David Kotyza během turnaje ve Stromovce

David Kotyza během turnaje ve Stromovce | foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Léto v Austrálii? Ne, muka v Brně. Ani Muchová grandslam málem nestihla

  • 3
Blankytně modrá obloha. Počasí tak akorát na lehké šaty či tričko a kraťasy. Lidské hemžení v Melbourne Parku, kde se od pondělí koná Australian Open. Tenisový kouč David Kotyza tentokrát sleduje sportovní slavnost na vzdálenost 16 tisíc kilometrů - ze zmrzlého Brna, kde žije s rodinou. Přes telefon a televizi. Bez možnosti aspoň naznačit své hráčce Karolíně Muchové, co si počít v zapeklité pasáži zápasu.

„Když nejsem na místě, cítím zvláštní druh nervozity, až zoufalou bezmoc,“ popisuje. „I proto jsem se v minulosti kolikrát radši díval až na záznamy utkání.“

Před jedenácti měsíci zahájil angažmá u usměvavé slečny, jež baví diváky pestrým rejstříkem úderů i neotřelými nápady při výměnách.

Tenkrát v Praze na Štvanici se zanícením ukazoval novinářům desky s pečlivým rozborem její hry a podrobnými statistikami, na nichž jí ukazoval, co a jak může zlepšit.

Oba mluvili o první společné akci v Indian Wells i Wimbledonu, k němuž upřeli svou pozornost, jelikož na trávě její kumšt nejlépe vyniká.

Jenže oblíbené klání v kalifornské poušti pořadatelé na poslední chvíli zrušili kvůli obavám z rychle se šířícího koronaviru. Pandemie následně ochromila život na velké části planety. Ani tradiční Wimbledon se neuskutečnil.

„Roland Garros přesunuli z jara na přelom září a října, takže připomínalo spíš zimní mistrovství Paříže,“ říká Kotyza. „Aspoň že v bublině proběhla americká túra. Na ní jsme se blíž poznali s Kájou i s kondičním trenérem Jardou Blažkem.“

Česká jedenáctka pro Melbourne. Jaké šance mají Plíšková, Kvitová a spol.

Start této sezony vymysleli tak, že se Kotyza k Muchové připojí u protinožců. Jenže ona uvázla v karanténě na turnaji v Abú Zabí a on doma zápolil s bolestmi hlavy a úmornou únavou způsobenou covidem: „Vážně jsem ani nevyšel schody. Fyzicky se sbírám doteď. Už mi prostě není pětadvacet, no.“

Zatímco Kotyza se nestihl včas vykurýrovat, Muchová obdržela výsledek posledního testu těsně před startem letadla mířícího do Melbourne. Aby měla na prvním grandslamu roku potřebnou podporu, rozjeli její manažeři akci, kterou Kotyza nazval Kulový blesk.

Díky ní v Austrálii pomáhá Barbora Štefková, bývalá tenistka, s níž dřív Kotyza pracoval a Muchová vyrůstala v Olomouci.

Muchová - Ostapenková

Duel 1. kola Australian Open sledujte online

Skoro nic tedy neběží tak, jak si uznávaný odborník a šikovná tenistka na vzestupu představovali.

„Člověk plánuje a pánbůh se směje. Nuda opravdu vypadá jinak,“ vtipkuje Kotyza. Mrzí ho zlomyslnosti osudu a prapodivné okolnosti. Zároveň si díky načerpané dávce životní moudrosti udržuje nadhled: „Přizpůsobujeme se něčemu, nač dosud nikdo nebyl zvyklý.“

A libuje si, že se situace navzdory hrozící pohromě vyvinula ještě přijatelně. Muchová po přistání v Melbourne směla trénovat s krajankou Karolínou Plíškovou. Znamenitě se osvědčuje „spojka“ Štefková.

Karolína Muchová během duelu 1. kola turnaje v New Yorku

Vzhledem k časovému posunu si Kotyza hlavně ráno a dopoledne píše a volá s oběma dívkami. Prohlíží si videa, která mu posílají. Formu české naděje ladí též s přispěním „kondičáka“ Blažka, manažera Tomáše Petery i fyzioterapeuta Asiera Sanchize, který o ni pečuje přímo v hlavním městě státu Victoria.

Když si Muchová minulý týden lehce natáhla břišní sval, usnesla se rada starších, že ji nechá před grandslamem odpočinout, a tak odstoupila z melbournské generálky.

„Bylo by nešťastné, kdyby po takovém martyriu nastoupila nepřipravená,“ tvrdí Kotyza. A chystá se na mučení u obrazovky. Čím déle bude trpět, tím lépe jeho Kája v Austrálii pořídí. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga