POZDRAV FANOUŠKŮM. Roger Federer na Staroměstském náměstí.

POZDRAV FANOUŠKŮM. Roger Federer na Staroměstském náměstí. | foto: Michal Šula, MAFRA

Laver Cup má dvě další hvězdy. Federer a spol. též představili trofej

  • 4
Stříbrný pohár, který měří 66 centimetrů a váží 14 kilogramů, pozvednou v září první vítězové Laver Cupu. V Londýně ho ve čtvrtek představily tři tenisové legendy - Roger Federer, Rod Laver a John McEnroe. Zároveň byla oznámena jména dalších dvou účastníků jedinečného týmového klání mezi Evropou a zbytkem světa, které se uskuteční 22. až 24. září v pražské O2 areně.

Evropu, za níž nastoupí Federer a Rafael Nadal, nově posílil Dominic Thiem. Třiadvacetiletý Rakušan je nyní světovou osmičkou, letos v Římě porazil Nadala a posléze v Paříži vyřadil Novaka Djokoviče, obhájce titulu z Roland Garros.

Jenom Nadal letos na ATP Tour posbíral víc vítězství než Thiem, jehož mnozí odborníci považují za příštího grandslamového šampiona. „Jsem poctěn, že se připojím k Rafovi a Rogerovi, dvěma nejlepším hráčům historie, a zahraju si za Tým Evropy na Laver Cupu,“ uvedl Thiem, jenž se zařadil do sestavy kapitána Björna Borga. „Těším se na úžasnou zkušenost být s nimi na stejné straně kurtu jako spoluhráč, hrát s nimi a společně si fandit. Bude to skvělá akce.“

Též Borgův protějšek John McEnroe ve čtvrtek přivítal do svého mužstva dalšího člena. Ke kanadskému bomberovi Milosi Raonicovi se připojil podobně vysoký a podobný styl vyznávající Američan John Isner, nyní 21. na světě.

„Hrát v týmu je pro nás tenisty vždycky mimořádná příležitost být součástí něčeho většího, než jsme my sami jako jednotlivci,“ prohlásil Isner. „Určitě to bude vypjatá akce, zejména když proti nám budou stát borci, jako jsou Roger a Rafa, kteří mají oba skvělou sezonu. Už se nemůžu dočkat rad kapitána McEnroea. Užijeme si hodně legrace.“

McEnroe věří, že severoameričtí čahouni mohou zaskočit evropské superstars: „Nelze popřít, že soupeř vypadá na papíře opravdu skvěle, Roger a Rafa jsou letos opravdu mimořádně úspěšní. Ale chlapi, jako je John, ze sebe v týmové soutěži dostanou to nejlepší. Nezapomínejte, že Rogera porazil v utkání Davisova poháru na jeho půdě ve Švýcarsku. Urvat takové vítězství chce opravdu nervy z ocele.“

McEnroe, Federer a Laver v Londýně ukázali novou trofej, o kterou se bude bojovat. Ručně vyrobený stříbrný skvost obsahuje kus tenisové historie. A to doslova. Je v něm roztavený kov z jednoho z prvních Laverem dobytých pohárů.

„Když vyhrajete něco, co získal i Rod Laver, je to úžasný pocit. Víte, že s ním sdílíte něco společného. O to výjimečnější Laver Cup je,“ prohlásil Federer.

Pro vytvoření trofeje byla použita tradiční stříbrotepecká technika. Ruční práce trvala více než 400 hodin. Laver na ní ocenil detaily, které odrážejí jeho kariéru. „Každá má výhra byla něčím důležitá, ale vidět všechna vítězství ztvárněna tímto úžasným způsobem je něco mimořádného,“ řekl.

Fakta o Laver Cupu

  • Pohár je ručně vyrobený z prvotřídního stříbra, naznačuje tvar rakety, což odráží přezdívku Roda Lavera
  • Do trofeje byly přidány roztavené kousky kovu z trofeje z turnaje New England Merchant Bank v rámci US Open Pro Tennis Championships
  • Zakřivená sbíhající se ramena symbolizují proměnu rivalů ve spoluhráče
  • Dvě stovky zářezů na okraji reprezentují počet dosažených titulů Roda Lavera
  • Dvě sady čtyř kroužků na podstavci odkazují na Laverovy grandslamové tituly z roku 1962 a 1969
  • Výroba trofeje zabrala více než 400 hodin
  • Laver Cup je vysoký 66 centimetrů a váží 14 kilogramů
  • Jeho koncept připravila renomovaná londýnská společnost Designwerk
  • Trofej je vyrobena zlatníky ze společnosti Thomas Lyte, která je spojená se světovými sportovními trofejemi (např. Ryder Cup a fotbalový FA Cup)

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga