Roman Jebavý na síti ve čtyřhře daviscupové baráže s Nizozemskem.

Roman Jebavý na síti ve čtyřhře daviscupové baráže s Nizozemskem. | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

DAVIS CUP: Jebavý a Pavlásek padli ve čtyřhře, Nizozemci snížili na 1:2

  • 112
Haag (Od našeho zpravodaje) - Ne, ještě není hotovo. Čeští tenisté budou muset v baráži o záchranu v elitní Světové skupině Davis Cupu bojovat i v neděli: nově sestavený pár Roman Jebavý, Adam Pavlásek totiž ve čtyřhře podlehl domácí dvojici 6:4, 4:6, 6:7 (1:7), 4:6. Nizozemci tak snížili na 1:2 na zápasy.

O tom, zda budou Češi také v roce 2018 nastupovat mezi reprezentační elitou, se tedy v nejkratším možném čase nerozhodlo. Robin Haase a Matwé Middelkoop sice prohráli první set, ale pak byli v přetlačované přece jen o něco lepší, byť rozhodly spíš drobnosti.

„Pocity ze zápasu jsou smíšené. Byl to solidní debl, ale prohráli jsme. Teď budeme doufat, že kluci přidají třetí bod - a bude to zase veselejší,“ řekl debutant Jebavý: „Oni neudělali chybu. My si museli všechno uhrát a oni měli výpadků přece jenom o něco míň.“

Daviscupovou čtyřhru jsme sledovali on-line

Omluvte technický výpadek v prvním setu.

Nedělní program by měli v bitvě jedniček od 12.00 zahájit Haase a Jiří Veselý, do druhé dvouhry za Česko patrně nastoupí Lukáš Rosol, který v pátek po výtečném představení zdolal nizozemskou jedničku Haaseho. Je otázkou, zda proti němu domácí nasadí Thiema de Bakkera, či Tallona Griekspoora.

„Není důvod nic měnit,“ potvrdil kapitán Jaroslav Navrátil.

Každopádně nedojde na pouze symbolické nedělní duely, což by se stalo v případě českého triumfu ve čtyřhře. Jak zápas dvojice Jebavý, Pavlásek proti domácí dvojici vypadal?

Nizozemci ve snaze o změnu nastoupili nikoli ve své tradiční oranžové, nýbrž v čistě bílém úboru. Jenže natěšená česká dvojka začala bezvadně: okamžitě prolomila Middelkoopovo podání. A brzký brejk, který servírující Pavlásek okamžitě potvrdil čistou hrou, Čechům ještě dodal na elánu.

Zvlášť nováček v Davis Cupu Jebavý působil velmi energicky a ani jeho parťák nezaostával. Jaký to kontrast proti domácím! Když ve třetím gamu Haase svého kolegu napálil do zad, ten se jen nevěřícně ohlédnul… Taková věc nebývá ve čtyřhře zrovna často k vidění, obzvlášť v Davis Cupu ne.

Bylo jasné, že takto snadno to nepůjde, vždyť Haase s Middelkoopem jsou čtvrtfinalisty letošního US Open. Podání ztratil i Jebavý, po něm však na servisu zase selhal Middelkoop, méně známější z nizozemského dua. Češi tak úvodní set vyhráli 6:4.

Na oranžové antuce a před očima většinově do oranžové oděných fanoušků to mimo dvou úvodních výměn byl zcela vyrovnaný duel – a Nizozemci si při podání Jebavého ve druhé sadě vybojovali dva setboly! Při prvním ještě pomohla čára, ale pak už Jebavý míč přes síť nedostal. Srovnáno.

Ve třetím setu zamrzelo, že Češi nezužitkovali dvě výhody při Haaseho servisu; v takto vyrovnané partii to byla ideální šance, jak si vybudovat náskok.

Přešlap. A další! Byl to extrém, řekl Jebavý po daviscupové čtyřhře

Zvlášť když byla koncovka zase taková divočina: opět podání Jebavého, opět setbol pro domácí, hnané čím dál impulzivnějším publikem. Naštěstí odvrácený, a tak přišel první tiebreak dne. Jenže s mizerným startem: Pavlásek přišel o obě podání a od stavu 3:0 došli Haase a Middelkoop k lehkému finálnímu skóre 7:1.

Jebavého navíc servis zradil i zkraje čtvrté sady, kdy ho ztratil čistou hrou. To už bylo špatné. Češi v sobotním odpoledni v Haagu využili dva brejky, Nizozemci o jeden více – a to je nakonec postrčilo k triumfu. Ten při třetím mečbolu stvrdil nepovedený return Pavláska.

„Kluci mě nezklamali, byl to velice vyrovnaný debl. Takový stav je po sobotě pořád dobrý,“ hodnotí Navrátil průběžné vedení 2:1. 

Tenisový Davis Cup, baráž

hráno v Haagu na antuce

Nizozemsko - ČR 1:2 po čtyřhře
Haase, Middelkoop - Jebavý, Pavlásek 4:6, 6:4, 7:6 (7:1), 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga