Do Wimbledonu jen beze zbraní

Praha - Organizátoři třetího letošního grandslamového turnaje, slavného Wimbledonu, jsou mimořádně precizní. Mnohé z fanoušků, kteří nocují u bran areálu, překvapilo vyhlášení Londýnské metropolitní policie: "Žádáme fanoušky, aby do areálu nenosili žádné zbraně."

 Je takové upozornění vůbec zapotřebí?

"Zcela jistě," potvrdil Simon Ovens, dozorce Londýnské metropolitní policie ve Wimbledonu. "Je zvláštní, s čím vším lidé přicházejí," dodal.

Násilím dlouho netknutý tenisový svět se začal obávat fanoušků v roce 1993, kdy německý šílenec Günter Parche bodl do zad Moniku Selešovou na turnaji v Hamburku. Někteří hráči si začali otáčet židle tak, aby seděli divákům otočeni pouze jednou stranou, ne zády.

Zvýšená ostraha třetího letošního turnaje "velké čtyřky" však prý není výsledkem hrozeb, jež by se vyskytly před začátkem letošního Wimbledonu. Souvisí spíš s aktuální politickou situací ve světě. "Jestli je svět víc nebezpečný než loni v této době? Ano, je," řekl Ovens, ale specifikovat další bezpečnostní opatření nechtěl.

"Všechno je v normě vzhledem k tomu, že žijeme v Londýně. Je to nebezpečné období, ale jsme velmi dobře připraveni na jakékoli ohrožení města ze stran různých organizací. Naším cílem je postarat se o tom, aby Wimbledon zůstal bezpečný," dodal Ovens.

Fanoušci, kteří svým nepřístupným chováním rušili průběh turnaje loni, mají letos smůlu. "Jejich jména máme zaevidovaná a písemně jsme se upozornili, aby letos do areálu nechodili. Pokud přijdou, razantně proti nim zasáhneme," dodal Ovens.

Před vstupem do areálu projde každý návštěvník kontrolou, policista mu prohlídne všechny zavazadla, ochranka má k dispozici také cvičené psy. Do blízkosti travnatých dvorců by tak neměl proniknout jediný nebezpečný předmět, žádná zbraň. A pokud ano? "Lidé mohou očekávat zatčení," řekl Simon Ovens.

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga