měla při Simonově servisu tři mečboly, ale Francouz všechny odvrátil. Udělat totéž při čtvrtém v desáté hře bylo ale už nad jeho síly.

"Gilles je fakt dobrý hráč. Byl dobrý na returnu, skvěle se pohyboval," řekl Federer v rozhovoru na kurtu.

"Ve všech zápasech jsme spolu hráli na maximální počet setů, Štěstí, že se nehraje ještě na víc," vtipkoval. "Za postup jsem ale šťastný," dodal.

Ve 3. kole ho čeká Belgičan Xavier Malisse.

Verdasco dotahoval manko dvou setů a odvracel tři mečboly

Jako velký bojovník se na Australian Open ukázal Fernando Verdasco. Devátý nasazený dotahoval ve druhém kole proti Janku Tipsarevičovi manko dvou setů, ve čtvrté sadě navíc odvracel tři mečboly. Set zachránil v tie-breaku a v rozhodujícím dějství nadělil soupeři "kanára."

"Pokaždé, když vyhrajete zápas jako je tento, získáte sebedůvěru a je to dobré pro vaši fyzičku i psychiku," řekl vítězný Španěl po zápase, který bez osmi minut trval čtyři hodiny.

Fernando Verdasco

Verdasco ztratil úvodní dvě dějství 2:6 a 4:6. Třetí set ale vybojoval poměrem 6:4.

14-8

To je bilance pětisetových duelů Fernanda Verdaska.

Památnou bitvu odehrál v semifinále Australian Open 2009, kdy po 5:14 hodinách podlehl Nadalovi 7:6, 4:6, 6:7, 7:6, 4:6. Šlo o nejdelší zápas v historii úvodního grandslamu.

Třikrát k výhře dokázal otočit manko 0:2.

V páté hře čtvrté sady nejprve čelil třem brejkbolům, které ale odvrátil. Za stavu 4:5 si vzal zpět ztracené podání a o dvě hry později zlikvidoval Tipsarevičovi tři mečboly.

V té chvíli srbský tenista odpadl. V tie-breaku neuhrál ani míček a rozhodující dějství ztratil 0:6. Španěl získal 32 ze závěrečných 37 fiftýnů.

"Dnes jsem byl opravdu blízko porážce," oddechl si Verdasco. "Myslím, že právě moje mentální síla byla klíčem k dnešnímu obratu," dodal.

Ve třetím kole Verdasco změří síly s Japoncem Keiem Nišikorim, v osmifinále by se mohl utkat s Tomášem Berdychem.

Djokovič musel bojovat s Chorvatem Dodigem

Chorvat Ivan Dodig byl dva sety více než vyrovnaným soupeřem světové trojce.

Novak Djokovič získal první sadu proti 81. tenistovi světového žebříčku 7:5, druhou ale ztratil v tie-breaku, když soupeř využil třetí setbol.

Ivan Dodig (vlevo) gratuluje Novaku Djokovičovi k postupu do 3. kola Australian Open

Jenže pak už na kurtu dominoval favorit. Srbský vítěz Australian Open z roku 2008 vyhrál třetí sadu 6:0, čtvrtou potom 6:2. V dalším kole ho čeká krajan Victor Troicki, s nímž Djokovič svedl pětisetovou bitvu v úvodním kole loňského US Open.

Roddick bez problémů

Do dalších kol míří i Andy Roddick. Američan v prvním kole ztratil s Janem Hájkem jen pět gamů, tentokrát ve třech setech vyřadil Rusa Igora Kunicina 7:6, 6:2, 6:3.

"Nepříjemnosti by mohly nastat, pokud bych ztratil úvodní set," řekl po zápase Roddick. "Dnes jsem dobře podával a kontroloval hru," dodal Američan, který soupeři nasázel 16 es a odvrátil všechny tři brejkboly. Jeho dalším protivníkem bude Robin Haase z Nizozemska.

Pětisetovou vítěznou bitvu svedli Španěl Nicolás Almagro s Rusem Igorem Andrejevem, osmnáctý nasazený Mardy Fish pak nestačil na jiného Španěla Tommyho Robreda.

Wozniacká ztratila jen jeden game

Do třetího kola hladce proklouzla Caroline Wozinacká. Světová jednička se nezapotila v duelu s Američankou Vaniou Kingovou, jíž povolila jen jeden game. V boji o osmifinále ji nyní vyzve Slovenka Dominika Cibulková, která ve třech setech přehrála Italku Albertu Briantovou.

Dominika Cibulková

Dominika Cibulková

Caroline Wozniacká

Caroline Wozniacká

Slovenská tenistka se s Wozniackou potkala naposledy minulý týden v Sydney, kde dvacetiletou Dánku porazila.

Dál jde i jedenáctá nasazená Belgičanka Justine Heninová, která se ve třetím kole se střetne s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou. Až po bitvě postupuje Francesca Schiavoneová. Italská šampionka loňského Roland Garros udolala Kanaďanku Rebekku Marinovou až 9:7 v rozhodujícím dějství.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga