Eugenie Bouchardová, archivní snímek

Eugenie Bouchardová, archivní snímek | foto: Reuters

Bouchardová: Hrála jsem lépe, než jsem čekala. Ale procházka parkem to nebyla

  • 1
Co mám od sebe v prvním ostrém zápase od ledna očekávat? tázala se sama sebe před turnajem WTA v Praze Eugenie Bouchardová. Kanadská tenistka stanovené mety vysoce předčila, na antuce pražské Sparty si vedla výborně a v prvním kole vyprovodila osmou nasazenou Viktorii Kuděrmětovovou 6:0 a 6:3.

„Hrála jsem lépe, než jsem očekávala, dařilo se mi po celou dobu zápasu zůstat soustředěná,“ pochvalovala si Bouchardová během pozápasové videokonference s médii. 

Přestože Kanaďanka v období od konce června do konce července odehrála tři exhibiční klání, aby se po nucené koronavirové pauze dostala zpět do tempa, před prvním ostrým startem na okruhu WTA ji svazovala nejistota. 

„Je těžké od sebe něco očekávat, od ledna jsem nehrála ostrý zápas. Exhibice jsou sice fajn, ale zápas na okruhu je pořád něco jiného,“ přemítala. 

ZPRAVODAJSTVÍ

z prvního dne turnaje WTA Prague Open

Jaké si tedy stanovila pro pražský turnaj ambice?

„Říkala jsem si, že prostě jen půjdu a zkusím to nejlepší. Věděla jsem, že výsledek samozřejmě může být dobrý, nebo i hrozný.“

Výkon v prvním kole proti Kuděrmětovové rozhodně spadal do první kategorie. Bouchardovou zdobily razantní, ale přitom jisté údery, na kurtu se prezentovala aktivním pohybem.

„Všechny exhibice mi dnes rozhodně pomohly,“ libovala si spokojená vítězka. „Jsem velmi vděčná, že tu mohu být a že mám práci, oceňuji tuto příležitost.“ 

Příležitostí myslí Kanaďanka divokou kartu, kterou obdržela od organizátorů turnaje. A za šanci se jim odvděčila. Favorizovanou Rusku přemohla na první pohled hladce 6:0 a 6:3, přesto cítila, že jde o tuhý boj. 

prague

9. srpna 2020 v 19:58, příspěvek archivován: 10. srpna 2020 v 15:25

„I když první set skončil 6:0, byl velmi náročný. V každém gamu jsem odvracela brejkboly, nebyla to vůbec procházka parkem,“ líčila Bouchardová. 

Úspěšnost jejího prvního servisu se v první sadě dostala jen na 42 %, často musela po nadhozu míček chytnout a akci zopakovat. „Hledala jsem rytmus, na to se musím ještě zaměřit. Ale ve druhém setu už jsem se v tomto ohledu cítila lépe, takže jsem ráda, že jsem zvládla najít řešení,“ dodala. 

A pochválila se také za četné obraty nepříznivého skóre. 

Princezna tenisu v Praze. Jsem šťastná, mám zase práci, děkuje Bouchardová

„Jsem na sebe pyšná, že jsem v každé hře bojovala, není to lehké pro psychiku, když vedete, ale pak najednou v gamu prohráváte 15:40. Pokaždé to naštěstí dopadlo lépe v můj prospěch, soustředila jsem se, abych tolik nechybovala, hrála jsem solidně a agresivně.“

Nevynucených chyb předvedla jen 10, zatímco její soupeřka 25, dobře tak zúročila dlouhé období, kdy se kvůli řádění pandemie věnovala jen tréninku.  

„Snažila jsem si to období užívat jako čtyři měsíce navíc pro trénink, na který normálně tolik prostoru nemáme, maximálně trochu na konci sezony. Ale bylo to velmi náročné bez dalšího programu a bez vědomí, kdy se znovu vrátíme na okruh,“ nezastírá Bouchardová. 

Zdá se ale, že vynucenou pauzu využila dobře. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga