Už to není jasné finále. Kapitána Pálu čeká nejzapeklitější rébus

  8:58
Snad nikdy ve zlaté české fedcupové éře nemusel kapitán Petr Pála víc improvizovat. Chybí Karolína Plíšková, Petra Kvitová je nakřáplá. Pražský víkend bude ještě zajímavý.
SRAZ. Fedcupový tým se v pondělí sešel v Galerii Harfa před víkendovým finále s...

SRAZ. Fedcupový tým se v pondělí sešel v Galerii Harfa před víkendovým finále s USA. Zleva kapitán Petr Pála, Kateřina Siniaková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Chybí Barbora Krejčíková, jež tým doplní ve středu. | foto: ČTK

Nejprve se rýsoval spektakulární střet českých ranařek PK a KP se sestrami Williamsovými. Též další verze fedcupového finále se zaskakujícími americkými mladicemi Sloane Stephensovou a Madison Keysovou působila velice jiskřivě.

Fed Cup ONLINE

Sobotní finálové zápasy v Praze

Po ohlášení jejich neúčasti se zdálo, že by se stříbrná mísa klidně mohla předávat domácímu týmu v pražské O2 areně bez jediného úderu.

Jenže pak se omluvila zraněná Karolína Plíšková. A v pátek vyšlo najevo, že ani Petra Kvitová po nemoci ještě není připravena na sobotní zápas. Takže kapitán Petr Pála i jeho protivnice Kathy Rinaldiová znovu museli změnit plány.

Z pátečního losu na Staroměstské radnici vzešly následující dvojice pro úvodní utkání: Barbora Strýcová - Sofia Keninová, Kateřina Siniaková - Alison Riskeová.

Nakonec nebyla nasazena ani Danielle Collinsová, žebříčková jednička týmu USA, který se do města na Vltavě dostavil. Situace na fedcupové frontě se mění každou chvíli.

„Je pravda, že se nám něco podobného ještě nestalo,“ řekl Pála a mírně přikývl holou hlavou, v níž se tak často rodí vítězná strategie. Češky i díky jeho tahům postoupily do šesté bitvy o titul v posledních osmi letech. Doufá, že srážka dvou nejvýše umístěných zemí ve fedcupovém pořadí dopadne stejně jako předchozích pět finále a jako všechny mače v tenisové tvrzi zvané O2 arena, čili vítězně pro jeho dámy.

Místo ranařek běhavé dračice

Pála věří, že Siniaková i Strýcová jsou dostatečně kvalitní a zkušené hráčky. Líbilo se mu, jak usilovně v uplynulých dnech trénovaly. Znovu si pochvaluje široký výběr, díky němuž i při současné kalamitě vytahuje další a další zručné tenistky jako kouzelník bílé králíky z klobouku. „Zavolám, zeptám se...“ líčil verbování dobrovolnic vesele.

V 21 partiích od roku 2011, kdy začala fantastická česká éra, jen jednou nemohl využít ani jednu z trojice vynikajících singlistek Kvitová, Plíšková, Lucie Šafářová. Loni na jaře na Floridě jeho družstvo opřené o nadějné slečny Siniakovou a Markétu Vondroušovou těsně podlehlo pozdějším šampionkám.

Teď se skýtá jedinečná příležitost k odplatě. Co na tom, že jsou oba týmy na samém sklonku vyčerpávající sezony vydrancované? Podmínky jsou pro Češky i Američanky stejné.

Nepřítomnost hvězd samozřejmě přitažlivosti víkendového klání neprospívá, historickou cenu triumfu ovšem nijak nesnižuje.

Po všech nominačních kotrmelcích se čeká vyrovnané soupeření. David Vydra, kondiční trenér Kvitové, jenž zažil mnoho daviscupových i fedcupových bojů, tvrdí, že se na výsledku může výrazně projevit atmosféra v šatně a v lóži u kurtu. Hecíř Vydra a další členové party se v sobotu pokusí vyburcovat běhavé válečnice Strýcovou a Siniakovou až k nadlidskému úsilí.

Obě jsou známé dračice, pro vítězství by na dvorci klidně vypustily duši. Energii hodlají čerpat též od diváků ve vyprodané hale.

Trefí se opět pan Neomylný?

Role fanynky se ujme královna zlaté generace Kvitová. „Ještě nikdy jsem první hrací den neproseděla na lavičce. Mám premiéru,“ řekla s úsměvem, zatímco se jí ve velkých modrých očích zračil smutek a do obličeje se jí promítala únava.

Tenistka Petra Kvitová naslouchá členům týmu při tréninku v Praze před finále Fed Cupu, v němž české reprezentantky nastoupí proti týmu USA. Zleva kondiční trenér David Vydra, kapitán fedcupového týmu Petr Pála a trenér Jiří Vaněk.

Ač nepůsobila jako reklama na zdraví, její účast ve finále není vyloučena, ba naopak. S Vydrou, fyzioterapeutem Pavlem Kolářem a dalšími poradci se rozhodla vrhnout všechny síly do jediného utkání. Do neděle se zase o něco víc zotaví. Pála ji podle vlastního uvážení smí nasadit do třetí či čtvrté partie.

Hodně záleží na sobotních výsledcích. Za stavu 2:0 se na kurt hnát nemusí. Kdyby stejným poměrem vedly Američanky, patrně se pokusí odvrátit pohromu... „Uvidíme,“ konstatuje Pála, jemuž se prostor pro manévrování zamlouvá. V rukávu má trumf v podobě nejlepšího deblového páru sezony Krejčíková - Siniaková. Zatím v osudových okamžicích pokaždé volil správně. Snad se ani tentokrát nesplete.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...