Nizozemští fanoušci povzbuzují svůj tým v daviscupovém utkání proti Česku.

Nizozemští fanoušci povzbuzují svůj tým v daviscupovém utkání proti Česku. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Davis Cup v novém: štědrý a přívětivý k hráčům, kritizovaný hvězdami

  • 7
S otočením kalendáře na měsíc únor odstartovala nová éra tenisového Davis Cupu. Slibují se štědré finanční odměny, atraktivnější formát a větší komfort pro hráče. Zároveň panuje značná nervozita a nejistota ze směru, jakým se nejstarší týmová soutěž vydává.

„Jsem z toho rozpačitý. Nevím, co od nového modelu čekat,“ přiznává Lukáš Rosol. „Slyšel jsem, že současný model má fungovat minimálně 25 let. Tomu moc nevěřím.“

Aktuálně nejzkušenější tenisový reprezentant vzpomíná na listopad 2012 a 2013. Tehdy z lavičky sledoval, jak jeho parťáci Tomáš Berdych a Radek Štěpánek táhnou český výběr ke dvěma daviscupovým titulům.

„Oproti předchozím srazům jsem zatím výrazné změny nepocítil,“ řekl Rosol před startem kvalifikačního duelu proti Nizozemsku. Po uplynulém víkendu tomu ale může být jinak.

Pokud se Češi probijí z nevyzpytatelné kvalifikace mezi osmnáct nejlepších zemí, které se na konci sezony sjedou na závěrečný turnaj do Madridu, rozdělí si hráči finanční odměnu ve výši 600 tisíc dolarů.

„Myslím, že když jsme vyhráli Davis Cup, dostali jsme na celý tým 580 tisíc dolarů,“ říká nehrající kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil. Dalších 300 tisíc dolarů (v přepočtu 6,7 milionu korun) by za postup do Madridu přišlo tenisovému svazu.

Pro tenisty, kteří se nepohybují na čelních příčkách žebříčku, je nové finanční ohodnocení logicky příjemnou změnou. Mezi ně patří i Češi.

„Motivace dostat se na závěrečný turnaj je veliká,“ přidává daviscupová jednička Jiří Veselý. „Formát je zajímavý.“ Kromě horentních finančních cifer slibuje nový Davis Cup hráčům i větší pohodlí.

Program pátek + sobota totiž vybízí ke klidnějšímu přesunu do dějiště následujícího turnaje. V minulosti se stávalo, že reprezentanti v neděli večer pospíchali po zápase okamžitě na letiště, vzdor případným oslavám nebo regeneraci. Též formát na dva vítězné sety neuloupí takové množství sil.

„Je to ale dvousečné. Můžete kohokoli porazit, ale i s kýmkoli prohrát,“ domnívá se Adam Pavlásek.

David Haggerty, prezident Mezinárodní tenisové federace, v srpnu v americkém Orlandu při hlasování o nové podobě 118 let staré soutěže sliboval, že zatraktivnění celého klání přitáhne tenisové hvězdy, které v posledních letech Davis Cup spíše přehlížely. A jeho slova zatím rozhodně naplněna nejsou.

Světová jednička Novak Djokovič už dříve pravil, že raději nastoupí na Světovém poháru, který začne svou éru v lednu příštího roku. V Ostravě Čechům chybí rozjetý Berdych. Osmifinalista nedávného Australian Open loni ukončil daviscupovou kariéru a odolal současnému Navrátilovu vábení.

Třetí muž žebříčku a hlasitý odpůrce Alexander Zverev sice Německu v postupu do madridského finálového turnaje pomáhá, ale účastnit se ho rozhodně nehodlá. „Horší systém by člověk nevymyslel,“ řekl jedenadvacetiletý svěřenec Ivana Lendla. „Hraju proto, aby kluci měli šanci nový systém otestovat.“

Účast na kurtech v Madridu - pokud mu to křehké zdraví dovolí - přislíbil Španěl Nadal. Jeho země figuruje mezi semifinalisty loňského ročníku, kteří mají účast v letošním finále zajištěnou.

Češi o ni aktuálně usilují v Ostravě, po pátku je stav 1:1. V případě prohry je čeká baráž, kterou Navrátilův výběr podstoupil už v předchozích dvou letech.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga