Češky vstoupily do finále Fed Cupu výtečně, Strýcová i Siniaková vyhrály

  • 276
České tenistky mají skvěle našlápnuto k zisku šestého fedcupového triumfu za posledních osm let. Ve finále proti Spojeným státům americkým vedou 2:0 na zápasy, ve vyprodané O2 areně nejprve Barbora Strýcová přehrála 6:7, 6:1 a 6:4 Sofii Keninovou, vedení poté umocnila Kateřina Siniaková, která si poradila 6:3 a 7:6 s Alison Riskeovou. Zbylé duely se odehrají v neděli, domácím stačí k oslavám jediné vítězství.

Přestože se Petr Pála nemohl spolehnout na Karolínu Plíškovou, která kvůli zranění v nominaci pro finále vůbec nefiguruje, ani na Petru Kvitovou, jež se stále potýká s nachlazením, jeho svěřenkyně obě sobotní dvouhry zvládly.

Nejprve Strýcová otočila střet s Keninovou, roli favoritky bez větších komplikací potvrdila i Siniaková proti Riskeové. „Bára ví, že je to pro ni poslední víkend v reprezentaci a počínala si skvěle. Zvlášť po prohraném prvním setu. Káťa byla lepší, a i když měla na sobě velký tlak, zaslouží velkou pochvalu. Jsem rád, že to zvládla,“ zhodnotil úvodní den finále pro ČT kapitán českého týmu. 

Siniaková vs. Riskeová

Utkání jsme podrobně sledovali

První tři gamy v duelu Kateřiny Siniakové a Alison Riskeové trvaly plných 20 minut. Servírující hráčka pokaždé čelila brejkbolu, tenistky kupily chybu za chybou a příliš výměn obecenstvu nenabídly.

Jako první se osmělila 22letá Češka, jež díky razantním úderům do forhendu utekla do vedení 4:1. Američanka sice dvěma čistými hrami v řadě snížila, ale Siniaková pak znovu přidala a úvodní sadu ovládla poměrem 6:3.

Kateřina Siniaková ve finále Fed Cupu
Američanka Alison Riskeová ve fedcupovém finále proti Kateřině Siniakové
Radost Petra Pály ve finále Fed Cupu

Úvod druhého setu zastihl ve větší pohodě Riskeovou. Američanka zpřesnila hru, nechala Siniakovou vybláznit a získala náskok 3:1, poté i 5:4. Ale domácí jednička se odhodlaně prokousávala dlouhými přestřelkami a s pomocí pestrých úderů manko smazala.

Za stavu 5:5 prolomila soupeřce podání a vzápětí podávala na vítězství. Riskeová ještě k nelibosti Siniakové porážku odmítla, v tiebreaku však uhrála pouhé dva míče a soupeřce u sítě podávala ruku se zklamaným výrazem. 

„Předvedla jsem slušný tenis a jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech. Skvělé publikum mě hnalo od začátku do konce, byl to nezapomenutelný zážitek, cítila jsem tu oporu a užila jsem si to. Doufám, že bude takových zápasů více,“ hovořila do televizních kamer ochraptělým hlasem Siniaková. 

Strýcová zařídila vedení skvělým obratem

Strýcová vs. Keninová

Utkání jsme sledovali podrobně

S vědomím, že se jedná o její poslední akci v národním dresu, vstoupila Barbora Strýcová do zápasu s americkou jedničkou Sofií Keninovou. Nejspíš právě proto ji na začátku svazovala nervozita, stále ještě bojovala s emocemi, které ji zaplavily během tónů české hymny.

Češka při svém úvodním podání čelila komplikacím, díky prudkým servisům ale vývoj zvrátila a vzápětí sama soupeřku brejkla. Devatenáctiletá Keninová doplácela na přílišné riziko, chtěla za každou cenu prorazit jistý val, který zkušená Strýcová  trpělivě vystavěla.

Strýcová po finále Fed Cupu skončí v reprezentaci. Nastal čas, řekla

Domácí hráčce často stačilo vrátit míč do kurtu a vyčkávat na chyby protivnice. A ty také přišly. Za stavu 3:3 a 30:30 mladá Američanka nejprve pokazila jednoduchou smeč u sítě, následně proti brejkbolu opět neukočírovala vysoko nalitý míček.

Ovšem Strýcová darovaný náskok k definitivnímu doražení Keninové nevyužila a první sada dospěla do tiebreaku. V něm Češka vedla 2:1, jenže pak Američanka v útoku přidala trpělivost na úkor rizika a zkrácenou hru ovládla poměrem 7:5.

Do druhého dějství lépe vstoupila domácí reprezentantka. Přestože ve všech třech gamech na podání čelila dvěma brejkbolům, odskočila do vedení 4:1. Strýcová si už náskok s přehledem pohlídala a zvítězila 6:1.

Čeští fanoušci s rozvinutou vlajkou při finále Fed Cupu v O2 areně
Američanka Sofie Keninová v úvodním utkání fedcupového finále proti Barboře...
Barbora Strýcová ve fedcupovém finále

Rovněž do rozhodující sady drobná česká bojovnice vlétla s elánem a nadšením. Chytrá hra, skvělý pohyb a nesmírná urputnost v kombinaci se třemi dvojchybami Američanky vynesly Strýcové pohodlné vedení 5:2.

Pak sice Češka na chvíli vypadla z tempa, z devíti výměn osm prohrála, dovolila soupeřce snížit na 4:5, ale v pravou chvíli se na vítěznou vlnu vrátila. Poté, co Keninová nedosáhla na bekhendový volej, vybuchla O2 arena v záplavě ohlušující radosti. 

Strýcová a její slzy štěstí: Byla jsem vyjukaná, ale tohle je nejvíc

„Byl to velmi emotivní zápas, měla jsem pořád nervy. Hlavně jsem to chtěla doťukat do konce, což se naštěstí povedlo. Spadlo to ze mě po prvním setu, říkala jsem si, že musím zahrát změnu a vyšlo to,“ prozradila v rozhovoru pro ČT Strýcová.

Podle původního losu se v nedělních dvouhrách (začátek ve 12:00) nejprve utkají Siniaková a Keninová, v případě, že Američanka zvítězí, může dojít i na zápas Strýcové s Riskeovou. Pála ovšem nevyloučil ani nasazení Kvitové. 

Do případné rozhodující čtyřhry nahlásil kapitán českého týmu světové jedničky a letošní dvojnásobné grandslamové vítězky Siniakovou a Barboru Krejčíkovou, v americké nominaci figurují Danielle Collinsová a Nicole Melicharová. 

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (tvrdý povrch):

ČR - USA 2:0 po sobotním programu

Siniaková - Riskeová 6:3, 7:6 (7:2)
Strýcová - Keninová 6:7 (5:7), 6:1, 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga