ŠAMPIONI DAVISOVA POHÁRU Z ROKU 1980. Takhle nastoupili před finále Tomáš Šmíd,

ŠAMPIONI DAVISOVA POHÁRU Z ROKU 1980. Takhle nastoupili před finále Tomáš Šmíd, Ivan Lendl, Pavel Složil, Jan Kodeš. | foto: ČTK

Tenisový trapas. Složila ani Navrátilovou nepozvali na finále

  • 365
Podívejte se na tu fotografii. Tenisté československého týmu na ní pózují před vítězným finále Davisova poháru z roku 1980. Dvaatřicet let poté se Berdych a spol. postaví ve finále soubojů o "salátovou mísu" znovu. A bývalí šampioni tomu budou přihlížet. Ne však všichni - Pavla Složila do Prahy nikdo nepozval...

V Praze se objeví pouze trojice Ivan Lendl, Jan Kodeš a Tomáš Šmíd. Na finálové klání mezi Českou republikou a Španělskem, které se uskuteční v O2 areně 16. - 18. listopadu, je pozvala Mezinárodní tenisová federace.

Složil bude chybět, protože nesplňuje kritéria pro chystané ocenění od ITF - a Český tenisový svaz ho nepozval.

Trio Lendl, Kodeš, Šmíd má být oceněno od ITF, reprezentovali totiž ve dvaceti a více zápasech tehdejšího Československa, což Složil nesplňuje, a prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka ho zvát nemíní.

"Své hosty zve ITF a své hosty zveme my. Budeme zvát své přátele a ty, kteří českému tenisu na této cestě na světový vrchol pomohli. Nikoliv ty, kteří se mu snažili uškodit," řekl Kaderka ve středu při nominaci na finále Fed Cupu.

"Nebudu z toho dělat žádný drama. Kluci si zaslouží, aby měli klid před finále. Pan Kaderka se stejně nezmění. To vědí všichni, že není zájem. A já se nebudu cpát někam, kde nejsem vítaný," řekl Složil žijící na Floridě deníku Sport.

Ani potlesk Martiny Navrátilové v Praze nezazní.

Kaderka a Složil nemají dobré vztahy od roku 2009, kdy hráli tenisté finále Davis Cupu ve Španělsku.

Tenisový svaz tehdy legendy na zápas pozval, ale obsah zvacího dopisu se někdejším hvězdám nelíbil a s Kaderkou se kvůli tomu rozhádali.

Ostatním šampionům z roku 1980 se postoj svazu nelíbí. "Je to vůči Pavlovi ubohý a sprostý," uvedl pro Sport Šmíd, který spolu s Lendlem vybojoval ve finále s Itálií vítězné body. "Tohle je určitě chyba, ale Kaderka už se nezmění," konstatoval Kodeš.

V podobné situaci se ocitla i Martina Navrátilová, kterou svaz nepozval na finále Fed Cupu, v němž tenistky za týden obhajují titul v utkání proti Srbsku. S tou se Kaderka nepohodl před šesti lety a bývalá jednička pak šéfa svazu nazvala hulvátem.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga