Čeští tenisté zdraví diváky po úspěšném daviscupovém souboji s Izraelem.

Čeští tenisté zdraví diváky po úspěšném daviscupovém souboji s Izraelem. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

KOMENTÁŘ: Takový Davis Cup by nehrál ani Pavlásek

  • 50
Hezké počasí rodícího se jara. Jako vždy usilovně troubící a tleskající fanoušci, kterým tak akorát seděla menší hala v Ostravě-Porubě. Jednoznačné vítězství, byť Izrael nebyl nikterak „nabušeným“ tenisovým soupeřem. Takové byly kulisy pro možná poslední daviscupové utkání v Česku.

Než tým vyrazí do zářijové baráže o Světovou skupinu, má být jasno o případné revoluci. A pokud Mezinárodní tenisová federace kývne na radikální facelift, zmizí to, co nejvíc hřeje nejen diváky, ale taky hráče.

Výhra Čechů v Davis Cupu

„Já jsem razantně proti. Davis Cup je o tom, abyste nastupovali před domácím publikem. V tom je krása té soutěže,“ uvedl reprezentant Adam Pavlásek. A pobaveně dodal: „Když vyšlo na povrch, že by se mohlo hrát jen týden v listopadu, tak náš prezident Kaderka prohlásil, že to už by nehrál ani Pavlásek. A řekl to správně.“

Právě svazový šéf Ivo Kaderka patří k nejhlasitějším odpůrcům. Hledá spojence v boji za to, aby soutěž s více než stoletou historií nezačala dělat divoké piruety. Stojí v táboře, který lze nazvat tradicionalistickým; proti nim se šikují „modernizátoři“. Neutrální půda, týdenní turnaje místo zápasů... Vše už tu někdy na čas bylo, ale bez valného diváckého zájmu. Jenže zároveň nic nemluví tak hlasitě jako peníze.

A společnost barcelonského fotbalového esa Gerarda Piquého netroškaří. „Tři miliardy dolarů na 25 let je opravdu hodně,“ uznává i Kaderka. „Nechceme žádné experimenty, na druhou stranu každá federace potřebuje peníze a nový formát by je měl přinést všem účastníkům. Ale potřebujeme položit na stůl jasné garance. Ne zbytečné riziko za každou cenu.“

Tenis má v televizně-sportovním věku zřejmou nevýhodu: zápasy nemají jasný scénář, neboť se mohou hrát libovolně dlouho. Pětisetové bitvy s nejasným koncem jsou pro vysílací schémata výhrůžné. Změny jsou tak nejspíš nevyhnutelné; otázkou je, který tábor prosadí lepší „kompromis“ (ten svůj).

„Nemít možnost ukázat Čechům tenis doma, to mi připadá jako hrozná škoda,“ říká Kaderka. Ostrava ani jiná města už se ale dočkat nemusí. Pokud by los vyslal tým do baráže mimo vlast, může se z klidného porubského klání nakonec nenápadně stát velká derniéra.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga