SE SALÁTOVOU MÍSOU. Francouzští tenisté slaví triumf v Davis Cupu.

SE SALÁTOVOU MÍSOU. Francouzští tenisté slaví triumf v Davis Cupu. | foto: AP

Pouille smetl Darcise a Francie slaví desátý triumf v Davis Cupu

  • 22
Lucas Pouille zařídil euforii francouzských tenistů a jejich fanoušků. V rozhodující dvouhře finále Davisova poháru v Lille porazil belgického protivníka Stevea Darcise 6:3, 6:1, 6:0 a zajistil pro domácí tým desátý triumf v historii.

Hosty napřed udržel ve hře David Goffin, který v úvodním nedělním duelu zdolal domácí jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu 7:6, 6:3, 6:2, v rozhodujícím duelu ale Pouille nedal Darcisovi šanci.

Francouzi získali Davisův pohár naposledy v roce 2001, kdy na cestě za trofejí porazili Belgičany v semifinále v Gentu. Následně ve finále třikrát prohráli.

Letos ale opět zafungovalo kouzlo kapitána Yannicka Noaha, který zemi galského kohouta dovedl k zisku daviscupových titulů v letech 1991 a 1996 a loni se na lavičku francouzského týmu vrátil. „O tomhle jsme snili, ale byl to těžký víkend, belgický tým byl dobrý soupeř. Lucas ale odehrál fantastický zápas,“ řekl Noah.

ON-LINE: Lucas Pouille vs. Steve Darcis

rozhodující dvouhru finále Davis Cupu jsme sledovali podrobně

Belgičané hráli finále DC potřetí, ale stejně jako v letech 1904 a 2015 neuspěli. Domácí tým zvládl finálový souboj o „salátovou mísu“ naposledy v roce 2012, kdy se Češi radovali v utkání proti Španělsku. Od té doby vždy zvítězili hosté.

Finalista Turnaje mistrů a sedmý hráč světa Goffin odvrátil v prvním setu šest Tsongových brejkbkolů a sadu získal v tie-breaku poměrem 7:5. Ve druhém a třetím setu už v zaplněné hale Pierra Mauroye dominoval.

„V neděli hraju vždycky nejlepší tenis,“ usmíval se po utkání Goffin. Ten se postaral o oba belgické body, ale domácí tým mezitím posunul do vedení sobotní deblový úspěch nově sestavené dvojice Richard Gasquet, Pierre-Hugues Herbert.

Rozhodující dvouhra ale byla ještě jednoznačnější, trvala jen hodinu a půl. Třiadvacetiletý Pouille je světovou osmnáctkou a o deset let staršímu Darcisovi proti němu nepomohlo ani to, že závěrečný daviscupový zápas ještě nikdy neprohrál.

Poslední game Darcis získal v úvodu druhé sady, pak jich domácí tenista vyhrál 12 za sebou a nadšení fanoušci na tribunách mohli slavit. „Není nic krásnějšího než vyhrát tuhle soutěž před rodinou a přáteli. Teď si to pořádně užijeme,“ řekl Pouille.

Finále Davisova poháru v Lille

tvrdý povrch

Francie - Belgie 3:2
Tsonga - Goffin 6:7 (5:7), 3:6, 2:6
Pouille - Darcis 6:3, 6:1, 6:0

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga