Český tenista Jonáš Forejtek při tréninku před premiérou v Davis Cupu.

Český tenista Jonáš Forejtek při tréninku před premiérou v Davis Cupu. | foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Sázka na šampiona. Forejtek si zaslouží šanci, řekl kapitán Navrátil

  • 4
Zenica (Od našeho zpravodaje) - Dalšího člena nadějné tenisové generace čeká debut v Davis Cupu. Po únorové premiéře Jiřího Lehečky se tentokrát v českém dresu na kurt postaví teprve 18letý Jonáš Forejtek, čerstvý vítěz juniorského US Open.

Davis Cup v Bosně zahájí debutant Forejtek, po něm nastoupí Veselý

Výsledek losu daviscupového souboje mezi Bosnou a Hercegovinou a českým týmem.

A právě rozehranost z amerických betonů rozhodla ve Forejtkův prospěch. „Vyhrál tři turnaje v řadě, má sebevědomí a zaslouží si, aby dostal šanci,“ komentoval výběr týmové dvojky kapitán Jaroslav Navrátil.

Forejtek k utkání prvního kola evropsko-africké zóny Davis Cupu dorazil ve znamenité formě. Kromě dosud největšího triumfu ve dvouhře na US Open přidal ještě předtím trofej z menšího mužského turnaje v Rakousku a pardubické juniorky. Navíc aktuálně vévodí světovému juniorskému žebříčku.

Jeho vítězná šňůra čítá 16 zápasů! Další může přidat v sobotu od 15 hodin proti Mirzovi Bašičovi, jedničce týmu Bosny a Hercegoviny.

O pozici české dvojky soupeřili Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka?
Okolnosti výběr zúžily, protože Dalibor Svrčina si při tréninku udělal výron, Tomáše Macháče zase trápily žaduleční potíže a Jirka Veselý byl jasnou jedničkou, protože je zkušený.

Proč jste se tedy rozhodl právě pro Forejtka?
Sportovní formu mají oba kluci stejnou. Na trénincích hráli spolu i s Jirkou (Veselým) vyrovnaně. Jonáš ale vyhrál tři turnaje za sebou, má sebevědomí a zaslouží si dostat šanci. 

V trénincích navíc působil sebevědomě.
Rychle si na pomalejší povrch zvykl. A dělal méně chyb než Jirka (Lehečka). Ten sice hraje rychlejší hru s vítěznými údery, ale Jonáš je malinko vyrovnanější.

Právě Lehečka se v únoru srdnatě rval před domácím publikem v Ostravě. S Nizozemcem Haasem prohrál po bitvě ve třech setech. Čekáte podobný výkon od Forejtka?
Davis Cup není gradslam. Viděl jsem plno lepších hráčů, kteří úvodní duel v týmové soutěži prohráli. Znám ho ale dlouho. Je to klidný, vyrovnaný kluk, který hraje v poslední době velmi dobrý tenis. Věřím, že získá první bod.

Není problém, že klání o postup do kvalifikace na finálový turnaj Davis Cupu 2020 v očekávané bouřlivé atmosféře načne?
Naopak je dobře, že jde první. Protože bude stav 0:0, nebude na něj žádný tlak a v klidu předvede svou hru.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga