VÍTĚZNÉ OBJETÍ. Adam Pavlásek (vlevo) a Radek Štěpánek v baráži Davis Cupu v...

VÍTĚZNÉ OBJETÍ. Adam Pavlásek (vlevo) a Radek Štěpánek v baráži Davis Cupu v Indii. | foto: AP

Pavlásek: Nemohl jsem dospat. Štěpánek: Adam hrál drze, byl perfektní

  • 64
Dillí (Od našeho zpravodaje) - Ve složitých časech při absenci dlouholeté opory Tomáše Berdycha našli čeští tenisté nového deblového „žolíka“. Dvacetiletý Adam Pavlásek zvládl už druhou daviscupovou čtyřhru - po úspěšné premiéře proti Austrálii zvládl i debl v Indii a přispěl k českému vedení 2:1 na zápasy. „Jeho výkon byl perfektní,“ chválil ho spoluhráč Radek Štěpánek.

Jako nejméně zkušený člen týmu se přitom Pavlásek ocitl v zapeklité roli. V barážovém utkání s Indií nastoupil do klíčového duelu, který měl výrazně ovlivnit šance českých tenistů na udržení ve Světové skupině Davis Cupu.

Zápasu, o němž se vědělo, že nebude jednoduchý.

Jen co vstoupil na kurt, uvítala ho bouřlivá atmosféra, v níž plály indické vlajky, bubny zněly i během výměn a mezi prvním a druhým podáním se z publika ozýval leckdy křik.

A na druhé straně dvorce stáli Rohan Bopanna a Leander Paes, kteří patří k nejlepším deblistům současnosti.

Oba Indové na nejmladšího muže na hřišti spustili od začátku palbu. Jenže dvacetiletý Pavlásek ukázal, že se nezalekne. Na síti byl odvážný, sebevědomý, jistý.

SMEČ. Adam Pavlásek v baráži Davis Cupu v Indii.

„Byl jsem na kurtu mlaďoch, chtěli si mě oťukat, ale já to ustál a jsem za to strašně rád,“ říkal muž, který obě slavná jména nakonec svým výkonem zastínil.

Dodala vám vítězná čtyřhra s Austrálií po boku Jiřího Veselého hodně sebevědomí?
Pavlásek: Určitě pomohla. Dodala mi zkušenosti. A vědomí, že můžu hrát proti komukoliv. Tady jsem to prodal a jsem rád, že jsme hráli tak, jak jsme hráli a dotáhli druhý potřebný bod do šatny. Chtěl bych poděkovat Radkovi za to, co odehrál.

Jak se vám na dnešek spalo?
Pavlásek: Včera večer měl celý tým sezení. Kapitán oznámil nominaci a já se hrozně těšil. Už jsem nemohl dospat rána, zápasu a byl jsem fakt rád, že můžu hrát. A těší mě, že to takhle dopadlo.

Překvapil vás Adam svým výkonem, Radku?
Štěpánek: Viděl jsem ho hrát poprvé v Ostravě. Výkon, který tam začal předvádět od druhého setu, mi byl sympatický. Šel do toho zdravě drze. A dneska v tom pokračoval. Taktika nám fungovala od začátku. Jeho výkon byl doopravdy perfektní a doufám, že v tom bude pokračovat a nakopne ho to i do jeho singlové kariéry.

Bylo pro vás náročné hrát v bouřlivé atmosféře?
Štěpánek: Věděli jsme, co nás bude čekat a jsem hrozně rád, že jsme přinesli uklidnění do šatny, důležitý bod. Od začátku jsme byli lepším týmem na dvorci a nepustili jsme Indy do hry. Není toho moc co vytknout.

Jaké bylo hrát proti dlouholetému spoluhráči Leanderu Paesovi?
Štěpánek: Před zápasem jsme si řekli taktiku a tu jsme dodrželi. Říkal jsem, že čím víc času na kurtu strávíme, tím to bude pro Leandera těžší. Že se to na něm musí podepsat. A s přibývajícím časem jeho hra padala dolů. Ale bylo to i tím, že jsme je opravdu k ničemu nepustili, nedávali jsme jim šance a hráli jsme skvěle od začátku do konce.

Český pár Radek Štěpánek (vlevo), Adam Pavlásek v baráži Davis Cupu v Dillí.
Indický pár Rohan Bopanna (vpravo), Leander Paes v baráži Davis Cupu v Dillí.
GRATULACE. Adam Pavlásek (vlevo) a Radek Štěpánek přijímají pravice Landera...

Myslel jste během zápasu na to, že na druhé straně stojí váš kamarád?
Štěpánek: Nejde to nevnímat. Musíte přemýšlet, jak proti tomu soupeři hrát. Po tom co máme za sebou, tak to byl pro lidi největší tahák, že hrajeme proti sobě. Ovšem bylo to v kamarádské rovině. Po zápase nám pogratuloval, popřál nám hodně štěstí. Chováme k sobě obrovský vzájemný respekt, ale na kurtu jsme oba chtěli vyhrát. Tak by to mělo být.

Vítězným deblistům gratuloval i Tomáš Berdych:

19.září 2015 v 11:07, příspěvek archivován: 19.září 2015 v 12:58

well done boys great doubles win!!!#daviscup #CzechDavisCupTeam

Jak jste se srovnali s horkým počasím?
Pavlásek: Nebylo to příjemné, ale moc mi to nevadilo. Nevnímal jsem to, soustředil jsem se na to, co mám hrát. A splnil jsem to do puntíku.

Vnímáte, Adame, že se stáváte daviscupovým deblovým „žolíkem“?
Pavlásek: Je to druhý zápas, po němž jsem donesl bod do šatny. Doufám, že to takhle bude pokračovat.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga