Český tenista Jiří Lehečka během Davis Cupu v Bosně a Hercegovině.

Český tenista Jiří Lehečka během Davis Cupu v Bosně a Hercegovině. | foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Tenisoví junáci v reprezentaci. Chci, aby mladí hráli, říká kapitán

  • 3
Zenica (Od našeho zpravodaje) - Při společném klábosení uprostřed kurtu v Zenici jsou pro oko neznalého téměř k nerozeznání. Subtilní postavy, snad na centimetry totožná výška, naražená kšiltovka do čela. Tenisová reprezentace si v rámci daviscupového střetnutí v Bosně a Hercegovině zvyká na nová jména: Jonáš Forejtek, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Dalibor Svačina.

Kvartet zelenáčů v prvním kole evropsko-africké zóny Davis Cupu doplňuje zkušená týmová jednička Jiří Veselý. Nabízí se tedy zvolat: Generační výměna propukla!

PrávěForejtek a spol. mají za několik let vytáhnout reprezentaci z úpadku, který prožívá. A třeba i zopakovat triumfy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka z let 2012 a 2013. 

„Laťka je obrovsky vysoko. Vnímám, že začíná nová éra, ale nesmíme předbíhat,“ řekl trenér Michal Navrátil, jenž o zmíněný kvartet juniorů také pečuje.

Ne, (zatím) není čas na oslavné tance, že tuzemský mužský tenis čekají v nejbližších letech plodné roky. A to i přesto, že juniorské výsledky nadějné generace k něčemu podobnému vybízejí.

Osmnáctiletý Forejtek před týdnem ovládl juniorské US Open, což se mu povedlo jako pátému Čechovi v historii (Lendl, Škoch, Lojda a Veselý). Na Davis Cup dorazil v obří herní pohodě se šňůrou 16 vítězných zápasů.

V listopadu devatenáctiletý Macháč už zápolí na menších mužských turnajích a škrábe se žebříčkem ATP směrem vzhůru.

Sedmnáctiletý Lehečka mezi svými mladými parťáky zase platí – co se Davis Cupu týče – za ostříleného borce. V únoru se v Ostravě srdnatě rval v třísetové bitvě s Nizozemcem Haasem, stabilním členem elitní stovky.

Naději poté doplňuje šestnáctiletý Dalibor Svrčina, jehož herní styl až nápadně připomíná Novaka Djokoviče, aktuální světovou jedničku.

Mladé pušky platí v juniorských kategoriích za extra třídu. Jenže zvládnou náročný přechod mezi muže? „Každý z nich bude ještě rok dva potřebovat, aby dospěl,“ předpovídá Navrátil, syn současného daviscupového kapitána.

Zesílit, pracovat s psychikou a zaměřit se na naprosté detaily hodné profesionála. To jsou jen některé výzvy, které před reprezentačními junáky vyvstávají. „Jejich generace je výborná, i ve světovém juniorském měřítku,“ oceňuje Vladislav Šavrda, bývalý daviscupový kapitán a dlouholetý trenér. „Jenže skok mezi muže je příšerně obtížný. V teenagerovském věku to zvládnou jen absolutní výjimky. Kluci mají našlápnuto, ale čeká je obrovsky tvrdá práce.“

Ulehčit přechod mezi dospělé mají i daviscupová klání. Proto se kapitán Jaroslav Navrátil odhodlal k dosud nebývalému kroku a na souboj o postup do kvalifikace na finálový turnaj Davis Cupu 2020 přiletěl – až na Veselého – s nezkušeným týmem. „Chci, aby mladí hráli. Proto jsem je vzal,“ řekl.

A pozici týmové dvojky si nakonec zajistil rozehraný Forejtek. „Sedí mu povrch. Navíc v tréninku předváděl vyrovnanější výkony než Lehečka,“ komentoval Navrátil starší. „Je to klidný kluk, který za poslední půlrok udělal obrovský pokrok.“

Přestože navenek Forejtek působí vyrovnaně, před zápasem s domácí jedničkou Mirzou Bašičem tuší, že ho nervozita zahltí. „Podobné to bylo i před finále US Open. První set jsem nehrál dobře, pak jsem se uvolnil.“

Před týdnem to Forejtkovi v New Yorku vyšlo. Podobný lék na nervozitu může zafungovat i na horké bosenské půdě.

Čeští mladíci Forejtek a Lehečka vyhráli ve Wimbledonu čtyřhru juniorů:


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga