Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open

Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open | foto: AP

Djokovič přiznal, že po pozitivním testu dělal rozhovor: Chyba úsudku

  • 285
Novak Djokovič se poprvé veřejně vyjádřil ke své aktuální kauze, v níž stále čelí hrozbě deportace z Austrálie. Srbský tenista chtěl ujasnit, jak to bylo s jeho cestovními dokumenty a pozitivním testem na covid, díky kterému obdržel výjimku z povinného očkování. Dodatečné informace poskytl australské vládě, což znamená, že verdikt v případu, který trvá už týden, padne nejdříve ve čtvrtek.

Djokovič na Instagramu zareagoval na množící se pochybnosti a nejasnosti. A přiznal hned dvojí pochybení.

Zaprvé: celou dobu tvrdil, že 16. prosince dostal pozitivní výsledek PCR testu, díky čemuž zažádal o výjimku z povinného očkování. Jenže podle fotek ze sociálních sítí se ve dnech po tomto datu účastnil veřejných akcí.

Jak to tedy bylo?

Proti všem. Djokovič neustoupil a čelí patrně nejtěžší životní zkoušce

„14. prosince jsem navštívil basketbalový zápas v Bělehradě, po kterém bylo hodně lidí pozitivně testováno,“ vysvětluje tenista. „I když jsem neměl žádné příznaky covidu, 16. prosince jsem si udělal antigenní test, který byl negativní. A z dostatku obezřetnosti jsem si ve stejný den nechal udělat oficiální a schválený PCR test.“

A v době, kdy čekal na jeho výsledek, chodil mezi lidi.

„Další den (17. prosince) jsem navštívil tenisovou akci v Bělehradě, abych předal dětem trofeje. Před akcí jsem si udělal antigenní rychlotest, který mi vyšel negativní,“ pokračuje. „Neměl jsem příznaky a cítil jsem se dobře. Pozitivní výsledek PCR testu jsem obdržel až po akci.“

Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open 2022, na němž stále nemá jistý start.

Tím Srb vysvětluje, proč se dál účastnil veřejných akcí. Ovšem ani poté, co zjistil, že výsledek PCR testu byl pozitivní, ale nezamířil do karantény.

„18. prosince jsem byl ve svém tenisovém centru v Bělehradě, abych udělal domluvený rozhovor pro L’Équipe. Všechny ostatní akce kromě této jsem zrušil. Nechtěl jsem novináře zklamat, ale celou dobu jsem dodržoval odstup a nosil jsem roušku, kterou jsem sundal jen na fotografování.“

Že to nebyl nejšťastnější krok, připouští Djokovič až nyní: „Když jsem šel po rozhovoru domů, abych se izoloval na požadovanou dobu, uvědomil jsem si, že to byla chyba úsudku a že jsem tento závazek měl přeložit.“

Novakův očistec. Jak se dál vyvine šílený příběh? Šťastný konec se čekat nedá

Pochopení pro něj nemá srbská premiérka Ana Brnabičová, která jeho postup označila za jasné porušení pravidel. „Když jste pozitivní, musíte být v izolaci. Nevím, kdy přesně dostal pozitivní výsledek, takže je tam nějaká šedá zóna. Jedině Novak na to může odpovědět,“ řekla pro BBC.

Lidská a neúmyslná chyba agenta

Djokovič dále vysvětlil chybné informace ve svých cestovních dokumentech, které předložil federálním úřadům na letišti v Melbourne. Tvrdil v nich, že 14 dní před příletem do Austrálie necestoval nikam jinam, přitom se z Bělehradu přesunul do Španělska.

„Tyhle dokumenty za mě vyplňoval můj tým, což jsem řekl i imigračním úředníkům po příletu. Můj agent se upřímně omlouvá za administrativní chybu, že zaškrtl nesprávné políčko o mé předchozí cestě před příletem do Austrálie. Byla to lidská chyba a určitě nebyla úmyslná.“

Zmatený Djokovič při výslechu: Mám na obhajobu dvacet minut? Ve čtyři ráno?

Na závěr uvedl, že dodatečné informace poskytl australské vládě, což celý případ ještě natáhne. Ve středu se očekával definitivní verdikt ministra pro imigraci Alexe Hawkea, který má pravomoc Djokoviče vyhostit a tuto možnost zvažuje.

„Právníci pana Djokoviče nedávno předložili rozsáhlou dokumentaci, která je podle nich relevantní k možnému zrušení víza pana Djokoviče. Tohle přirozeně ovlivní časový rámec pro rozhodnutí,“ uvedl ministrův mluvčí.  

Podle informací australských listů The Age a Sydney Morning Herald se ve světle nových skutečností vyšetřování tamních úřadů zaměřuje právě i na Djokovičovo porušení izolačních pravidel v Srbsku, jeho nepravdivé tvrzení v příletovém formuláři a nesrovnalosti ohledně data testu.  

Ministr Hawke se pak nezávisle na úřadech zabývá taktéž těmito pochybeními, zároveň operuje s možností zrušit tenistovi víza, protože nedávné prodělání covidu není podle federální vlády důvodem k výjimce.   

Srb se mezitím dál chystá na Australian Open, ve středu trénoval v areálu v Melbourne už potřetí. Doufá, že v pondělí tam začne pouť za rekordním 21. grandslamovým titulem.

„Hrát Australian Open je vždy privilegium a čest. Cítil jsem, že bylo důležité vysvětlit mylné informace a záležitost už dál nebudu komentovat s respektem k australské vládě, jejím autoritám a probíhajícímu procesu,“ uzavřel Djokovič.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga