PRVNÍ GRATULANTKY. Petra Kvitová a Barbora Strýcová objímají své spoluhráčky po...

PRVNÍ GRATULANTKY. Petra Kvitová a Barbora Strýcová objímají své spoluhráčky po dalším úspěšném fedcupovém finále. | foto: AP

Báječná dynastie českých tenistek hodlá ve Fed Cupu vládnout dál

  • 26
Hlavní hvězdy nekončí. Další slečny se hlásí o šanci. Hlad po triumfech trvá. České panování ve Fed Cupu budí obdiv a zároveň dráždí. Může pokračovat, byť se soupeřky bouří.

Skvělé vítězství. Skvělý tenis. Skvělé dámy! rozvášnila se na twitteru legenda Evertová. Gratulaci šampionkám poslali Navrátilová i Lendl. Ten připojil pět srdíček, každé za jeden z pěti pohárů dobytých v uplynulých šesti sezonách.
Tenisová říše si všímá epochálního úspěchu týmu kapitána Pály. Tři tituly za sebou posbíraly naposled Španělky přes 21 lety.

Vtírá se otázka: Bylo řinčivé víkendové rodeo ve Štrasburku krásnou tečkou za ohromujícím tažením? Všechny vítězné sportovní šňůry se dočkají přestřižení. Sokyně z řady zemí se na tento úkon jen třesou.

Nástrahy číhají za každým rohem. Stačí se mrknout na první kolo následujícího ročníku. V únoru se do Ostravy dovalí právě Španělky. Letos smetly Srbsko i Itálii. Spoléhají na Muguruzaovou (nyní 7. na žebříčku) a Suarezovou (12.), čili na zatraceně nebezpečné děvy.

Umravní-li Češky brunety z Pyrenejského poloostrova, v semifinále se střetnou s lepším družstvem z bitvy velmocí USA – Německo. Američanky kromě sester Williamsových mohou využít Keysovou (8.), Vandewegheovou (35.), Stephensovou (37.) či znamenitou deblistku Mattekovou-Sandsovou.

Vítězství ve Fed Cupu euforicky oslavoval i český realizační tým. Ve Štrasburku...
HLAVNÍ HRDINKA. Barbora Strýcová v neděli nejprve klíčový souboj o naději, pak...

Němky si stříbrnou mísu v náručí nechovaly od roku 1992 a smečka okolo současné světové jedničky Kerberové po ní prahne delší dobu. České mistrovské sólování dráždí i Švýcarky a Francouzky, jež Pálova partička letos udolala v závěrečné čtyřhře a dohnala je k slzám.

Pála ze zápasů neodchází

Už v listopadu 2011, kdy Kvitová a spol. při dramatickém finále vyloupily Olympijský komplex v Moskvě, se MF DNES ptala: Rodí se tenisová dynastie?

Asi nikdo však nedokázal odhadnout, jak si Češky následně konkurenci v tradiční soutěži podrobí. Statistika možná nuda je, skýtá však zcela jasné údaje o zlaté éře: Šest let. Pět pohárů. Bilance 16–1. „Mám obrovsky široký výběr,“ jmenuje Pála pokaždé důvod číslo jedna. Zmiňuje štěstí i soudržnost kolektivu. Nejúspěšnější kapitán ve fedcupové historii svůj přínos shazuje: „O mě přece nejde!“

Leč není pochyb, že umí s hráčkami jednat klidně a vstřícně, s úctou i autoritou. Sestavu volí odvážně, s využitím instinktu, posbíraných informací a rad svých pobočníků. Do své práce je náležitě ponořený.

„V největších pařácích se na grandslamech utíkám schovat někam do chládku, ale Petr na zápasech našich holek vždycky zůstává sedět,“ řekl Miroslav Černošek, další klíčový muž v pozadí.

Setkání s českými tenistkami po vítězství ve Fed Cupu. Na snímku zleva Barbora...
Český fedcupový tým dobyl ve Francii pátý titul za posledních šest let a pózuje...

Coby manažer nejlepších českých tenistek vlastně vyjednává sám se sebou, když se rozhoduje o jejich účasti v reprezentaci. Jeho společnost Česká sportovní, která se stará o fedcupový i daviscupový tým, má totiž dlouhodobou smlouvu se svazem. Odpadají tak spory, jež někdy rozkládají družstva v jiných zemích: Kdo? S kým? Za kolik?

Hráčky si servis pochvalují. Užívají si přepychovou dopravu, lékařskou péči, společné večeře či legrácky na kurtu i v šatně. Proto je podstatné, že se ve vedení ani organizaci nechystají změny. Žádná z hvězd se v blízké budoucnosti nehodlá Fed Cupu vyhýbat.

Titul bez bodu od Kvitové

Zároveň se sestava může z kola na kolo obměňovat, neb za třemi členkami Top 20 (Karolína Plíšková, Kvitová, Strýcová) jsou v záloze prověřené rutinérky Šafářová a Hradecká. O příležitost se zpovzdálí hlásí Allertová, Siniaková a Kristýna Plíšková.

Zatímco na startu triumfální jízdy Češky mnohdy visely na Kvitové, letos od ní k titulu nepotřebovaly ani bod. Obešly se též bez druhé levoruké ranařky Šafářové. „Konkurence je důležitá,“ tvrdí Pála. „I díky ní věřím, že tým má sílu na další vítězství.“ Nejen víra ovšem drží báječnou českou dynastii na trůně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga