Roger Federer se raduje z vítězství na turnaji ve Stockholmu | foto: AP

Federer má 64. titul a dohnal Samprase. Češky v deblovém finále prohrály

  • 4
České tenistky Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová na turnaji v Lucemburku na deblový titul nedosáhly. Ve finále čtyřhry podlehly švýcarsko-italskému páru Timea Bacsinszká, Tatiana Garbinová dvakrát 4:6. Ve dvouhře triumfovala Italka Roberta Vinciová. Ve Stockholmu se Švýcar Roger Federer dočkal 64. titulu v kariéře a vyrovnal legendu Peta Samprase. Turnaj v Moskvě vyhráli Viktor Troicki ze Srbska a Běloruska Victoria Azarenková.

Čtyřiadvacetiletá Záhlavová-Strýcová si mohla připsat třetí deblový titul z posledních čtyř turnajů. Minulý týden zvítězila spolu s Renatou Voráčovou v Linci, před měsícem ovládla spolu s o tři roky starší Benešovou podnik v Tokiu.

Finále dvouhry vyhrála Roberta Vinciová, která porazila osmou nasazenou Němku Julii Görgesovou 6:3 a 6:4. Italská tenistka si připsala první titul v sezoně.

Lucemburk - turnaj žen

Dvouhra - finále:
Vinciová (It.) - Görgesová (8-Něm.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - finále:
Bacsinszká, Garbinová (2-Švýc./It.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (1-ČR) 6:4, 6:4

Federer ovládl turnaj ve Stockholmu

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál turnaj ve Stockholmu a ziskem 64. titulu v kariéře se v historické tabulce dotáhl na čtvrtého Peta Samprase. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz porazil ve finále 6:4, 6:3 německého outsidera Floriana Mayera, jenž ani na třetí pokus nezískal svůj premiérový triumf na ATP Tour.

Druhý hráč světového žebříčku Federer ovšem neměl cestu za třetím titulem v sezoně v úvodu jednoduchou. V sedmé hře prvního setu ztratil podání, nicméně dokázal si ho vzít zpět. Poté už nezaváhal a zápas za 63 minut ukončil.

"Bylo opravdu náročné finále, můžete vidět, jak ztěžka dýchám. Myslím, že Mayer hrál úžasně," uvedl Federer v rozhovoru pro televizi bezprostředně po zápase.

Bývalá světová jednička se představila ve Stockholmu po deseti letech po rychlém přesunu ze Šanghaje, kde v neděli nestačila ve finále na Andyho
Murrayho.

"Byl to těžký týden. V Šanghaji jsem hrál pět zápasů, pak jsem se musel vyrovnávat s časovým posunem a věcmi okolo, takže jsem za vítězství hodně rád," dodal Federer, poté co převzal trofej z rukou švédské korunní princezny Victorie.

Díky nedělnímu vítězství se devětadvacetiletý Švýcar odpoutal od švédské legendy Björna Borga (63 titulů) a dotáhl se na Samprase, jehož loni připravil i o rekord v počtu grandslamů. Od roku 1968 vyhráli více turnajů jen Jimmy Connors (109), Ivan Lendl (94) a John McEnroe (77).

Stockholm - turnaj mužů

Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Mayer (Něm.) 6:4, 6:3

Čtyřhra - finále:
Butorac, Rojer (USA/Niz. Ant.) - Brunström, Nieminen (Švéd./Fin.) 6:3, 6:4

V Moskvě triumfovali Běloruska a Srb

Srbský tenista Viktor Troicki vyhrál turnaj v Moskvě a připsal si první titul v kariéře. Ve finále porazil čtvrtého nasazeného Marcose Baghdatise z Kypru 3:6, 6:4 a 6:3.

Troicki na okruhu ATP uspěl ve finále na třetí pokus. Loni prohrál v Bangkoku, o rok dřív ve Washingtonu. Čtyřiadvacetiletý Srb mohl v ruské
metropoli ještě triumfovat ve čtyřhře, spolu s krajanem Jankem Tipsarevičem
však podlehl 6:7 a 3:6 domácí dvojici Igor Kunicyn, Dmitrij Tursunov.

Victoria Azarenková s pohárem pro vítězku turnaje v Moskvě

Mezi ženami zvítězila Victoria Azarenková po výhře nad domácí Marií Kirilenkovou 6:3 a 6:4. Jednadvacetiletá Běloruska nedovolila soupeřce uhrát ani set i v druhém letošním vzájemném utkání. Rodačka z Minsku, která si postupem do čtvrtfinále zajistila účast na Turnaji mistryň, si po
triumfu ve Stanfordu připsala druhý titul v sezoně a pátý v kariéře.

Moskva - turnaj mužů a žen

Muži
Dvouhra - finále:
Troicki (Srb.) - Baghdatis (4-Kypr) 3:6, 6:4, 6:3

Čtyřhra - finále:
Kunicyn, Tursunov (Rus.) - Tipsarevič, Troicki (Srb.) 7:6 (10:8), 6:3

Ženy
Finále:
Azarenková (2-Běl.) - Kirilenková (6-Rus.) 6:3, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga